Pradėkite rytus su mankšta: penki lengvi pratimai, kurie užtruks vos keletą minučių

Daugelis rytinę mankštą prisimena iš vaikystės, bet retas kuris ją daro dabar. Nauji metai yra puiki proga pradėti ugdyti šį naują įprotį, kuris suteiks ypatingą naudą jūsų fizinei ir emocinei sveikatai.

Rytinė treniruotė suteiks energijos, pagerina susikaupimą ir koncentraciją visai dienai.<br>123rf nuotr.
Rytinė treniruotė suteiks energijos, pagerina susikaupimą ir koncentraciją visai dienai.<br>123rf nuotr.
Puikus nugaros tempimo pratimas vadinamoji „Kobros poza“ – pradžioje rankas atremkite alkūnėmis, o tik vėliau bandykite keltis aukščiau.<br>123rf.com nuotr.
Puikus nugaros tempimo pratimas vadinamoji „Kobros poza“ – pradžioje rankas atremkite alkūnėmis, o tik vėliau bandykite keltis aukščiau.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 3, 2022, 6:00 PM

Įvairiapusė nauda

Rytinė mankšta yra puiki dienos pradžia padedanti prasibudinti, prasimankštinti ir pasikrauti daug geros energijos.

Nusprendę mankštintis ryte tikina, kad tai itin tinkamas dienos metas tiems, kurie skundžiasi, kad neturi laiko. Ankstyvą rytmetį jūsų neblaškys telefono skambučiai, žinutės, negalvosite apie įsipareigojimus, kurių dar nespėjote atlikti.

Ankstyvas fizinis krūvis paskatina papusryčiauti, ką dažnai žmonės vengia daryti ir taip pat, 2018 metais atliktame tyrime, pastebėta, kad pasportavę žmonės mieliau renkasi sveikatai palankų maistą, vietoje kavos ir bandelės.

Rytinė treniruotė suteiks energijos, pagerina susikaupimą ir koncentraciją visai dienai. 2019 m. atliktame tyrime, paskelbtame „British Journal of Sports Medicine“, nustatyta, kad rytinė mankšta pagerina dėmesį, vizualinį mokymąsi ir sprendimų priėmimą.

Daugelis pamiršta, kad bet kokia mankšta tik atsikėlus pagerins nuotaiką visai dienai. Na ir žinoma, norintys numesti svorio turėtų suklusti, nes pastebėta, kad trumpas sportas anksti ryte yra daug efektyvesnis už treniruotę popiet ar vakare. Prie to prisideda ir tai, kad fizinis aktyvumas prisideda prie mitybos reguliavimo, nes sumažina greliną, alkio hormoną ir padidina sotumo hormonų kiekį.

Turintys padidėjusį aukštą kraujospūdį taip pat turėtų sportuoti ryte, nes fizinis aktyvumas yra vienas geriausių būdų natūraliai kontroliuoti hipertenziją.

Nereikia daug laiko

Pradedantiems daryti mankštą vertėtų nepersistengti – pirmiausiai, susikurti įprotį atlikti bent keletą pratimų ir kai jau atsikėlus ryte nebegalėsite nepasportuoti, ilginti treniruotės laiką.

Pirmiausia, atsigulę ant nugaros patogiai įsitaisykite ant jogos kilimėlio ir prasitempti, nes neseniai išlipote iš lovos, tad verta gerai pasirąžyti.

Antro pratimo metu vis dar gulėdami ant nugaros pakelkite vieną koją sulenkite kelį – jį perkelkite per kitą koją persukdami juosmenį, bet pečius laikyti priglaustus prie žemės. Palaikius 30 sek. tą patį padaryti su kita koja.

Vėliau, sulenktą kelį rankomis priglauskite prie krūtinės ir 30 sek. palaikykite spausdami tiek, kiek norisi. Tą patį padarykite su kita koja.

Kitam pratimui apsiverskite ant pilvo ir išsirieskite vadinama „Kobros poza“: kojas ir apatinę juosmens dalį prispauskite prie grindų, o rankas pasidėkite ant alkūnių (arba delnų, jei sugebate) ir atlenkite viršutinę kūno dalį. Pabūkite pratempdami nugarą 30 sek.

Vėliau abi rankas prakiškite į vieną pusę: vieną ranką reikia padėti ant žemės, o kitą pakelti į viršų. Laikykite 30 sek. ir po to tą patį atlikite prakišdami ranką į kitą pusę.

Paskutiniu pratimu pratempiamos kojos – atsisėskite vieną koją sulenkdami prieš save, o kitą ištiesdami už nugaros. Tuomet užgulkite kūnu sulenktą koją pagal tiek, kiek galite susilenkti.

Šiuos penkis pratimus kartokite kas rytą, o vėliau, įgudus, prijunkite po vieną naują!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.