Kad vaiko mityba būtų sveika – 5 patarimai

Mokslininkai teigia, kad asmens sveikata smarkiai priklauso nuo to, ką jis valgė vaikystėje. Tad vaikų mitybos įpročių svarbą sunku pervertinti. Yra pastebėta, kad tie, kurie vaikystėje įpranta valgyti sveikai, šio įpročio neatsisako ir suaugę.

Maistas vaikams – ne tik energijos šaltinis. Iš jo medžiagų augimui semiasi labai intensyviai besivystantys vaikų organizmai.<br>123rf nuotr.
Maistas vaikams – ne tik energijos šaltinis. Iš jo medžiagų augimui semiasi labai intensyviai besivystantys vaikų organizmai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-06-01 16:47, atnaujinta 2017-05-23 09:25

Maistas vaikams – ne tik energijos šaltinis. Iš jo medžiagų augimui semiasi labai intensyviai besivystantys vaikų organizmai. Su maistu vaikas turi gauti įvairių maisto medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralinių druskų, vandens, skaidulinių medžiagų ir vitaminų. Vaikų ugdymo bei gydymo įstaigoms maistą tiekiančios įmonės „Maistas LT“ dietistė Jolita Bagdonavičiūtė pateikia 5 patarimus, kurie padės sureguliuoti vaiko mitybą bei apsaugos nuo pagrindinių mitybos klaidų.

1. Subalansuotas maistas.Vaikai turėtų gauti kuo daugiau daržovių, vaisių, uogų ir grūdų produktų. Žinoma – ne visi mėgsta daržoves, ypač jeigu jos paruoštos sveikai, t. y. virtos ar troškintos, tačiau jos – nepakeičiama sveikos mitybos dalis.

Patarčiau rinktis vietinės kilmės daržoves ir vaisius – jie būna šviežesni ir mūsų organizmai geriau juos priima. Antai ir mūsų įmonė stengiasi kuo daugiau produkcijos gauti iš vietinių ūkių“, – sako J. Bagdonavičiūtė.

2. Pusryčiai. „Vaiko pusryčiai turėtų sudaryti 20–25 proc., pietus – 30–40 proc., pavakariai ar priešpiečiai – 10–15 proc., vakarienė – 20–25 proc. rekomenduojamo paros raciono kaloringumo. Šiuo metu mitybos specialistai labiausiai susirūpinę pusryčiais, mat ne visi vaikai juos valgo“, – sako dietistė. Anot jos, papusryčiavęs vaikas mokykloje bus dėmesingesnis, jam geriau seksis tvarkytis su protinėmis ir fizinėmis užduotimis. Taigi, pusryčiai – viena iš gero vaiko mokymosi sąlygų.

3. Mažiau cukraus. „Daugelis tėvų riboja saldumynų kiekį vaikams ir tai tikrai teisingas sprendimas. Tačiau reikėtų nepamiršti ir apie vadinamąjį „pridėtinį“ cukrų. Pavyzdžiui buteliuke saldaus gazuoto gėrimo gali būti iki 10 šaukštelių cukraus. Po tokio gėrimo vaikas, bent teoriškai, neturėtų gauti jokio produkto su cukrumi. Bet ar taip būna?

Cukraus taip pat nevengiama dėti ir į vaikams skirtus užkandžius. Todėl, sveika vaiko mityba besirūpinantiems tėvams, patarčiau atkreipti dėmesį į pakuočių žymėjimus“, – teigia „Maistas LT“ valgiaraščius sudaranti J. Bagdonavičiūtė.

4. Užkandžiavimas. „Vaikams neretai duodam įvairių užkandžių – jie juos mėgsta ir prašo nupirkti. Tačiau atėjus laikui valgyti, užkandžiaujantis vaikas tiesiog neturi apetito. Taip jis nepavalgo šilto ir pilnaverčio maisto, be to sutrinka ir jo valgymo ritmas – tolygiam augančio organizmo vystymuisi labai svarbus mitybos režimas“, – sako dietistė.

Anot jos, mes retai užkandžius vertiname kaip maistą, tačiau savo kalorijų kiekiu jie gali atstoti ir antrus pietus.

5. Skonio stiprikliai. „Vaikams nereikėtų duoti maisto produktų su skonio stiprikliais ir konservantais. Žinoma, šiais laikais beveik neįmanoma išvengti maisto su šiais priedais, tačiau vertėtų stengtis kuo labiau mažinti tokių produktų vartojimą.

Besaikis produktų su maisto stiprikliais (jų ypač gausu įvairiuose užkandžiuose) vartojimas skatina hiperaktyvumą, nutukimą bei kitas ligas. Pavyzdžiui, nuo dažno E621 vartojimo, dingsta saiko jausmas, o skonio receptoriai netenka jautrumo, todėl maistas be šio stipriklio ima atrodyti beskonis. Tai viena priežasčių, dėl kurių vaikai atsisako namuose ruoštų patiekalų“, – sako J.Bagdonavičiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.