Kodėl geriau sportuoti, o ne laikytis dietos?

Kodėl kiekvienam iš mūsų yra būtina papildomai mankštintis, pataria sveikos gyvensenos mokytojas, Egu.lt lektorius Saulius Urbonas.

Norint sveikai maitintis, reikia valios. O vienintelis būdas lavinti savo valią – tai sportuoti.<br>123rf nuotr.
Norint sveikai maitintis, reikia valios. O vienintelis būdas lavinti savo valią – tai sportuoti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Urbonas, (Egu.lt)

2014-12-03 11:12, atnaujinta 2018-01-20 02:12

Kodėl kiekvienam iš mūsų yra būtina papildomai mankštintis, pataria sveikos gyvensenos mokytojas, Egu.lt lektorius Saulius Urbonas.

Vien dieta nepadės

Gyvename tokiomis sąlygomis, kai fizinė veikla mūsų gyvenime yra absoliutus deficitas. O tai yra vienas iš kertinių akmenų visoje sveikatingumo sistemoje. Tuo tarpu maisto mes turim per daug ir per lengvai pasiekiamo.

Užtenka atsidaryti šaldytuvo dureles ir galime valgyti, ką norim. Amerikoje žmonės yra pamišę dėl kalorijų skaičiavimo, vis tik su didžiausiu pasaulyje antsvoriu kovoti tai padeda sunkiai.

Pasak Sauliaus Urbono, kalorijų skaičiavimas niekam nieko gero nedavė. Nors mityba yra viena iš trijų pagrindinių sveikatingumo sistemos sudedamųjų dalių, tačiau vien sveikos mitybos neužtenka. Norint sveikai maitintis, reikia valios. O vienintelis būdas lavinti savo valią – tai sportuoti. Fizinė veikla – sveiko kūno garantas

„Jeigu nejudame – mes rūdijame“ – sako sveikatingumo mokytojas. Pasak jo, sąmoningas mankštinimasis buvo aprašytas jau prieš 2500 metų. Senovės Atėnuose rytinė mankšta buvo viena iš graikų kultūros dalių. Ir ji atsirado ne tam, kad kompensuotų fizinio judėjimo trūkumą. Mankšta buvo propaguojama, nes žmonės žinojo, kad ji greitina žmogaus reakciją ir gerina mąstymą.

Neatsitiktinai senovės Kinija ir Indija tapo sąmoningu sveikatos mankštų lopšiu. Vietovėse, kur žmonių tankumas buvo didelis, reikėjo greičiau reaguoti, prisitaikyti prie didesnio gyvenimo tempo, todėl ir mankštos buvo tokios aktualios.

Kaip mankštintis

Norint sąmoningai ir tikslingai mankštintis, nereikia mėginti užsiauginti raumenis. Daug svarbiau yra kūno laisvė. Kūnui svarbu išmokti atsipalaiduoti, nes tik laisvam ir atpalaiduotam kūne gali laisvai tekėti energija. Jeigu energija gali tekėti laisvai, pradeda gerėti mūsų fizinė ir psichinė sveikata.

Užtenka kasdien ryte mankštintis tris minutes ir jūsų valia ims augti nepastebimai. Tik turint valios, galėsime tęsti tai, kam pasiryžome. Turime leisti savo kūnui pajausti, kad nuo mankštos jam yra gerai.

Kiekviena mankšta turi būti sisteminė. Tai reiškia, kad pratimai turi apimti visą kūną. Fizinė veikla neturi būti labai sudėtinga, užtenka tokios, kurią galėtų atlikti kiekvienas fizinio pasirengimo neturintis žmogus.

Ir svarbiausia, nepamirškite, kad pradėti mankštintis – niekada nevėlu.

Jeigu norite užduoti klausimą Egu.lt ekspertams psichologijos, vaikų auklėjimo, sveikatingumo skatinimo, tarpusavio santykių tema, rašykite gyvbudas@lrytas.lt nurodydami, kad tai klausimas ekspertui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.