Majonezą ir margariną pataria keisti į kitą produktą – sumažės mirties rizika

Mokslininkai nustatė, kad alyvuogių aliejus gali 28 proc. sumažinti mirties nuo demencijos riziką.

Alyvuogių aliejus<br>123rf nuotr.
Alyvuogių aliejus<br>123rf nuotr.
Majonezas<br>123rf nuotr.
Majonezas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-07-25 17:02

Harvardo universiteto komandos atliktas tyrimas aktualus, nes daugelio šalių populiacijos sparčiai senėja, o Alzheimerio liga ir kitos demencijos formos darosi vis dažnesnės.

Tyrėjų teigimu, alyvuogių aliejų renkantis renkantis vietoje margarino arba majonezo, galima sumažinti mirties nuo demencijos riziką.

Demencija apima įvairias sveikatos būkles, kurios sutrikdo atmintį ir kitus protinius gebėjimus tiek, kad trukdo kasdieniam gyvenimui. Labiausiai paplitusi demencijos forma – Alzheimerio liga.

Pirmajame tyrime, kuriame buvo nagrinėjamas mitybos ir mirties nuo demencijos ryšys, mokslininkai išanalizavo daugiau nei 90 000 JAV piliečių mitybos klausimynus ir mirties įrašus per tris dešimtmečius. Iš jų 4 749 mirė nuo demencijos.

Paaiškėjo, kad tiems žmonėms, kurie kasdien suvartodavo daugiau nei pusę valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus, rizika mirti nuo demencijos buvo 28 proc. mažesnė nei tiems, kurie niekada arba retai naudojo alyvuogių aliejų.

Tyrimas parodė, kad vieną arbatinį šaukštelį margarino ar majonezo kasdien pakeitus alyvuogių aliejumi, rizika mirti nuo demencijos taip pat buvo 8–14 proc. mažesnė.

Pasak tyrėjų, jų atradimas pagrindžia rekomendacijas, kurios nurodo, kad augalinės kilmės aliejai

„Mūsų tyrimas sustiprina mitybos rekomendacijas, kuriose rekomenduojami augaliniai aliejai, pavyzdžiui, alyvuogių aliejus, ir leidžia manyti, kad šios rekomendacijos ne tik palaiko širdies, bet ir smegenų sveikatą“, – sakė Harvardo T.H. Chan visuomenės sveikatos mokyklos doktorantė Anne-Julie Tessier.

„Alyvuogių aliejus – natūralus produktas ir saugus pasirinkimas vietoje tokių produktų kaip margarinas ir parduotuvėje įsigytas majonezas, galintis sumažinti mirtinos demencijos riziką“, – sakė Harvardo T.H. Chan visuomenės sveikatos mokyklos doktorantė Anne-Julie Tessier.

Ji savo tyrimo rezultatus pristatė kasmetiniame Amerikos mitybos draugijos susitikime, kuris liepos 22–25 d. vyksta Bostone.

Alyvuogių aliejaus nauda

Ankstesni tyrimai parodė, kad žmonės, kurie vietoj perdirbtų ar gyvulinių riebalų renkasi alyvuogių aliejų, paprastai maitinasi sveikiau ir jų sveikata gali būti geresnė. Manoma, kad didesnis alyvuogių aliejaus vartojimas susijęs su mažesne širdies ligų rizika.

Pasak tyrėjų gali būti, kad alyvuogių aliejus turi savybių, kurios yra išskirtinai naudingos smegenų sveikatai.

„Kai kurie alyvuogių aliejuje esantys antioksidaciniai junginiai gali prasiskverbti pro kraujo-smegenų barjerą, todėl gali daryti tiesioginį poveikį smegenims, – sakė A.J.Tessier.

„Taip pat gali būti, kad alyvuogių aliejus daro netiesioginį poveikį smegenų būklei, nes yra naudingas širdies ir kraujagyslių sveikatai“.

Tačiau A.J.Tessier pripažino, kad jos tyrimas dar neįrodo, jog alyvuogių aliejus sumažina mirtinos demencijos riziką.

Norint patvirtinti šį sąryšį, reikės nuodugnesnių tyrimų, tačiau mokslininkai teigė, kad šis tyrimas sustiprina įsitikinimą, jog alyvuogių aliejaus naudojimas vietoje kitų riebalų šaltinių – margarino ir majonezo – gali padėti palaikyti gerą sveikatą.

Parengta pagal euronews.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.