Drastiškai keičiasi požiūris į alkoholį: nustatytas naujas „sveikatai saugus“ kiekis

Kanadoje pristatytos naujos rekomendacijos dėl alkoholio vartojimo. Apibrėžta nauja „mažo pavojaus“ riba – du standartiniai alkoholiniai gėrimai per savaitę. Tiesa, ekspertai nurodo, kad sveikatai saugaus alkoholio kiekio nėra, geriausia būtų svaigiųjų gėrimų atsisakyti visiškai. 

Alkoholis<br>123rf nuotr.
Alkoholis<br>123rf nuotr.
Alus<br>123rf nuotr.
Alus<br>123rf nuotr.
alus<br>M.Patašiaus nuotr.
alus<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-01-19 17:28

Tai ryškus pasikeitimas. 2011 m. skelbtos rekomendacijos nustatė, kad esminio pavojaus sveikatai nekelia ne daugiau kaip 10 gėrimų per savaitę moterims ir 15 gėrimų vyrams.

Standartinis gėrimas – 341 ml. 5 proc. stiprumo alaus arba 142 ml. 12 proc. stiprumo vyno. Taigi, remiantis naujomis rekomendacijomis, 2 bokalai alaus per savaitę – jau per daug. Rekomendacijų autoriai nurodo, kad viršijant nustatytą ribą padidėja įvairių sveikatos pasekmių rizika, įskaitant pavojų susirgti krūties arba storosios žarnos vėžiu.

Alkoholis – žala sveikatai

Kanadiečių sveikata besirūpinančios vyriausybinės organizacijos „Health Canada“ finansuotoje ataskaitoje taip pat siūloma visiems alkoholiniams gėrimams taikyti specialų žymėjimą. Etiketės įspėtų apie alkoholio keliamus pavojus sveikatai.

Rekomendacijų žinutė aiški – joks alkoholio kiekis nėra palankus sveikatai, teigia vyriausybinės sveikatos priežiūros institucijos tyrėja Erin Hobin.

Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad net mažas alkoholio kiekis padidina aukšto kraujospūdžio ir širdies ligų riziką. Jei alkoholio vartojama daugiau, atitinkamai išauga ir širdies ligų pavojus.

Didžiąją dalį ataskaitos, kurią pateikė Kanados narkotikų vartojimo ir priklausomybės centras (CCSA), užima alkoholio sveikatai keliamų pavojų aprašymas.

Tai – perspėjimo žinutė maždaug 80 proc. Kanados gyventojų, kurie reguliariai vartoja alkoholį.

„Naujos gairės galbūt šiek tiek šokiruoja“, – sakė E.Hobin. – Manau, visuomenė iki šiol nežinojo, kad išgėrus tris standartinius gėrimus per savaitę, rizika susirgti galvos ir kaklo vėžiu padidėja 15 proc., o kiekvienas papildomas gėrimas riziką dar labiau padidina“.

Ji pridūrė, kad trys standartiniai gėrimai (maždaug 2 bokalai nestipraus alaus) per savaitę daugumai žmonių neatrodo, kaip didelis alkoholio kiekis.

Ekspertai sako, kad rekomendacijos drastiškai pakeistos dėl tyrimais prieinamos naujos informacijos apie alkoholio žalą.

Laikas keisti įpročius?

Tiesa, daugelis šalių tebesilaiko nuosaikesnio požiūrio. Australijoje nacionalinės gairės išleistos 2020 m. teigia maksimalus rekomenduotinas alkoholio kiekis – 10 standartinių gėrimų per savaitę. Analogiška riba nustatya ir Prancūzijoje.

JAV vyrams patariama išgerti ne daugiau nei du standartinius gėrimus per dieną, moterims – ne daugiau vieno. Junginėje Karalystėje taikoma panaši rekomendacija: ne daugiau nei 6 taurės vyno arba pintos alaus per savaitę.

Tačiau yra iš griežtesnį požiūrį išreiškusių šalių. Nuo 2015 m. Nyderlandų sveikatos taryba pataria gyventojams apskritai susilaikyti nuo alkoholio arba išgerti ne daugiau nei vieną standartį gėrimą per dieną.

Tiesa, neaišku ar naujos rekomendacijos paskatins kanadiečius pakeisti alkoholio vartojimo įpročius. Sakoma, kad alų jie mėgsta ne mažiau nei ledo ritulį.

„Alkoholis yra mūsų kultūros dalis, jo vartojimas normalizuotas, iš esmės socialiai priimtinas, – sakė E.Hobin ir pridūrė, kad be alkoholinių gėrimų nepraeina gimtadieniai, vestuvės, o šeštadienio vakarus daugelis leidžia prie televizoriaus ekrano su alumi rankoje.

CCSA ekspertai pabrėžia, kad įspėjamieji ženklai apie alkoholio žalą sveikatai ant gėrimų etikečių yra būtinas pirmasis žingsnis.

Jukone (šiaurinė Kanados dalis) atliktas tyrimas parodė, kad parodė, kad įspėjamieji ženklai ant alkoholio pakuočių jų pardavimą sumažina 7 proc.

Tačiau, norint pritaikyti ženklinimo politiką visoje šalyje, reikalingas „Health Canada“ palaiminimas.

Ši nurodo dėkojanti CCSA už atliktą darbą ir nurodo, kad alkoholio vartojimas kelia „rimtų ir sudėtingų visuomenės sveikatos ir saugumo problemų“. Tačiau nuo komentarų dėl alkoholinių gėrimų ženklinimo kol kas susilaikoma.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.