Sužinokite, kiek valandų turėtumėte miegoti pagal savo amžių

Neretai prasčiau išsimiegoję sakome, kad jausmas toks, tarsi būtų kas maišu trenkęs. Deja, labai daug žmonių kenčia nuo lėtinio miego trūkumo. Net 35 proc. tvirtina, kad miega trumpiau nei rekomenduojamas 7 val.

 Net 40 proc. suaugusiųjų kamuoja nemiga.<br> 123rf nuotr.
 Net 40 proc. suaugusiųjų kamuoja nemiga.<br> 123rf nuotr.
 Net 40 proc. suaugusiųjų kamuoja nemiga.<br> 123rf nuotr.
 Net 40 proc. suaugusiųjų kamuoja nemiga.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 10, 2019, 7:28 PM

Problema tokia rimta, kad net Amerikos Ligų kontrolės centras mūsų miego įpročius įvardijo visuomenės sveikatos epidemija.

Pasak Amerikos Nacionalinio miego fondo, net 40 proc. suaugusiųjų kamuoja nemiga. Nenuostabu, kad kai mūsų pečius kasdien užgula didžiulė našta, atpalaiduoti mintis naktį nėra taip paprasta.

Vis dėlto, kad ir kas bevyktų mūsų aplinkoje, turime sugebėti išjungti mąstymą bent 7 valandoms. Gyvenimas tęsiasi ir kai kurių dalykų negalime kontroliuoti, bet galime valdyti savo miego higieną, kuri padeda kokybiškai išsimiegoti.

Kiek miego jums reikia, atsižvelgiant į amžių?

Žinoma, mažiems vaikams ir paaugliams reikia daugiau miego negu suaugusiems, bet didžioji dalis suaugusiųjų vis vien nemiega tiek, kiek reikėtų.

Remiantis statistikos duomenimis, jaunuoliams ir suaugusiems reikia 7-9 val. miego, mokyklinio amžiaus vaikams – 9-11 val., o paaugliams – 8-10 val.

Miego įpročiai, kurių derėtų vengti

1. Technologijų naudojimas prieš miegą

Nesuskaičiuojama gausybė tyrimų įrodė, kad elektroninių prietaisų skleidžiama šviesa išbalansuoja cirkadinius ritmus ir sumažina melatonino kiekį. Pagalvokite apie tai, kaip saulės šviesa mus pabudina. Dabar gyvenant moderniame pasaulyje kaip šviesos šaltinį naudojame įvairias technologijas, todėl mūsų smegenys vakare nebesupranta skirtumo tarp natūralios ir nenatūralios šviesos.

Sprendimas: kai pradeda temti, stenkitės, kad miegamajame būtų kiek įmanoma tamsiau ir venkite likus kelioms valandoms iki einant miegoti naudotis elektroniniais prietaisais.

2. Kofeino ar alkoholio vartojimas prieš miegą

Kofeiną geriausia vartoti ryte, kai tikrai reikia prabusti. Alkoholis veikia kaip raminamasis vaistas, jis padaro jus mieguistu, tačiau tai jums nepadės gerai pailsėti naktį. Kai organizmas pradeda apdoroti cukrų, alkoholis didina insulino kiekį kraujyje, todėl sutrinka miego procesas.

Sprendimas: šiuos gėrimus galima gerti tik likus 5-6 val. iki meigo.

3. Per daug galvojate

Intensyvus galvojimas sukelia nerimą ir stresą, kuris didina kortizolio kiekį ir išskiria adrenaliną į organizmą. Tad tai tikrai neatpalaiduoja kūno.

Sprendimas: atsipalaiduokite, pasistenkite apie nieką negalvoti, giliai kvėpuokite. Prieš miegą galite užsiimti joga, užrašyti kur nors savo mintis ar tiesiog pamedituoti.

4. Nereguliarus miego tvarkaraštis

Jūsų kūnas mėgsta tvarkaraštį, tad kai neturite reguliaraus miego ciklo, organizmas pasimeta. Mes esame pripratę eiti miegoti, kai saulė nusileidžia ir pabusti, kai ji kyla. Dabar, kai miegame kiek toliau nuo gamtos, mūsų kūnas nėra pakankamai prisitaikęs.

Sprendimas: pasistenkite eiti miegoti ir keltis panašiu laiku kasdien.

Parengta pagal „Power of Positivity“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.