Gydytoja atskleidė, kaip išvengti sezoninių vaikų ligų

Sparčiai artėjant šaltajam metų periodui ir su juo atkeliaujant sezoninėms peršalimo ligoms, medikai vis dažniau sulaukia susirūpinusių tėvų klausimų, kaip sustiprinti vaiko imuninę sistemą. Šeimos gydytojų teigimu, stipri vaiko sveikata prasideda ne kur kitur, bet namuose.

Gydytojų teigimu, stipri vaiko sveikata prasideda ne kur kitur, bet namuose.<br>I. Budzeikaitė
Gydytojų teigimu, stipri vaiko sveikata prasideda ne kur kitur, bet namuose.<br>I. Budzeikaitė
Gydytojų teigimu, stipri vaiko sveikata prasideda ne kur kitur, bet namuose.<br>I. Budzeikaitė
Gydytojų teigimu, stipri vaiko sveikata prasideda ne kur kitur, bet namuose.<br>I. Budzeikaitė
Šeimos gydytoja Izabelė Juškienė<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Šeimos gydytoja Izabelė Juškienė<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Gydytojų teigimu, stipri vaiko sveikata prasideda ne kur kitur, bet namuose.<br>J.Stacevičius
Gydytojų teigimu, stipri vaiko sveikata prasideda ne kur kitur, bet namuose.<br>J.Stacevičius
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 3, 2020, 10:26 AM

Sveikatos šaltinis – lėkštėje

„MediCA klinika“ šeimos gydytoja Izabelė Juškienė, kalbėdama apie vaikų imuniteto stiprinimą, pirmiausia pataria atkreipti dėmesį į tai, kas kiekvieną dieną yra vaiko lėkštėje.

„Pastaruoju metu pastebime labai daug atvejų, kai vaikai maitinasi itin netaisyklingai. O tai ypač išryškėja rudens ir žiemos laikotarpiu, kai vaikų imuninė sistema labai susilpnėja“, – apie vieną pagrindinių susirgimų priežasčių pasakoja gydytoja.

Paklausta, kas yra susirūpinimą medikams kelianti netaisyklinga mityba, pašnekovė įvardijo, kad tai – keptas, riebus ar saldus maistas, kuriuo neretai vaikus „pradžiugina“ tėvai ar seneliai.

„Kalbu apie tokį maistą kaip, pavyzdžiui, kepsniai, picos ir t.t. Apskritai, vaikai ir pusgaminių vartojimas yra du nesuderinami dalykai. Pusgaminiuose nėra naudingųjų medžiagų, kurios reikalingos vaikui“, – sakė I. Juškienė.

Daug dirbančius ir mažai laisvo laiko turinčius tėvus medikė taip pat prašo atkreipti dėmesį į tai, ar vaikas bent kartą per dieną valgo šiltą, namuose gamintą maistą.

„Būtų gerai, kad maistas namuose būtų ruošiamas bent vieną kartą per dieną. Blogiausiu atveju, galima ir kitą dieną patiekalą dar kartą pašildyti, bet tą darant didžioji dalis naudingų medžiagų yra prarandama“, – apie bene svarbiausią stiprios imuninės sistemos faktorių primena šeimos gydytoja.

Papildomai specialistė priduria, kad dar vienas atžalų imuninei sistemai kenkiantis produktas yra cukrus. Anot gydytojos, jo vartojimas vaikams turėtų būti labai ribojamas:

„Mityba yra susijusi ne tik su imuninės sistemos būkle, bet ir su svorio proporcingumu, endokrininės sistemos veikla. Kai sutrinka hormoninė reguliacija, sutrinka ir vaiko kūno svoris, atsiranda antsvoris bei emociniai sutrikimai, pavyzdžiui, hiperaktyvumas.

Nors mityba atrodo toks mažas ir nesvarbus dalykas, netinkamai maitinantis – pasekmių gali būti labai daug“, – įspėjo I. Juškienė.

O štai vitaminų pašnekovė pataria neperdozuoti ir neduoti vaikui vartoti kelių vienu metu, nes tai gali sukelti net ir virškinimo problemų. Šeimos gydytoja primena, kad vitaminai yra tik maisto papildas, bet ne pakaitalas.

Vietoje būrelių – aktyvus poilsis

Kalbėdama, kokiais dar būdais būtų galima sustiprinti vaiko atsparumą sezoninėms ligoms, I. Juškienė prašo tėvų atkreipti dėmesį į tai, ką vaikas veikia po pamokų. T. y., ar atžala turi pakankamai laisvo laiko poilsiui.

„Neretai pastebiu, kad tapo labai madinga vaikus apkrauti užklasinėmis veiklomis, tačiau poilsio režimas yra labai svarbus vaiko imuninės sistemos formavimuisi. Stebėdama savo mažuosius pacientus, matau, kad pastaruoju metu vaikai yra vis dažniau išsekę nuo įvairių užsiėmimų kiekio.

Neretai jie būna užimti nuo paties ryto iki vėlaus vakaro. Kad organizmas atsistatytų, vaikas namuose turi pailsėti kartais tiesiog nieko neveikdamas bent porą valandų per dieną“, – tėvams pataria šeimos gydytoja.

I. Juškienės teigimu, itin svarbus ir aktyvus poilsis lauke – grūdinimasis taip pat efektyviai stiprina vaikų imuninę sistemą.

„Daryti kažkokių specialių pratimų tikrai nereikia, užteks žaisti, bėgioti ar tiesiog pasivaikščioti mėgiamame parke. Taip pat noriu priminti, kad vaikams iki 15–16 metų reikia miegoti bent 8 valandas per parą, nes mažėjant miego ir poilsio valandų skaičiui, silpsta ir vaiko imuninė sistema“, – patarimų negaili medikė.

Kada būtina kreiptis į gydytojus?

Jei vaikas visgi susirgo, I. Juškienė tėvams pataria įsivertinti situacijas, kada dar galima gydytis namuose, o kada jau reikia kreiptis į šeimos gydytoją.

Pasak pašnekovės, jei tėvai į gydytoją kreipiasi pirmosiomis vaiko susirgimo valandomis, neretai būna sunku nustatyti tikslią diagnozę. Kraujo tyrimai taip pat dar nebūna iki galo tikslūs, todėl medikai gali daryti tik prielaidas.

„Atžalai pasijutus blogiau, iš pradžių tėvai turėtų patys bandyti gydyti savo vaiką simptominėmis priemonėmis ir jį atidžiai stebėti. Jeigu vaikui sloga – naudokite nosies lašus, jeigu kosulys – vartokite sirupą nuo kosulio.

Žinoma, reiktų atsižvelgti į vaiko kūno temperatūrą, bet turėkite omenyje, kad vaikų ji – visuomet aukštesnė nei suaugusiųjų. Vis dėlto, jei jūsų atžala – neįprastai vangi, jos savijauta bėgant laikui negerėja, nieko nelaukite ir būtinai kreipkitės į šeimos gydytoją“, – paaiškina gydytoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.