Profesorė pataria, ką daryti nudegus saulėje ir ko vengti

Saulė kartais suteikia ne tik džiaugsmo, bet ir kelia pavojų. Vilniaus universiteto profesorė, gydytoja dermatovenerologė Matilda Bylaitė-Bučinskienė sako, kad lietuviai tinkamai apsisaugoti nuo saulės spinduliuotės dar neišmoko.

Odos nudegimas saulėje.<br>123rf nuotr.
Odos nudegimas saulėje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2023, 11:39 AM

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ kalbėjusi M.Bylaitė-Bučinskienė sako, kad nudegti galima ir kaitroje praleidus vos daugiau nei valandą.

Kam reikia saugotis labiau? Saulės spinduliuotė didžiausią pavojų kelia nuo 11 iki 16 val. Šiomis valandomis tiek dideliems, tiek ir mažiems siūloma laiką leisti atokaitoje, vengti tiesioginių saulės spindulių.

Siūlo pamiršti liaudiškus metodus

Gydytoja pasakojo, kad rimtesni nudegimai atsiranda, kai saule besimėgaujantys atostogautojai kurį laiką praleidžia statinėje pozicijoje, ar net užmiega paplūdimyje. Po per stiprių saulės vonių vakare jaučiamas odos perštėjimas, patinimas ir net skausmas. Kartais odą nusėja pūslės.

M.Bylaitė-Bučinskienė pastebi, kad tokiais atvejais žmonės nudegimus gydo kefyru, dušu ar skiesto spirito kompresais. Tačiau gydytoja patikino, kad nebe laikas kliautis liaudiškais metodais. Nudegimų gydymui skirtų priemonių – pilnos vaistinių lentynos. Tiesa, jei tokios galimybės nėra, profesorė patarė odą vėsinti visais įmanomais būdais.

„Jeigu jau nieko po ranka nelieka, tai ir kefyras, išrūgos, puikiai tinka. Jis puikiai nutraukia karštį. O mūsų toks ir tikslas“, – paaiškino gydytoja.

Jos teigimu, po nudegimo būtina vengti riebių, karštį blokuojančių produktų. Todėl nereikėtų odos tepti riebiais kremais ar vazelinu. Atvėsinus nudegusią odą M.Bylaitė-Bučinskienė patarė ją patepti drėkinančiu losjonu. Ji perspėjo, kad nereikėtų per daug nerimauti, jei diskomforto jausmo atsikratyti nepavyksta.

Pirmoji pagalba nudegusiai odai:

– Pirmiausia, atvėsinkite odą, ant nudegusių kūno vietų uždėkite šaltus kompresus.

– Tuomet naudokite priemones, skirtas nudegusiai odai. Vaistinėse galima rasti specialių gelių ar putų nudegusiai odai.

– Labai svarbu įsitikinti, ar naudojamose priemonėse nėra spirito, nes jis sausina odą.

– Nepamirškite, kad odą reikia drėkinti ir iš vidaus. Todėl nuolat naudokite ne tik drėkinantį gelį, bet gerkite pakankamai vandens. Medikai suaugusiems žmonėms pataria 2–2,5 litro per dieną.

– Jeigu kyla nerimas dėl prastos savijautos, kreipkitės į gydytoją ar vaistininką. Jie patars, kad tinka odai, jeigu reikės pasiūlys nuskausminamųjų, kurie padės lengviau ištverti dienas, kol gyja nudegimai.

Plačiau apie saulės pavojus ir žmonių daromas klaidas, dėl kurių net gėda nusirengti gydytojo kabinete – Saulės pavojai: ne tik skaudūs nudegimai, bet ir vėžys – profesorė atkreipė dėmesį į dažnas klaidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.