Pasakė, kuriuo paros metu geriausia sportuoti

Kasdien mes pernelyg kenčiame nuo nuolatinės įtampos, kurios viena paprasčiausių ir efektyviausių malšinimo priemonių yra judėjimas. Iš judančių raumenų plintantys nerviniai impulsai padeda išsivaduoti kūnui nuo per didelės įtampos ir sumažinti įsijautrinimą.

Specialistų teigimu, fiziniai pratimai pagerina ir galvos smegenų kraujotaką, o žmogus tampa mažiau veikiamas stresinių situacijų, jo nuotaika būna geresnė.<br> 123rf nuotr. 
Specialistų teigimu, fiziniai pratimai pagerina ir galvos smegenų kraujotaką, o žmogus tampa mažiau veikiamas stresinių situacijų, jo nuotaika būna geresnė.<br> 123rf nuotr. 
Sporto klubo RE.FORMATAS sporto veiklų vadovo Andžejaus Gunevičiaus teigimu, paprastai rytas fiziniam krūviui laikomas parankesniu metu, nes organizmas būna pailsėjęs po nakties miego.
Sporto klubo RE.FORMATAS sporto veiklų vadovo Andžejaus Gunevičiaus teigimu, paprastai rytas fiziniam krūviui laikomas parankesniu metu, nes organizmas būna pailsėjęs po nakties miego.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 17, 2019, 6:09 PM

Specialistų teigimu, fiziniai pratimai pagerina ir galvos smegenų kraujotaką, o žmogus tampa mažiau veikiamas stresinių situacijų, jo nuotaika būna geresnė. Bet dažnam pradėjusiam vaduotis iš streso sporto salėje kyla klausimas: kuris paros metas tinkamiausias sportuoti?

Individualus pasirinkimas

Specialistai teigia, kad pasirinkimas yra individualus, mat kiekvieno mūsų vidinis laikrodis tiksi savaip.

„Iš tikrųjų kiekvienas žmogus, nors kiek stebintis save, pats žino, kada jam geriausia sportuoti, kada jis tam turi daugiausiai energijos, nes be jos, aklai laikydamiesi kažkieno nustatytų taisyklių, gausime daugiau žalos nei naudos. Taip atsitiks, nes jausimės pavargę, išsekę, o tas kilnus pasiryžimas sportuoti labai greitai gali virsti dar vienu įsipareigojimu, našta, kurią mūsų psichika priims, kaip bausmę, nemeilę sau, ėjimą prieš savo paties prigimtį“, – teigia Geštalto psichoterapijos praktikė, psichologijos mokytoja instruktorė Danguolė Krupovnickienė.

Sporto klubo RE.FORMATAS sporto veiklų vadovo Andžejaus Gunevičiaus teigimu, paprastai rytas fiziniam krūviui laikomas parankesniu metu, nes organizmas būna pailsėjęs po nakties miego. Tačiau jis sutinka, kad šiuolaikinis gyvenimo tempas ne visada suteikia tokią galimybę, o ir ankstyvas metas nebūtinai idealus kiekvienam.

„Gyvename tokiu labai greitu gyvenimo tempu, kad mums kiekviena minutė yra brangi, todėl dažnai renkamės išnaudoti laisvą laiką ne tada, kada norime, o tada, kada galime. Bet vienareikšmiškai sakyti, kad sportuoti ryte yra geriau nei vakare vis tiek negalima. Tai yra gana individualus dalykas: vieniems ryte sunku keltis, kitiems – energija veržiasi per kraštus. Vieni vakare vos pavelka kojas, kiti bando išsikrauti sportuodami. Daug svarbiau būti sąžiningais sau ir nesakyti, kad apskritai neturiu laiko sportuoti. Ypač dirbantiems sėdimą darbą, kurių kūnams būtinai reikia pajudėti“, – įsitikinęs A. Gunevičius.

Specialistas sako, kad vakare sportuoti jokiu būdu nėra blogiau, tačiau reikia atkreipti dėmesį į keletą dalykų.

„Kartais yra gerai ateiti pasportuoti vakare būtent po protinio darbo, kad per fizinį krūvį „persikrautų“ visas organizmas, išsivalytų mintys. Tik svarbu turėti omeny, kad labai vėlyvas sportas vakare gali trukdyti užmigti, nes kūno darbingumas po treniruotės bus pakilęs“, – pažymi A. Gunevičius.

Stebėti kūną ir duoti jam laiko

D. Krupovnickienė sako, kad blogo laiko sportuoti nėra – yra tik per mažai motyvacijos, kurią gali suaktyvinti savo poreikių įsivardijimas. Specialistė siūlo prieš pradedant sportuoti užsiduoti sau klausimą – kam man to reikia? Atsakius į šį klausimą atsiveria kelias veikti darnoje su savo psichika, jausmais ir kūnu.

„Iš savo darbo su klientais patirties, galiu pasakyti, kad įsivardinti savo tikruosius poreikius nėra taip lengva, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. O pasitikrinti, ar veikiate darnoje su kūnu yra kaip tik paprasta – jei noriai einate į treniruotę, po jos jaučiatės pakylėti, norite pagirti save, džiaugiatės ir esate užsipildę energijos, nors ir jausdami fizinį nuovargį, tuomet jūsų kūnui tai tinka. Jei priešingai, tuomet netinka. Svarbu stebėti save ir girdėti, apie ką sukasi jūsų mintys treniruotės metu – jei apie tai, kas dabar vyksta, tada viskas puiku, tinka. Jei dominuoja neigiamos mintys arba iš viso jūsų mintys ne čia, o tik kūnas įdarbintas, tuomet netinka“, – aiškina psichoterapeutė.

A. Gunevičius sutinka, kad svarbu stebėti kūno reakcijas ir atkreipia dėmesį į dar vieną detalę.

„Svarbu žinoti, kad kūno įprotis sportavimo laikui susiformuoja po 21 dienos. Jeigu ilgą laiką sportavote vakare ir pradėjote tai daryti ryte, reikia nenustebti, kad pirmosios savaitės gali būti nelengvos. Tačiau jeigu ir po 21 dienos sporto savijauta negerėja, tuomet gali būti, kad pasirinktas laikas dėl įvairių priežasčių yra netinkamas jūsų kūnui, jūsų asmenybės tipui“, – teigia sporto veiklų vadovas.

Ką reikia žinoti sportuojantiems ryte arba vakare?

Rytas – puikus metas sportui, bet tik kokybiškai išsimiegojus, nes tuomet turime daugiausiai jėgų.

Jeigu pabudote 5 ryto, nepradėkite sportuoti jau 6 valandą. Geriau tai daryti praėjus pusantros valandos po pusryčių valgymo, kad maistas susivirškintų. Analogiškas laiko tarpas tinka ir kitu paros metu.

Sportuojant labai vėlai gali būti sudėtinga užmigti, nes pakyla kūno darbingumas. Geriau tai daryti likus bent trims valandoms iki planuojamo miego.

Jeigu pakeitėte reguliarų sportavimo laiką, duokite kūnui bent tris savaites priprasti ir tik tuomet nuspręskite, ar jis jums tinka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.