EUROLYGA 2023

Diskriminacija Vilniaus pusmaratonyje – bėgti 5 km galėjo tik jaunimas

Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė įspėjo VšĮ „Tarptautinis maratonas“ dėl vyresnių nei 29 metų amžiaus bėgikų (-ių) diskriminacijos. Įmonė pažeidė 5 km distancijai užsiregistravusių asmenų teises. Likus mėnesiui iki Vilniaus pusmaratonio, organizatoriai pakeitė sąlygas – atkarpai įvestas amžiaus cenzas.

Diskriminacija Vilniaus pusmaratonyje – bėgti 5 km galėjo tik jaunimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Diskriminacija Vilniaus pusmaratonyje – bėgti 5 km galėjo tik jaunimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 17, 2023, 10:26 AM

Kontrolierė gavo šešių gyventojų, susidūrusių su lygių galimybių pažeidimais organizuojant renginį „Vilnius 700 pusmaratonis“, skundus.

Paskelbus registraciją, dalyviams (-ėms) buvo siūloma 5, 10 ir 21 kilometro distancijos. Likus mėnesiui iki renginio, 5 km distancija pervadinta į „Nike Youth 5K run“ bėgimą, kuriame dalyvauti galėjo tik jaunesni nei 29 metų amžiaus asmenys. Jau užsiregistravusiems, bet neatitikusiems amžiaus apribojimo, pasiūlyti nemokami marškinėliai ir galimybė bėgti kitą distanciją, pinigų gražinimas arba galimybė dalyvauti kitame įmonės organizuojame renginyje.

VšĮ „Tarptautinis maratonas“ atstovai (-ės) teigė, kad bėgimą „Nike Youth 5K run“, skirtą jaunimui, sukūrė siekdami paskatinti vaikus ir jaunus žmones domėtis sportu. Pasak jų, prastas vaikų ir jaunimo fizinis aktyvumas yra bene didžiausias iššūkis, su kuriuo susiduria švietimo ir ugdymo sistema. Tikslinis bėgimas gali prisidėti prie aktyvesnio jaunų žmonių įsitraukimo į sportą bei formuoti sveikus jų įpročius.

Lygių galimybių kontrolierė nustatė, kad minėti pakeitimai pablogino jau užsiregistravusių vyresnių bėgikų (-ių) sąlygas dalyvauti renginyje. „Pasiūlytos alternatyvos nebuvo lygiavertė kompensacija. Bėgti įvairias distancijas žmonės dažnai tikslingai ruošiasi iš anksto.

Ne visi asmenys, ketinę bėgti 5 km, būtų pajėgūs įveikti du ar net keturis kartus ilgesnį atstumą. Sporto renginiai pagal amžiaus grupes yra galimi, tačiau jie turi būti organizuojami tinkamai.

T. y. nepažeidžiant teisėtų lūkesčių principo. Viliuosi, kad ateityje šio ar kitų bėgimų organizatoriai atsižvelgs ir į ne tik jaunimo kategorijai priskiriamų asmenų norą dalyvauti bėgimuose“, – sako B. Sabatauskaitė.

Įmonei lygių galimybių kontrolierė rekomendavo organizuojant renginius užtikrinti lygiavertes galimybes juose dalyvauti įvairaus amžiaus asmenims, taip pat – pasitvirtinti Lygių galimybių politiką ir jos įgyvendinimo tvarkos aprašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.