Nešokite iš lovos vos išgirdę žadintuvą: štai kas padeda pažadinti kūną rytais

Nesvarbu, ar dieną ketinate dirbti biure, ar bėgti maratoną – visiems svarbu rytą pradėti žvaliai ir energingiems būti iki dienos pabaigos. Sveikatos specialistai sako, kad pradėti žvalų rytą galima dar gulint lovoje ir atliekant lengvus tempimo pratimus.

Rytais savęs alinti nereikėtų, o budinti kūną galima pradėti dar lovoje.<br> 123rf nuotr.
Rytais savęs alinti nereikėtų, o budinti kūną galima pradėti dar lovoje.<br> 123rf nuotr.
Kasdien rūpintis savo sveikata, fiziniu aktyvumu ir savijauta turėtų kiekvienas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Kasdien rūpintis savo sveikata, fiziniu aktyvumu ir savijauta turėtų kiekvienas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 14, 2019, 5:57 AM, atnaujinta Jul 14, 2019, 8:00 AM

Be to, puikiai nuteiks mankšta su muzika, o energijos suteiks maistingi ir sveiki pusryčiai, kuriuos reikia rinktis pagal tai, kada atsikeliate – vadinamųjų vyturių pusryčiai bus kitokie nei pelėdų. 

Pasak pasiruošimo „Danske Bank Vilniaus maratonui“ ir Vilniaus visuomenės sveikatos biuro iniciatyvos „Ruoškis bėgti“ trenerės Ritos Balčiauskaitės, į gyvenimą įvedus tinkamą rutiną, keltis tampa gerokai lengviau, o kūnas visuomet jaučiasi jaunas.

Kasdien rūpintis savo sveikata, fiziniu aktyvumu ir savijauta turėtų kiekvienas.

Trenerė R.Balčiauskaitė sako, kad energijos ir žvalumo galime pasisemti ne tik iš sveikų maisto produktų, bet ir fizinės veiklos. Ji dalijasi patarimais, kaip rytais pažadinti kūną ir suteikti jam jėgų visai dienai.

Pasak jos, rytais savęs alinti nereikėtų, o budinti kūną galima pradėti dar lovoje: „Lengvus tempimo pratimus galima pradėti jau lovoje – nereikia šokti iš lovos vos nuskambėjus žadintuvui. Duokite kelias minutes sau, šiek tiek išjudinkite sąnarius, čiurnas, plaštakas, ištempkite nugarą, rankas, pečių juostą, o tuomet palengva atsikelkite.“

Trenerė pataria kiekvieną rytą atrasti laiko 10–15 minučių trukmės mankštai, kurią rekomenduoja atlikti pagal mėgstamą muziką. 

„Muzika suteikia energijos, mankšta paruošia mūsų kūną darbui, veikia kaip žadintuvas. Jei įvedame tokią rutiną į savo gyvenimo būdą, po kurio laiko pamatysime, kad ir keltis taps lengviau, bus geresnė nuotaika, eisime į darbą energingi ir žvalūs“, – sako R.Balčiauskaitė.

Rytinė mankšta neturėtų būti intensyvi, ji daugiau skirta pratempti raumenis, nubudinti kūną. Kiekvienai dienai, sako trenerė, puikiai tiks jogoje praktikuojamas Saulės pasveikinimas: „Ištempiame nugarą, bandome rankomis pasiekti lubas, vėliau palengva lenkiamės žemyn, pratempiame galinius raumenis. Taip pat galima atlikti lengvus posūkius, juos užfiksuoti, kad raumuo temptųsi palengva.“

Tiesa, norint palaikyti gerą fizinę formą vien rytinės mankštos neužteks. „Visiems reikėtų susikurti įprotį nepriklausomai nuo sezono turėti aktyvią veiklą – eiti sportuoti į lauką, bėgioti su šunimi, eiti į sporto salę. Idealus variantas – rytinė mankšta, sveiki užkandžiai ir maistas dienos metu bei treniruotė vakare.

Treniruotės mums suteikia lankstumo, kuris yra antra jaunystė – jaučiamės nesuvaržyti, nesustingę, jos sustiprina raumenis, koordinaciją, balansą, esame žvalesni, visą laiką mumyse cirkuliuoja energija“, – sako „Danske Bank Vilniaus maratono“ ir Vilniaus visuomenės sveikatos biuro organizuotame renginyje „Ruoškis bėgti“ dalyvavusi trenerė, kuriame ji vedė tempimų mankštą bei patarė, kaip didinti kūno ištvermę, pasiruošti ilgam bėgimui. 

Būsimi dalyviai galėjo sužinoti apie savo kūno būklę, išmokti naudingų fizinių pratimų, paragauti sveikesnių prekybos tinklo „Rimi“ užkandžių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.