Šią didelę mitybos klaidą daro dažnas paauglys ir suaugęs

Paaugliams labai svarbu, kad visa diena būtų produktyvi, kadangi mokykloje nemažai energijos reikalauja įtemptas mąstymas ir naujų žinių įsisavinimas.

Sotūs bei pilnaverčiai pusryčiai ne tik suteiks energijos, tačiau ir pagerins žinių įsisavinimą, gerins atmintį.<br> 123rf nuotr. 
Sotūs bei pilnaverčiai pusryčiai ne tik suteiks energijos, tačiau ir pagerins žinių įsisavinimą, gerins atmintį.<br> 123rf nuotr. 
Sotūs bei pilnaverčiai pusryčiai ne tik suteiks energijos, tačiau ir pagerins žinių įsisavinimą, gerins atmintį.
Sotūs bei pilnaverčiai pusryčiai ne tik suteiks energijos, tačiau ir pagerins žinių įsisavinimą, gerins atmintį.
Tiek vaikams, tiek suaugusiems reikėtų valgyti kuo daugiau natūralaus maisto.
Tiek vaikams, tiek suaugusiems reikėtų valgyti kuo daugiau natūralaus maisto.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 2, 2018, 10:31 AM

Taip pat paaugliai dažnai turi problemų su oda ir nuotaikų kaitomis, tačiau, ar žinojote, kad didžioji dalis puikios savijautos ir sveikos išvaizdos priklauso nuo to ką dedame į burną? Europos fitneso čempionas, Lrytas.tv laidos „Virtuvės revizija“ vedėjas Paulius Ratkevičius pataria, kaip išvengti klaidų, kurias daro dažnas paauglys ir kaip nukreipti save tinkama linkme, kad galėtume mėgautis produktyvumu mokykloje.

Viena didžiausių paauglių daroma klaida – pusryčių nevalgymas

Ši problema kamuoja tiek paauglius, tiek suaugusius. Visų pirma tai yra blogai dėl to, kad formuojami neteisingi įpročiai, kuriuos vėliau yra sunku pakeisti.

Pusryčiai svarbūs dėl mokykloje patiriamo didelio krūvio smegenims, tad turime smegenis aprūpinti tinkamomis medžiagomis ir taip prisidėti prie kokybiško ir produktyvaus jų darbo.

Sotūs bei pilnaverčiai pusryčiai ne tik suteiks energijos, tačiau ir pagerins žinių įsisavinimą, gerins atmintį.

Rekomenduočiau tarp pamokų užkandžiauti vaisiais ar riešutais, nes juose gausu naudingų maisto medžiagų, kurios taip pat prisidės prie energijos gausos ir smegenų veiklos gerinimo, tad mokytis taps lengviau, nes nejausite alkio, o ir organizmas bus aprūpintas“, – patarė P.Ratkevičius.

Kaip pripratinti organizmą prie pusryčių, jeigu ryte valgyti visiškai nesinori?

Visų pirma reikėtų atsisakyti pernelyg sočios vakarienės, tai būna dažniausiai daroma klaida, dėl kurios nenorime valgyti ryte. Iš to užburto rato būna pakankamai sunku išlipti, tačiau galimybė tikrai yra, suteikė vilties treneris.

„Visiems, kurie nori išsivaduoti iš šios karuselės, rekomenduoju vakarieniauti likus 2-3 val. iki miego ir vakarienei rinktis maistą su mažu kiekiu angliavandenių. Taip pavalgę pora dienų, automatiškai užsimanysite pusryčių, nes organizmas ryte tiesiog bus alkanas. Ilgainiui šis ritmas taps rutina, ir pajusite, kaip kasdien energijos tik daugės“, – žadėjo P.Ratkevičius.

Taip pat labai svarbu imuninė sistema. Ji dažnai nukenčia nuo nesubalansuoto ar greito maisto. Tad ką reikėtų rinktis paaugliams, jog imuninė sistema stiprėtų?

Ne paslaptis, kad paaugliai dažnai renkasi greitą maistą, kuris yra didelis priešas mūsų imuninei sistemai. Greitas maistas sulėtina medžiagų apykaitą, nuo to sutrinka virškinimo sistema, blogėja odos būklė ir, be abejo nukenčia, imuninė sistema.

Tokio amžiaus žmonės labai retai susimąsto, kad mūsų imuniteto būklė priklauso nuo to, ką dedame į burną, todėl maisto kokybė būna prastesnė.

„Norint sustiprinti savo sveikatą, rekomenduoju kiekvieną dieną suvalgyti bent po tris vaisius, kuriuos galite išsirinkti savo nuožiūra. Taip aprūpinsite organizmą vitaminais.

Jeigu pavienių vaisių nelabai mėgstate, galima paįvairinti skonį pagamindami salotas: supjaustykite vaisius kubeliais, t. y., bananą, kivį, obuolį ir mangą (vaisius galite rinktis savo nuožiūra), užpilkite juos padažu, pagamintu iš natūralaus jogurto ir šiek tiek medaus bei smulkintų graikinių riešutų.

Taip pat bent du kartus per dieną valgykite daržovių. Jų vertingumas ir skonis labai priklauso nuo sezono, tad rekomenduočiau jas rinktis pagal sezoniškumą.

Jeigu paauglys nelabai mėgsta šviežių daržovių, galite pasiūlyti marinuotas ar keptas. Prie pagrindinio patiekalo suvalgytos daržovės labai stipriai prisidės prie imuninės sistemos stiprinimo“, – neabejojo Europos fitneso čempionas.

Koks turėtų būti augančio organizmo maisto racionas?

Pagrindinis patarimas tiek vaikams, tiek suaugusiems – valgyti kuo daugiau natūralaus maisto. Mes turime pirkti produktus, o ne gaminius, taip išvengsime daugelio mums nenaudingų medžiagų, išvardintų ant gaminio pakuotės.

Žinoma, ne viskas turi būti pasigaminta namuose – juk dešros ar duonos patys negaminsime, tačiau didžioji dalis turėtų būti natūralūs produktai, kaip mėsa, kruopos, žuvis ir pan.

O augančiam organizmui reiktų daugiau akcentuoti angliavandenius bei geruosius riebalus, o šių medžiagų gausime iš košės, riešutų, avokado ir pan.“, – vardijo P.Ratkevičius.

Ką jaunam organizmui duoda režimo laikymasis?

Anot sportininko, tai yra labai svarbu formuojant save kaip asmenybę. Tiek sporto, tiek mitybos režimas labai stipriai ugdo mūsų valią, formuoja teisingus įpročius.

„Yra begalė tyrimų patvirtinančių tinkamo režimo įtaką pasiekimams gyvenime, tad tinkamai maitindamiesi bei sportuodami ne tik būsite sveiki ir galėsite džiaugtis geromis kūno formomis, bet ir, tikėtina, gyvenime pasieksite kur kas daugiau.

Aprūpintas organizmas ir smegenys dirba kur kas produktyviau, tad ir mintys bei veiksmai būna kokybiškesni, todėl mokykloje, darbe ar bet kurioje srityje pasieksite daugiau turėdami kokybiškos energijos, puikią nuotaiką ir gerą kokybišką mąstymą“, – neabejojo P.Ratkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.