Įvardijo pagrindines taisykles norintiems numesti svorio

Pavasaris – aktualiausias metas mesti svorį. Artėjant karštajam sezonui daugeliui norisi lengvumo, gražesnių kūno formų ir, žinoma, daugiau energijos. Tačiau drastiškas svorio metimas ir radikalios dietos dar mažai kam išėjo į naudą. Tam pritaria ir žinoma mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė.

Tautvilė Šliažaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tautvilė Šliažaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2017, 6:57 PM, atnaujinta Apr 22, 2017, 12:20 AM

Ji sako, kad pirmiausia organizmą dietai būtina paruošti.

„Daugelis žmonių, nusprendę mesti svorį, iškart pasirenka detoksikacijos dietas, geria sultis, jomis pakeičia iki tol valgytą mėsą. Taip galima numesti svorio, tačiau organizmas jausis labai blogai, ypač jei turima virškinimo ar vidurio užkietėjimo problemų. Tokių drastiškų dietų nereikėtų griebtis. Intensyviai geriamos valomosios arbatos ir sultys pradeda organizmo detoksikaciją, tačiau nebūtinai toksinai pasišalina iš organizmo. Apskritai drastiškos dietos suteikia tik trumpalaikį sulieknėjimo efektą“, – sakė ji.

Kaip didžiulę problemą ji įvardija užkandžiavimą. Netgi užkandžiaujant sveikais valgiais per dieną gaunama daugiau kalorijų nei tradiciškai valgant tris kartus. Mėgusiems per dieną valgyti po daugiau kartų mitybos ekspertė pataria valgymų skaičių mažinti po truputį, kas kelias savaites.

„Išmokus tinkamai pasirinkti pusryčių valgius pokyčiai justi labai greitai. O jei pusryčiai yra gausūs baltymų, tai – didelis žingsnis į priekį. Pavyzdžiui, angliavandenius reikia valgyti pirmoje dienos pusėje, tačiau taip pat ir dėl baltymų. Pastarųjų dažniausiai organizmui trūksta, priešingai nei angliavandenių. Didžiausia pastarųjų blogybė – organizme greitai pakilus cukraus kiekiui, jis greitai ir nukrinta, tad vėl norime valgyti. Kiek baltymų suvalgyti per dieną? Padauginkite savo kūno svorį iš 1,8 ir gausite organizmui reikiamą baltymų kiekį gramais“, – patarė T.Šliažaitė.

Kuo žmogus stambesnis, tuo daugiau baltymų turėtų suvalgyti. O senojoje maisto piramidėje karaliaujantys grūdiniai produktai ir yra tie, kurie sukelia nutukimą, cukrinį diabetą, kraujagyslių ligas. Pastaruoju metu mitybos specialistai rekomenduoja priešingai – suvalgyti kuo daugiau žalumynų: per dieną derėtų suvalgyti 2 porcijas vaisių ir 10 porcijų daržovių (viena porcija atitinka kumščio dydžio maisto kiekį).

Mitybos žinovė primena, kad antsvorį sukelia ir ligos, ypač skydliaukės sutrikimai, virškinimo sistemos problemos. Skrandyje esančios „blogosios“ bakterijos itin mėgsta cukrų – tai paaiškina besaikį norą vartoti saldumynus. O štai stresas paveikia antinksčius, specialias liaukas, atsakingas už stresą.

„Kai svoris kaupiasi aplink juosmenį, vadinasi, žmogus patiria daug streso tiek emocine, tiek fiziologine prasme. Kartais žmonės per daug valgo ir dėl psichologinių problemų, bandydami užpildyti tuštumą“, – sakė T.Šliažaitė, siūlydama pamąstyti ir apie tai.

Kaip puikų dietinį maistą pavasariui T.Šliažaitė siūlo valgyti šaldytas uogas, nes šviežių vietinių dar nėra. Jos turi daug vitaminų ir mineralinių medžiagų, tačiau mažai kalorijų ir cukraus. Subalansuotiems pusryčiams ji siūlo valgyti ir avižų košę su sėklomis ir riešutais arba grikių košę su saulėgrąžų sėklomis, pagardintą šiek tiek ožkų sūrio arba parmezano, ne prastesnis pasirinkimas ir kiaušinienė su špinatais ar bet kokiu kitu būdu ruošti kiaušiniai.

Dar vienas jos patarimas – specialūs kokteiliai su baltymais. Jų galima pasigaminti iš kanapių sėklų, kurios yra puikus baltymų šaltinis, salotų, kiaulpienių ar dilgėlių lapų, turinčių daug geležies, ir jau minėtų šaldytų uogų.

Norintiems numesti svorio mitybos ekspertė siūlo jokiu būdu neatsisakyti riebalų, mat maistiniai riebalai netampa kūno riebalais. Jais virsta grūdiniai produktai, bulvės ar per didelis vaisių kiekis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.