5 trenerio patarimai, kaip bėgiojant nepakenkti sveikatai

Prasidėjus šiltajam sezonui vis daugiau žmonių čiumpa sportbačius ir pradeda pasiruošimą artėjančioms bėgimo varžyboms. Tačiau dalis sportuojančiųjų tą daro neteisingai, rizikuodami nepataisomai pakenkti savo sveikatai. Kaip reikėtų tinkamai treniruotis maratono bėgimui?

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2016, 2:10 PM, atnaujinta May 25, 2017, 11:07 PM

Sveikatingumo klubo „Impuls“ treneris Kazimieras Čiginskas tikina, kad svarbiausia organizmui nesukelti streso, ir pateikia savo patarimus, kaip teisingai ruoštis bėgimo varžyboms.

1. Specialisto konsultacija. Kiekvienas, kuris nori pradėti bėgioti ilgas distancijas ir išsikėlė sau tikslą įveikti maratoną, pirmiausia turėtų pasikonsultuoti su sporto specialistu. Tai leis daugiau sužinoti apie save ir savo sportines galimybes. Be to, reikia suprasti, kad pasiruošimas maratonui gali užtrukti labai ilgai. Tam reikia daug valios, fizinių pastangų, pasiryžimo ir motyvacijos.

2. Organizmo stebėjimas. Sportuojant ir ruošiantis nubėgti kuo didesnį atstumą, yra būtina stebėti savo kūną. Tai reiškia, kad reikia atkreipti dėmesį į mitybą, vartojamus maisto papildus, tinkamą fizinio krūvio planavimą ir, žinoma, poilsį. Bėgiojant ilgas distancijas, patartina naudoti pulsometrą, kad galėtumėte stebėti, kaip jūsų organizmas reaguoja į fizinį krūvį.

3. Apšilimas. Bėgioti reikėtų pradėti po truputį, neskubant, nes treniruočių pradžioje patartina paruošti raumenyną bei visą kūną ilgo atstumo bėgimui, ir stengtis nesukelti organizmui streso. Distancija, kurią bėgsite, norėdami padaryti apšilimą, priklauso nuo jūsų fizinio pasirengimo – tai gali būti atstumas nuo 1 iki 3 km.

4. Pulsas. Darant apšilimą, jūsų pulsas neturėtų būti aukštas, tačiau viskas priklauso nuo fizinio pasiruošimo – žmonių, kurie daug bėgioja ir ruošiasi varžyboms, pulsas apšilimo metu dažnai pasiekia 160 tvinksnių per minutę. Kai kuriems nesportuojantiems asmenims tokia riba gali sukelti nemalonią savijautą – viskas priklauso nuo fizinio pasirengimo. Tinkamą pulsą reikėtų nustatyti pasikonsultavus su treneriu ir atlikus kelis papildomus tyrimus.

5. Širdies stiprinimas. Ruošiantis bėgimui, treniruotė turėtų trukti nuo 1 valandos iki 1 valandos ir 20 minučių. Patariama bėgti skirtingu greičiu – tam tikrą atstumą reikėtų įveikti intensyviau, kitą atkarpą bėgti lėčiau, o tada vėl grįžti prie intensyvesnio bėgimo tempo. Tokia treniruotė stiprina širdį. Tai labai svarbu ir būtina, kai ruošiatės įveikti ilgas distancijas. Be to, patartina treniruočių metu stebėti, per kiek laiko nubėgate 1 kilometrą ir koks tuo metu yra jūsų pulsas. Taip žinosite, kokį bėgimo intensyvumą palaikyti ir ar galite jį didinti, ar ne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.