Gydytojas D. Barkauskas pasakė vieną gudrybę, kuri padės greičiau užmigti

Poilsis naktį – svarbus pilnaverčio gyvenimo elementas. Tačiau ne visi žino ar pamiršta paprastus dalykus: kiek miego būtinai reikia ir ką daryti, kad jis būtų kokybiškesnis.

Žmogui reikia nuo 7,5 iki 9 valandų miego.<br> 123rf nuotr. 
Žmogui reikia nuo 7,5 iki 9 valandų miego.<br> 123rf nuotr. 
Kaip kokybiškai išsimiegoti, patarė olimpinės rinktinės gydytojas Dalius Barkauskas.
Kaip kokybiškai išsimiegoti, patarė olimpinės rinktinės gydytojas Dalius Barkauskas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 30, 2019, 8:22 PM

Svarbių patarimų ir priminimų laidoje „Lietuvos mokyklų žaidynės“ pasiūlė olimpinės rinktinės gydytojas Dalius Barkauskas.

„Visi gyviai, kurie yra ant šios žemės, priklausomi nuo dienos ir nakties ritmo.

Dienos ir nakties ritmas – fundamentalus. Kai miegame mūsų kūnas atsistato. Jei miegas yra sutrikęs arba jis yra nekokybiškas, anksčiau ar vėliau mūsų sveikata kentės“, – pažymėjo D. Barkauskas.

Specialisto teigimu, žmogui reikia nuo 7,5 iki 9 valandų miego, bet šiais laikais tendencijos yra tokios, kad daugelis žmonių šiais laikais daugiau sėdi nei miega.

Svarbu ne tik miego laikas, bet ir kokybė. Tam reikia žinoti kelis dalykus.

„Vieta, kur miegate, turi būti patogi. Būtų idealu, jei jūsų langas būtų užtamsintas užuolaidomis kad ryški šviesa, pvz. gatvės žibintų, į kambarį nepatektų. Patartina, kad kambaryje kur miegate, nebūtų elektros prietaisų, kurie dirba budėjimo režimu“, – patarė D. Barkauskas.

Jei daug naudojate kompiuterį, mobilų telefoną, patartina artėjant poilsio metui, nuo 21-22 val. (priklausomai nuo laiko, kai einate miegoti) išjungti prietaisus ir į virtualią erdvę nebelįsti.

„Jei reikia kažką nudirbti ir kitaip neišeina, patartina pakeisti mėlyną spalvą į šiek tiek pritamsintą geltoną spalvą. Kompiuterio ar telefono ekrano ryškiai mėlyna spalva veikia mūsų smegenis taip, kad jos fiksuoja dienos ar nakties metą“, – aiškino D. Barkauskas.

Reikia atkreipti dėmesį ir į fizinio krūvio laiko pasirinkimą. Pasak D. Barkausko, dėl optimalaus laiko diskutuojama, bet dalis mokslinių studijų parodo, kad miegas yra kokybiškesnis, jei fizinį krūvį patiriate ryte. Vakare rekomenduojamas tik lengvas pajudėjimas.

„Jei jūsų diena buvo labai įtempta, patartina vakare išeiti tiesiog truputį pasivaikščioti, įkvėpti gryno oro. Tai taip pat pagerina miego kokybę“, – teigė gydytojas.

Jis pabrėžia, kad norint kokybiško miego rekomenduojama po 16 val. nevartoti kavos ar panašių stimuliuojančių gėrimų.

„Mūsų kūnas sutvertas taip, kad visas mūsų hormoninis spektras persitvarko iš rytinio į vakarinį. Tas persitvarkymas vyksta apie 16-17 val. Todėl stimuliuoti savo kūną po 16 val. nėra labai protingas dalykas“, – dėstė D. Barkauskas.

Norintiems užmigti greitai jis siūlo ne skaičiuoti avis, o imituoti gilų, lėtą kvėpavimą.

Daugiau specialistų patarimų apie sveiką gyvenseną – TV laidos „Lietuvos mokyklų žaidynės“ rubrikoje „Nekvieskite daktaro“ šeštadieniais 11 val. per TV6.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.