EUROLYGA 2023

Apsimiegojusi Rusija suskubo skelbti paiešką į JAV pabėgusiems rusų fechtuotojams – bando apkaltinti išdavyste

Rusijos vidaus reikalų ministerija į ieškomų žmonių sąrašą įtraukė Rusijos rinktinės fechtuotojus Sergejų Bidą ir jo žmoną Violetą Bidą, kurie pabėgo iš Rusijos ir apsistojo JAV, skelbia leidinys „mediazona“.

 Sergejus Bida su žmona pabėgo į JAV.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Sergejus Bida su žmona pabėgo į JAV.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 26, 2023, 7:34 PM

Paieškos dokumentuose nenurodyta, pagal kokį nusižengimo straipsnį ieškoma fechtuotojų. Leidinio teigimu, Sergejus Bida ieškomas nuo rugsėjo, o jo žmona – nuo spalio. Užsienyje dirbantys rusų žurnalistai negalėjo rasti jokių dokumentų ar teismo nutarimų dėl sportininkų suėmimo, tačiau ieškomų žmonių sąraše pasirodė atletų pavardės.

Sutuoktiniai buvo žymūs Rusijos fechtavimosi sporto atstovai. Sergejus Bida 2021 metų Tokijo olimpinėse žaidynėse iškovojo sidabro medalį. Jis atstovavo policijai priskirtam „Dinamo“ sporto klubui. Tuo tarpu agresoriaus CSKA sporto klubui priklausiusi Violeta Bida taip pat dalyvavo olimpiadoje, joje nelaimėjo apdovanojimo, tačiau yra iškovojusi nemažai medalių tarptautinėse varžybose.

Rusų leidinio teigimu, pora iš Rusijos dingo vasarą. Birželį Amerikos fechtuotojų akademija paskelbė, kad priėmė Rusijos fechtuotojus ir leidžia jiems treniruotis.

Jau liepos pradžioje Amerikos fechtavimosi federacija išdavė Sergejui Bidai leidimą dalyvauti varžybose JAV. Nuo to laiko jis tris kartus užėmė pirmąsias vietas įvairiose JAV fechtavimo varžybose.

Pabėgus fechtuotojų šeimai į JAV, Rusijos fechtavimosi federacija liepą pranešė, kad porą treniravęs Aleksandras Glazunovas atleidžiamas iš rinktinės vyriausiojo trenerio pareigų dėl „jo sportininkų dalyvavimo varžybose Amerikoje, negavus Rusijos pusės sutikimo“.

Manoma, kad paieška skelbiama dėl to, kad S.Bida oficialiai priklausė policijos sporto klubui ir turėjo policijos pareigūno laipsnį, o Violeta – Gynybos ministerijos klubui ir taip pat turėjo karinį laipsnį.

Savo komentare „mediazona“ Sergejus Bida užsiminė, kad juos norima pasodinti už grotų dėl išdavystės. „Nusprendžiau išsižadėti to gyvenimo ir nenoriu turėti nieko bendra su politika, ypač su rusų politika“, – trumpai pakomentavo S.Bida.

Prasidėjus plataus masto karui Ukrainoje, Rusijos sportininkai buvo nušalinti nuo dalyvavimo daugelyje tarptautinių varžybų. Liepos mėnesį leidinys „Cholod“ pranešė, kad daugiau nei 200 Rusijos sportininkų pakeitė arba planuoja pakeisti sportinę pilietybę, kad galėtų tęsti karjerą.

Tuo tarpu rugsėjį Rusijos sporto ministerijos ministro pavaduotojas Aleksejus Morozovas patikino, kad sportinę pilietybę pakeitė daugiau nei šimtas Rusijos sportininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.