Tyrimas: dezodorantas gali sukelti krūties vėžį – kokių medžiagų vengti

Mokslininkai jau ilgai diskutuoja, ar antiperpspirantai-dezodorantai gali sukelti krūties vėžį. Kiek pritilusias diskusijas vėl atgaivino dviejų naujų tyrimų pasirodymas.

antiperspirantas, krūties vėžys<br>123rf nuotr.
antiperspirantas, krūties vėžys<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2021, 6:11 AM

Įtarimų tyrėjams sukėlė galimas aliuminio poveikis. Šis metalas dažnai naudojamas antiperspirantuose-dezodorantuose tam, kad sumažintų prakaitavimą.

Praeityje atlikti tyrimai neparodė jokio ryšio tarp dezodorantuose naudojamo aliuminio ir krūties vėžio, tačiau dviejose naujose publikacijose patvirtintas toksiškas aliuminio druskų, esančių dezodorantuose, poveikis ir jų kancerogeninis potencialas krūties ląstelėms.

Medžiagą studijai surinko tyrėjų grupė iš Fondation des Grangettes (privatus pelno nesiekiantis fondas) ir Ženevos onkohematologijos centro, bendradarbiaudama su Oksfordo universitetu. Tyrėjams vadovavo šveicarų mokslininkai André-Pascal Sappino ir Stefano Mandriota.

Ką parodė tyrimai?

Tyrėjai atliko keletą bandymų su žiurkėnų ląstelėmis ir parodė, kad žinduolių ląstelės, įskaitant esančias pieno liaukose, veikiamos aliuminio druskų in vitro būdu „greitai įtraukė šį metalą“.

Tyrimai parodė, kad per 24 valandas po poveikio šiose ląstelėse atsirado genomo nestabilumas – pasikeitė chromosomų struktūra ir skaičius.

Tyrimuose teigiama, kad tai įvyksta piktybinės transformacijos metu, kurią sukelia žinomi kancerogenai, o tai „patvirtina aliuminio kancerogeninį potencialą“ krūtų ląstelėms.

Pasaulyje „labiausiai paplitęs vėžys“

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, 2020 m. pabaigoje gyveno 7,8 milijono moterų, kurios per pastaruosius penkerius metus išgirdo krūties vėžio diagnozę. PSO šį susirgimą įvardija kaip labiausiai paplitusį vėžį pasaulyje.

Krūties vėžys nėra užkrečiama ar infekcinė liga, o jo vystymosi priežastys nėra iki galo išaiškintos.

PSO teigia, kad maždaug pusė krūties vėžio atvejų išsivysto moterims, kurios neturi kito identifikuojamo krūties vėžio rizikos veiksnio, išskyrus lytį ir amžių (yra vyresnės nei 40 metų).

Tam tikri veiksniai padidina krūties vėžio riziką: nutukimas, žalingas alkoholio vartojimas, ankstesni šeimos narių susirgimai krūties vėžiu, radiacijos apšvita, tabako vartojimas ir hormonų terapija po menopauzės.

Naujuose tyrimuose teigiama, kad stebėjimai pirmą kartą nustato iš aplinkos atkeliaujančią cheminę medžiagą, kuri gali lemti krūties vėžio dažnio padidėjimą.

Tyrimuose pažymima, kad aliuminio druskos naudojamos ne tik antiperspirantiniuose dezodorantuose, bet ir kituose kosmetikos gaminiuose, pavyzdžiui, apsauginiuose kremuose nuo saulės.

Parengta pagal Euronews

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?