Norintiems sulieknėti ar sustiprėti – sveikatingumo vedlys: išmaniosios svarstyklės

Užsibrėžėte naują tikslą? Juk artėja pavasaris, kai vis labiau norėsis puoštis, spindėti bei traukti akį savo figūros linijomis. Atrodo, tie keli kilogramai taip trukdo, o dieta vis ne ta, jie niekaip nenori tirpti. O galbūt nusprendėte imtis sporto padėdami kūnui sutvirtėti ar atsigauti po ilgalaikio negalavimo?

Išmaniosios svarstyklės<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Išmaniosios svarstyklės<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Išmaniosios svarstyklės<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Išmaniosios svarstyklės<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 28, 2023, 9:39 AM

Žinoma, tokiu atveju, labai svarbu tinkamai pasirinkti sportą, jo intensyvumą, dažnį, bet ne mažiau reikšmingi ir kiti aspektai. Atitinkama dieta, reikalingo kiekio skysčių vartojimas taip pat turi nemenką įtaką. Tačiau, kaip savarankiškai sekti vienus ar kitus svarbius kūno rodiklius?

Kadais jie buvo pasiekiami toli gražu ne kiekvienam, o naudojimasis sudėtingais aparatais buvo ne toks ir paprastas. Atėjo metas, kai jie prieinami daugeliui iš mūsų.

Sumanusis bendražygis

„Pastebima, kad vis labiau išmanieji prietaisai užima savas pozicijas buityje, išstumdami įprastuosius. Tai akivaizdžiai vyksta ir su išmaniosiomis svarstyklėmis. Klientai dairosi į gaminius, kuriuose galėtų pamatyti ne tik svorį nusakančius skaičius. Žmonės vis labiau ima rūpintis savo sveikata, taip pat ieško bendražygio savuose iššūkiuose. O išmaniosios svarstyklės gali puikiai atlikti šią funkciją,“ – sako prekybos centro internete „Varlė.lt“ buitinės technikos ekspertas Justinas Kaušinis.

Produkto pasirinkimas priklauso nuo daugelio kriterijų – besirenkančiojo esminių poreikių. Įprastai pirmiausia akis užkliūva už kainos, kuri svyruoja pradedant 15 ir keliaujant maždaug iki 140 Eur. Atitinkamai kinta ir modelių turimos funkcijos, dizainas.

Žmogaus, perkančio prietaisą sau kelių kriterijų stebėjimui, poreikiai bus vieni. Klientui, besidairančiam šios prekės savo didelei šeimynai, o gal treniruojamai komandai, bus reikalingas kitas pasirinkimas. Dairantis gali nustebinti ir pigesni modeliai, turintys išties daug įvairių funkcijų.

Paprastume užkoduotas sudėtingumas

„Kūną analizuojančios-diagnostinės svarstyklės su „Bluetooth“ atlieka bioelektrinės varžos analizę. Būtent ji leidžia pateikti išsamų kūno būklės vaizdą, įvertinus sudėtį. Prietaisas atsižvelgia į bendrą elektros varžą, taip pat informaciją apie Jūsų ūgį, svorį, amžių ir lytį. Tuomet pagal gautus duomenis pateikia rezultatą apie kūno sudėtį,“ – detalizuoja buitinės technikos ekspertas J. Kaušinis.

Produkto veikimo principas skamba gan sudėtingai. Vis dėlto vartotojui žymiai svarbesnės produkto naudos. Ir pigesniuose modeliuose turimos galimybės sužinoti šiuos kriterijus:

– kūno svoris;

– riebalinis audinys;

– kūno vandens lygis;

– raumenų masė;

– kaulų masė;

– dienos kalorijų poreikis;

– KMI – kūno masės indeksas;

– raumenų audinio baltymų kiekis;

– visceralinių riebalų indeksas;

– vartotojo amžius;

– tobulas svorio rodiklis;

– kūno tipas;

– sveikatos vertinimas.

Daugumos svarstyklių veikimo principas panašus. Naudotis išties paprasta. Užlipus jos automatiškai įsijungia, nulipus – išsijungia. Vieni ar kiti matavimo rezultatai pateikiami ryškiame ekrane. Jie siunčiami į išmanųjį telefoną, prijungtą prie svarstyklių. Svarstyklės geba išsaugoti nuo 8 iki 16 žmonių duomenis.

