Laikykitės šių 4 taisyklių – rezultatai nustebins visus

Daugelis žmonių mano, kad mūsų gyvenimo trukmė daugiausia priklauso nuo paveldimumo. Tačiau tyrimai rodo, kad genetinis polinkis į ankstyvą mirtį sudaro tik 10-20 proc. Kitus 80-90 proc. sudaro mūsų mityba ir gyvensena.

Tipiška šiuolaikinio žmogaus mityba – tai yra ankstyvos mirties ir lėtinių ligų pagrindinė priežastis. Kitaip tariant, ilgas ir sveikas gyvenimas – tai mūsų pasirinkimo reikalas.<br>123rf nuotr.
Tipiška šiuolaikinio žmogaus mityba – tai yra ankstyvos mirties ir lėtinių ligų pagrindinė priežastis. Kitaip tariant, ilgas ir sveikas gyvenimas – tai mūsų pasirinkimo reikalas.<br>123rf nuotr.
Kiekviena iš mūsų ląstelių turi 46 chromosomas. Kiekviena chromosoma turi telomeras.<br>123rf nuotr.
Kiekviena iš mūsų ląstelių turi 46 chromosomas. Kiekviena chromosoma turi telomeras.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 28, 2017, 11:37 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 12:54 AM

Tipiška šiuolaikinio žmogaus mityba – tai yra ankstyvos mirties ir lėtinių ligų pagrindinė priežastis. Kitaip tariant, ilgas ir sveikas gyvenimas – tai mūsų pasirinkimo reikalas.

Ir ką mes renkamės kiekvieną dieną? Daugeliui iš mūsų atsakymas nėra labai malonus.

Tačiau yra keturios paprastos taisyklės, kaip galima pailginti jūsų gyvenimą!

Jums tereikia:

Nerūkyti

Negalima persivalgyti

Sportuoti bent pusvalandį per dieną

Valgykite daugiau vaisių, daržovių ir neskaldytų grūdų, mažiau mėsos.

Laikydamiesi šių taisyklių riziką susirgti diabetu sumažinsite 90 proc., o širdies priepuolio riziką – daugiau nei 80 proc. Ir dar, jūs perpus sumažinsite insulto ir trečdaliu vėžio grėsmę.

Dabar pakalbėkime šiek tiek apie senėjimą.

Kiekviena iš mūsų ląstelių turi 46 chromosomas. Kiekviena chromosoma turi telomeras. Telomeros tai DNR pasikartojimai, esantys chromosomų galuose ir apsaugantys chromosomas nuo sutrumpėjimo vykstant pusiau konservatyviai DNR replikacijai chromosomų galuose. Somatinės žmogaus ląstelės neturi telomerazės, baltymo, kuris palaiko telomeras pakankamai ilgas, ir ląstelėms dalijantis telomeros galiausiai sutrumpėja, o ląstelės ima „senti“. Paprastai tariant, kiekvieną kartą, kai mūsų ląstelės dalijasi, maža dalis telomerų dingsta. Kai telomera visiškai išnyksta, ląstelė miršta. Taigi, galima sakyti, kad telomeros tai molekuliniai ląstelių laikrodžiai.

2009 metais amerikiečių mokslininkams net įteikta Nobelio premija už telomerų atradimą. Jie taip pat nustatė, kad po trijų mėnesių mitybos, sudarytos augaliniu pagrindu, derinamos kartu su fiziniu aktyvumu, telomeros nebetrumpėjo.

Tad panašu, jog net maži mūsų mitybos pokyčiai, gali turėti reikšmingų rezultatų.

Be to, keli kiti tyrimai nurodo, kad vaikystėje patirtas stresas neigiamai veikia telomerų ilgį. Tiriamieji iš kurių vaikystėje buvo tyčiojamasi, patyrę prievartą ar jų tėvai buvo priklausomi nuo alkoholio, kitų kvaišalų, turėjo gerokai trumpesnes telomeras. Taigi, šios struktūros buvo trumpesnės, kuo stresas patirtas vaikystėje buvo didesnis.

Tiesa, molekuliniai spartesnio telomerų trumpėjimo mechanizmai nėra galutinai nustatyti, tačiau manoma, kad vienas iš jų galėtų būti oksidacinis stresas.

Su stresu padeda kovoti vitaminai C,E ir tiesiog ramus gyvenimo būdas.

Ką valgyti, kad prailgintumėte savo gyvenimą?

Kopūstinių daržovių, ridikėlių, ropių, žalumynų, burokėlių, morkų, cukinijų, ankštinių daržovių, daug antioksidantų gausių uogų, vaisių, riešutų, linų sėmenų, pilno grūdo produktų. Kasdien vartokite natūralaus antibiotiko – ciberžolės. Gerkite pakankamai vandens.

Nepamirškite kasdien bent pusvalandį skirti fiziniam aktyvumui, bent aktyviai pavaikščiokite, pataria lifter.co.ua.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.