Odontologė apie estetinio dantų plombavimo įtaką sveikatai: daugelis tiki klaidingu mitu

Ar estetinis dantų plombavimas yra sveikatai naudinga procedūra? Ar siekiant daugiau grožio nesumažės sveikatos? Gydytoja odontologė Gabrielė Slušinskienė paneigia mitą, kad estetiškai plombuojant dantis jie silpnėja.

Gydytoja odontologė Gabrielė Slušinskienė paneigia mitą, kad estetiškai plombuojant dantis jie silpnėja.<br>lrytas.lt koližas
Gydytoja odontologė Gabrielė Slušinskienė paneigia mitą, kad estetiškai plombuojant dantis jie silpnėja.<br>lrytas.lt koližas
Odontologo kėdėje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Odontologo kėdėje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Odontologo kėdėje.<br>123rf nuotr.
Odontologo kėdėje.<br>123rf nuotr.
Gydytoja odontologė Gabrielė Slušinskienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Gydytoja odontologė Gabrielė Slušinskienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 24, 2023, 11:13 AM

Naudinga sveikatai

Estetinis plombavimas apima platų spektrą procedūrų. Jų metu, naudojant specialias medžiagas – kompozicines plombas – yra kuriama ar sugrąžinama prarasta dantų estetika. Estetinio plombavimo metu galima atkurti dėl traumos ar karieso prarastus kietuosius danties audinius, atstatyti nudilimus, užpildyti tarpus, minimaliai koreguoti formą ar spalvą. Kokybiškai atliktas estetinis plombavimas neturi neigiamo poveikio mūsų sveikatai ir dantims“, – aiškina grožio ir odontologijos klinikos GOK gydytoja odontologė G. Slušinskienė.

Ji atkreipia dėmesį į visuomenėje gana gajų mitą – esą šios procedūros metu yra šalinama dalis danties paviršiaus, dėl to dantis pažeidžiamas ir perspektyvoje silpnėja. Iš tiesų šiuolaikinės odontologijos principais ir technologijomis paremtas estetinis plombavimas yra minimaliai invazyvi procedūra, kurios metu šalinami yra tik karieso pažeisti danties audiniai arba seni, nekokybiški užpildai.

„Atvirkščiai, negu dažnai įsivaizduojama, estetinis plombavimas yra naudingas sveikatai – atkuriant dantų estetiką, įprastai atkuriama ir jų natūrali anatomija bei funkcija, kuri yra itin svarbi sveikam mūsų kramtymo sistemos funkcionavimui. Dėl traumos, gedimo ar nudilimo praradus reikiamą dantų formą, sutrinka ir funkcija, dėl to itin apkraunama kramtymo sistema, pasireiškia raumenų įtampa, intensyvėja dantų dilimas.

Tokiais atvejais dantų atstatymas ne tik naudingas, bet ir būtinas. Taip pat estetinio plombavimo metu pašalinami karieso pažeisti audiniai ir nekokybiški, pralaidūs užpildai, taip užtikrinamas ilgalaikiškesnis danties funkcionavimas“, – aiškina G. Slušinskienė.

Dantis atkuriamas sluoksnis po sluoksnio

Gydytoja odontologė taip pat atkreipia dėmesį, kad šiuolaikinės odontologijos galimybės užtikrina, kad visos dantų restauracijos būtų ne tik kokybiškos, bet ir estetiškos, todėl tiek gydant kariesą tiek keičiant seną plombą, siekiama danties audinius atkurti kaip įmanoma natūraliau. Tad nederėtų manyti, kad paprastas plombavimas – tai, kas turėtų nelabai gerai atrodyti.

Paprasto ir estetinio plombavimo pagrindinis skirtumas, kad pirmuoju atveju procedūra atliekama turint medicininę priežastį, norint atstatyti sugedusius ar prarastus danties audinius, tuo tarpu estetinio plombavimo užduotis – sukurti estetiškesnę ir harmoningesnę paciento šypseną.

Šiuolaikinės odontologinės medžiagos ir taikomos technologijos leidžia prarastus danties paviršius atkurti nepastebimai. Plombavimui galima pasirinkti įvairiausių atspalvių bei skaidrumo kompozito plombos. Procedūros metu dantis atkuriamas sluoksnis po sluoksnio imituojant natūralų danties vaizdą.

„Rezultatas, žinoma, labai priklauso nuo gydytojo įgūdžių. Todėl prieš renkantis specialistą visuomet galima paprašyti jo darbų fotografijų, taip pat drąsiai išsakyti savo lūkesčius ir užduoti rūpimus klausimus“, – pataria medikė.

G. Slušinskienė taip pat susiduria su pacientų abejonėmis, ar estetinis plombavimas yra ilgalaikis sprendimas.

„Estetinio plombavimo ilgalaikiškumas priklauso nuo daugelio aspektų. Kaip ir bet kuri restauracija, žinoma, tai nėra amžina. Įprastai estetiškai plombuotas dantis išlieka didžiąja dalimi nepakitęs 7–10 metų. Tačiau jo amžius labai priklauso nuo paciento asmeninės higienos įgūdžių bei konkrečios klinikinės situacijos. Estetinėje odontologijoje vyrauja principas – mažiau yra daugiau. Kuo mažesnė intervencija ir mažesnės apimties atstatymas – tuo estetiškesnis ir ilgalaikiškesnis rezultatas“, – tvirtina gydytoja odontologė.

Kliūtimi gali tapti sąkandžio tipas

Ar estetinis dantų plombavimas yra tai, kas tinka visiems? Šį klausimą G. Slušinskienė siūlo sieti su kiekvienu individualiu atveju. Patys svarbiausi kriterijai, lemiantys pasirinkimą – dantų dydis, pažeidimo laipsnis bei sąkandžio tipas. Netaisyklingas sąkandis yra dažna priežastis, kodėl negalima atlikti estetinio plombavimo. Dantų susigrūdimas, pasisukimas ar kitos anomalijos reikalautų danties šlifavimo, dėl to ši procedūra turėtų būti atidėta po ortodontinio gydymo.

Kadangi estetinio plombavimo metu plomba yra sluoksniuojama ant danties paviršiaus, ši procedūra nėra tinkama ir turint labai didelius dantis. Jeigu dantys yra itin pažeisti traumos, karieso, reikalinga pašalinti didelius defektus, estetinis plombavimas nėra pirmo pasirinkimo procedūra. Tokiais atvejais pacientui rekomenduojama dantis atstatyti keramikos laminatėmis ar vainikėliais.

Dažniausiai estetinis plombavimas atliekamas, jei dantys nudilę dėl dantų griežimo, taip pat esant seniems, neestetiškiems ir nekokybiškiems užpildams bei pacientams po orotodontinio gydymo. Ne paslaptis, kad neretai ši procedūra renkamasi kaip alternatyvi pigesnė procedūra, palyginti su dantų atkūrimu laminatėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.