Aukštas kraujospūdis – sunkių ligų pranašas: 6 būdai, kaip jį sumažinti be vaistų

Medikai sako, kad 40 proc. suaugusiųjų Lietuvoje turi padidėjusį kraujospūdį. Jei ši būklė nėra valdoma, gali išsivystyti aterosklerozė, atsirasti inkstų, kraujagyslių, širdies pažaidos. Kasdieniai įpročiai – be galo svarbūs kovoje su aukštu kraujospūdžiu.

aukštas kraujospūdis pažeidžia širdį.<br>lrytas.lt koliažas
aukštas kraujospūdis pažeidžia širdį.<br>lrytas.lt koliažas
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Stresas<br>123rf nuotr.
Stresas<br>123rf nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Alkoholis<br>Pexels nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-09-03 16:03

Didžiausią reikšmę kraujospūdžiui turi šeši gyvenimo būdo veiksniai: mityba, fizinis aktyvumas ir kūno svorio kontrolė, natrio ir alkoholio ribojimas bei streso valdymas, rašo Health.harvard.edu.

Specialistai nesiūlo griebtis staigių ir drastiškų pokyčių. Geriausia pasitarti su gydytoju ir atlikti vieną, du pakeitimus, kurie galėtų duoti didžiausią naudą sveikatai.

Mityba

Visi, turintys aukštą kraujospūdį, yra girdėję, kad į lėkštę privalu įsidėti daugiau daržovių. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad geriausią poveikį suteikti gali specialus mitybos režimas, skirtas hipertenzijos valdymui.

Vaisiai, daržovės, liesi baltymai, riešutai, sėklos, grūdinės kultūros – maistas, kuris, įrodyta, padės sumažinti tikimybę patirti insultą ir miokardo infarktą. Taip pat svarbu valgyti mažiau raudonos mėsos, riboti cukrumi saldintą maistą ir gėrimus.

Mankšta

Patariama per savaitę 150 minučių skirti vidutinio intensyvumo fiziniam krūviui. Kasdienis 20–30 minučių pasivaikščiojimas sparčiu žingsniu – pats tas. Tiesa, reikėtų bent 2 kartus per savaitę pasimankštinti.

Neseniai Jungtinėje Karalystėje atliktas tyrimas parodė, kad „atsisėdimas prie sienos“ ir „lenta“ – pratimai, kurie kraujospūdį mažina efektyviausiai. Plačiau apie tai skaitykite čia.

Svoris

Natūralu, kad su amžiumi lėtėja medžiagų apykaita ir didėja svoris, papildomi kilogramai gali padidinti kraujospūdį.

Antsvorio turintiems vyrams kiekvienas numestas kilogramas gali sumažinti sistolinį kraujospūdį iki 1 mm Hg. Gydytojas gali nustatyti jūsų amžiaus ir kūno sudėjimo tipą atitinkantį idealų svorį. Tinkama mityba ir fizinis aktyvumas gali padėti nusimesti perteklinius kilogramus.

Stresas

Atrodo smulkmena, bet organizmas išlieka sveikesnis, jei patiriate mažiau streso.

Stresas gali sukelti lėtinį uždegimą, kuris pažeidžia kraujagyslių sieneles, todėl jos tampa mažiau elastingos. Lėtinis stresas gali paskatinti antinksčių liaukas išskirti hormonus, kurie didina kraujospūdį.

Bėda po vieną nevaikšto – dėl streso prasčiau miegame, esame labiau linkę persivalgyti, rečiau mankštinamės. Geriausias būdas stresui sumažinti – mėgstamos veiklos. Pasilepinkite ir veikite tai, kas jums malonu.

Vilniaus universitete atliktas tyrimas parodė, kad lėtinis stresas didina aukšto kraujospūdžio ligos riziką, dėl jo auga tikimybė, jog išsivystys širdies ir kraujagyslių ligos, įskaitant miokardo infarktą ir insultą. Plačiau skaitykite čia.

Natris

Žmonėms, turintiems aukštą kraujospūdį, kartais labai pagerėja, jei jie vengia natrio, sako gydytojai. Didelę dalį šio mineralo gauname iš perdirbtų maisto produktų.

Konservuotos daržovės ir sriubos, šaldytos produktai (virtiniai, blynai, picos), sausi pusryčių dribsniai, sūrūs traškučiai ir kiti užkandžiai dažnai turi daug natrio. Venkite juos valgyti per dažnai.

Alkoholis

Medikai įsitikinę, kad per dažnas alkoholio vartojimas turi neigiamos įtakos kraujospūdžiui. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad organizmo veiklą sutrikdyti gali ir nedideli alkoholio kiekiai.

Pasak tyrėjų, vos vienas standartinis alkoholinis gėrimas per dieną padidina sistolinį kraujospūdį. Tai galioja ir vyrams, ir moterims, ir net tiems, kurie neserga hipertenzija – aukšto kraujospūdžio liga. Plačiau skaitykite čia.

Sveika gyvensena – geriausias būdas išvengti padidėjusio kraujospūdžio, tačiau, jei gydytojas nustatė hipertenziją ir paskyrė vaistus, būtina laikytis jo rekomendacijų.

Aukščiau išvardinti patarimai gydymo nepakeis, bet gali ženkliai palengvinti kraujospūdžio kontrolę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.