4 neįprasti simptomai, įspėjantys apie ankstyvą daug gyvybių nusinešantį vėžį

Krūties vėžys Lietuvoje yra dažniausia moterų onkologinė liga. Kiekvieną savaitę ji nusineša daugiau nei dešimties moterų gyvybes. Ypatingą nerimą sukelia faktas, kad dažniausiai serga vis jaunesnės, net 40-45 metų nesulaukusios moterys. Tačiau, nors ir kur kas rečiau, krūties vėžys užpuola ir vyrus.

Krūties vėžys kiekvieną savaitę Lietuvoje nusineša net dešimties moterų gyvybes.<br>123rf.com
Krūties vėžys kiekvieną savaitę Lietuvoje nusineša net dešimties moterų gyvybes.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2016, 1:44 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:09 PM

Tie, kurie ligą pastebėjo, dažniausiai tai padarė tuo pačiu būdu – apčiuopdami krūtis (krūtinę) ir užčiuopę neatpažįstamą, anksčiau ten nebuvusį guzą, rašė womenshealthmag.com. Visgi, tai ne visuomet lengva padaryti, todėl pateikiame 4 ne tokius įprastus simptomus, kurie taip pat praneša apie krūties vėžį.

1. Krūtų odos pakitimas

Odos plotas, kuris atrodo kietesnis ar storesnis, šiurkštesnis nei turėtų būti, oda, kurioje atsirado duobutės, gali pranešti apie krūties vėžį. Taip nutinka todėl, kad tam tikri iš krūties vidaus odos link einantys kanalai yra užblokuojami vėžinių auglių, o tai gali nulemti odos supanašėjimą į apelsino žievelę.

2. Tinimas

Kartais auglys gali būti neapčiuopiamas. Visgi, jis gali pakeisti krūties formą, sukelti skausmą, tinimą. Šiuos simptomus pranešė net 6 procentai naujai diagnozuotų moterų.

3. Spenelio pokyčiai

Kai kurios krūties vėžio formos gali sukelti spenelio įtraukimą. Taip yra dėl krūtyje augančio naviko bei besikeičiančios krūties formos. Net 7 procentai moterų nurodė, kad pastebėjo spenelių pokyčius dar prieš sužinodamos diagnozę.

4. Išskyros

Dar vienas požymis, kurį pastebėjus reikėtų suklusti – išskyros iš vieno arba abiejų spenelių, kurios nėra pienas. Ypač susirūpinti derėtų pastebėjus išskyras, kurios išsiskiria spenelio nepaspaudus arba jose matyti kraujas. Tokiu atveju į gydytoją būtina kreiptis nedelsiant.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.