Kuo ypatingos teikiamos naudos?

Tam tikrų savo kūno rodiklių stebėjimas – tai konkrečios prevencijos priemonės išvengti tam tikrų ligų ar galimų būsenų (pavyzdžiui, traumų).

Apie vandens naudą kūnui kalbama gan dažnai jau ne vienerius metus, bet savoje rutinoje dažnai užsimirštame gurkštelti vandens. Vis dėlto kūno vandens procentas – svarbus bendros žmogaus savijautos rodiklis. Vanduo – pagrindinė mūsų kūno sudedamoji dalis, sudaranti daugiau kaip pusę viso kūno svorio. Taigi stebėdami kūno vandens procentą, būsite tikri ar vartojate pakankamai skysčių. Juk tai turi įtakos ne tik gerai savijautai, svorio balansui, bet ir kitiems organizmo procesams.

Dar vienas iš rodiklių – visceralinių riebalų indeksas. Tokie riebalai supa vidinius organus. Jų kiekis turi būti griežtai kontroliuojamas. Nereguliuojamas pokytis gali kelti grėsmę širdies ir kraujagyslių sistemai, provokuoti ligas, taip pat turėti nemenką įtaką antrojo laipsnio diabetui. Padidėjęs šių riebalų kiekis spaudžia organus, o tai trikdo jų funkcionavimą.

Kaip žinia, mūsų kaulai gyvenimo eigoje susiduria su tokiais procesais kaip vystymasis bei degeneracija, glaudžiai siejama su senėjimo poveikiu. Ilgainiui kaulų masė ima mažėti. Taigi atsižvelgiant į stebimą kaulų masę ir koreguojant savo mitybą bei reguliariai mankštinantis galima sulėtinti vykstančią kaitą, o gal net užkirsti kelią papildomų traumų tikimybei.

Tam tikri rezultatai siekiami ir derinant kelis iš rodiklių. Pavyzdžiui, išmaniųjų svarstyklių nusakomas medžiagų apykaitos greitis bei apskaičiuojamas kūno masės indeksas naudojami tinkamam mitybos planui bei fiziniam krūviui parinkti.

Raumenų masės procento stebėjimas, be abejo, pravers intensyviai sportuojantiems bei siekiantiems raumenų masės augimo. O štai išmaniosios programėlės, kuriose pateikiamos duomenų analizės diagramos, bus puikios pagalbininkės stebint ilgalaikius duomenis bei jų pakitimus apie savo sveikatą.

Siekiant geriausio rezultato

Naudojantis šiuo prietaisu patariama atsižvelgti į kelis aspektus:

– kūnas turėtų būti puikiai aprūpintas skysčiais;

– sveriamasi tuo pačiu paros metu;

– prieš sveriantis apsilankyti tualete;

– geresniam elektriniam laidumui svertis basomis;

– svarstykles statyti ant tvirto, plokščio ir stabilaus paviršiaus.

Džiugūs atradimai

Išmaniosios svarstyklės turi ir ne esminių, bet maloniai stebinančių bei praktiškų funkcijų. Jos gali pranešti apie šiandien laukiančius orus, sverti vaisius ar daržoves, o galbūt siuntas (ir dažnu atveju jau nuo 100 g).

Savo pusiausvyros įgūdžių išbandymas – tai dar vienas privalumas. Šis testas skatina gerinti koordinaciją ir kūno balansą bei mažina sąnarių traumų riziką.

Atrandami ir vaikų bei sportininkų režimai, pritaikyti atitinkamų rezultatų siekimui.

Įspėjimas

Derėtų atkreipti dėmesį į prie kai kurių iš modelių pridedamą įspėjimą, kad prietaiso nederėtų naudoti asmenims, turintiems širdies stimuliatorius arba kitus implantuojamuosius elektroninius prietaisus.

„Kaip visuomet, savo klientams rekomenduojame įdėmiai perskaityti prekių naudojimosi instrukciją. Žinoma, labai džiugina žmonių atsiliepimai apie įsigytus gaminius. Tik tikros patirtys byloja apie vieno ar kito prietaiso vertę,“ – priduria buitinės technikos ekspertas J. Kaušinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.