Rytais sunku pabusti? Štai kokią klaidą darote

Turbūt daugeliui pažįstamas jausmas, kai rytais sunku išsiristi iš lovos, o apie vidurdienį pamažu apima miegas. Tą akimirką tampa sunku išlaikyti atmerktas akis ir kyla klausimas – kodėl gi taip norisi miego, jeigu ryte gėrėte kavos, rašė iflscience.com.

 Tai pažadina geriau nei kofeinas.<br> 123rf.com nuotr.
 Tai pažadina geriau nei kofeinas.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2017, 9:21 AM

Pasirodo, norint pasijausti energingais, kofeinas yra visiškai nereikalingas. Tai patvirtino ir trumpas nedidelės apimties tyrimas, kuriame buvo stebimos 18 moterų.

Visos jos kentėjo nuo miego trūkumo, tačiau situaciją bandė taisyti skirtingais būdais. 

Vienos gėrė 50 mg kofeino turinčios kavos, o kitos aukštyn ir žemyn laipiojo laiptais. Tai reikėjo daryti normaliu tempu apie dešimt minučių.

Moterys, kurios lipo laiptais, jautėsi daug energinesnės nei tos, kurios vartojo kofeiną. Be to, fizinės veiklos poveikis buvo jaučiamas iš karto ir tęsėsi ilgiau, nei kavos puodelio.

Mokslininkai tikino, kad tai – puiki alternatyva kofeinui, kadangi tokia lengva rytinė mankšta ne tik pažadina kūną, bet ir nevargina proto.

Kadangi tyrimas buvo atliktas tik su moterimis, kol kas yra neaišku, ar tokio paties poveikio galima tikėtis ir tarp vyrų. Visgi truputį daugiau fizinio aktyvumo kol kas nepakenkė niekam.

Tačiau anksčiau atliktuose bandymuose buvo matyti, kad fizinis aktyvumas iš tikrųjų padeda pažadinti organizmą. Taip yra dėl to, kad sparčiau ėmusi plakti širdis greičiau varinėja po organizmą kraują, o patankėjęs kvėpavimas jį prisotina deguonies.

Daugiau deguonies gavęs organizmas tampa žvalesnis – juk būtent dėl jo trūkumo smegenims imame žiovauti. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.