EUROLYGA 2023

G. Jakštas kreipsis į Tarptautinę fechtavimo federaciją dėl rusei paspausti ranką atsisakiusios ukrainietės diskvalifikavimo

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas kreipsis į Tarptautinę fechtavimo federaciją dėl sprendimo diskvalifikuoti ukrainietę Olhą Charlan, kuri po laimėtos kovos nepaspaudė rankos pralaimėjusiai rusų sportininkei Anai Smirnovai, iš pasaulio čempionato. Ministras teigia, jog šis federacijos sprendimas yra tiesiog nesuprantamas.

Gintautas Jakštas<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Jakštas<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Irtautė Gutauskaitė

Jul 28, 2023, 12:46 PM

„Visiškai nesuprantamas Tarptautinės fechtavimo federacijos sprendimas diskvalifikuoti ukrainietę Olha Charlan iš pasaulio čempionato dėl to, kad po laimėtos kovos prieš rusę Aną Smirnovą ji atsisakė paspausti ranką varžovei!“ – penktadienį savo „Facebook“ paskyroje rašo švietimo, mokslo ir sporto ministras. „Oficialiu laišku kreipsiuosi į Tarptautinę fechtavimo federaciją ir kitas federacijas ragindamas gerbti žmogaus teises, jautriai verti situaciją“, – priduria G.Jakštas.

Ministro teigimu, Tarptautinė fechtavimo federacija turi gerbti sportininkų teisę išlaikyti moralinę poziciją Rusijos pradėto karo Ukrainoje atžvilgiu.

„Jei tarptautinė federacija neturi valios priimti ryžtingo sprendimo nekviesti agresorių šalių sportininkų, mažiausia ką galėtų padaryti – gerbti kitų sportininkų teisę pasirinkti, išlaikyti moralinę poziciją“, – feisbuke rašo G.Jakštas.

„Agresorių šalių atstovų grąžinimas į tarptautines sporto arenas ir taip pažeidžia Ukrainos sportininkų teises, programuoja konfliktą – ir ne tik Ukrainos sportininkams“, – pažymi ministras.

Jis taip pat priduria, kad Lietuva žada toliau laikytis pozicijos, kad kol Rusija tęsia karą Ukrainoje, negalima leisti rusų ir baltarusių sportininkams varžytis tarptautinėse žaidynėse.

„Lietuva nuo pat Rusijos agresijos pradžios tvirtai laikosi ir toliau laikysis pozicijos, kad kol Rusija, padedama Baltarusijos, tęsia karą Ukrainoje, šių šalių sportininkai tarptautinėse varžybose apskritai neturėtų varžytis – net ir po neutralia vėliava“, – teigia ministras.

„Ne sykį šią savo poziciją išsakėme tarptautinėse rezoliucijose, paskelbėme bendrą Lietuvos sporto organizacijų ir federacijų deklaraciją, kurią išplatinome ir tarptautinėms sporto federacijoms, ir Tarptautiniam olimpiniam komitetui“, – primena G.Jakštas.

ELTA primena, kad Ukrainos fechtuotoja O.Charlan pasaulio čempionate Milane (Italija) 15:7 nugalėjo rusę Aną Smirnovą. Po rungtynių ukrainietė atsisakė paspausti ranką varžovei iš Rusijos, kuri savo ruožtu pateikė protestą dėl ukrainietės „pagarbos stokos“. Tarptautinė fechtavimo federacija (FIE) nusprendė diskvalifikuoti O. Charlan iš pasaulio čempionato.

Likus lygiai metams iki Paryžiaus olimpinių žaidynių, Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) oficialiai pakvietė šalis ir jų sportininkus dalyvauti 2024 m. liepos 26–rugpjūčio 11 d. vyksiančioje olimpiadoje. Kvietimo į žaidynes nesulaukė Rusija ir Baltarusija, taip pat Gvatemala.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.