Kardiologas atskleidė, kaip prailginti gyvenimą: turi 6 patarimus

Dažniausia gyventojų mirties priežastis Lietuvoje – širdies ir kraujagyslių ligos. Medikai vis primena, kad daugelį ūmių ir lėtinių sveikatos sutrikimų galima reikšmingai nutolinti. Todėl svarbu priimti tinkamus gyvensenos sprendimus.

Gydytojas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Gydytojas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
mankšta<br>123rf nuotr.
mankšta<br>123rf nuotr.
rūkymas<br>123rf nuotr.
rūkymas<br>123rf nuotr.
mankšta<br>123rf nuotr.
mankšta<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 1, 2024, 6:54 AM

Gydytojas kardiologas ir sertifikuotas asmeninis treneris Mohammedas Alo turi „YouTube“ kanalą, kuriame dalijasi žiniomis apie sveikatą. Neseniai jis davė 6 patarimus, ką žmonės gali daryti, kad gyventų ilgiau.

1. Viduržemio jūros dieta

„Be jokios abejonės, pakeisti mitybą į sveikesnę yra geriausias veiksmas, kurį galite padaryti, kad pagerintumėte savo sveikatą“, – teigė gydytojas iš JAV.

Viduržemio jūros regiono dieta daugiausia dėmesio skiria augaliniam maistui, pavyzdžiui, vaisiams, daržovėms, pilnagrūdžiams produktams, riešutams, sėkloms ir ankštinėms daržovėms. Taip pat saikingai vartojami liesi baltymai, pavyzdžiui, žuvis ir vištiena, ir mažai riebalų turintys maisto produktai.

Alyvuogių aliejus naudojamas vietoje kitų aliejų ir riebalų.

Viduržemio jūros regiono dietos privalumai: mažesnė širdies smūgio ar insulto rizika, mažesnis kraujospūdis ir mažesnė tikimybė susirgti tam tikromis onkologinėmis ligomis.

2. Svorių kilnojimas ir kardio treniruotės

„Daugiau raumenų masės ir didesnis VO2 max, iš tikrųjų prisideda prie ilgaamžiškumo ir sveikesnio gyvenimo“, – teigė M.Alo.

VO2 max – tai didžiausias deguonies kiekis, kurį jūsų organizmas geba panaudoti fizinio krūvio metu.

2018 m. žurnale „Frontiers in Bioscience“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad padidinus VO2 max galima išsaugoti sveikatą ir fizinį pajėgumą vyresniame amžiuje.

3. Skirkite dėmesio savo KMI

Kūno masės indeksas (KMI) yra paprastas būdas nustatyti savo kūno riebalų kiekį, atsižvelgiant į ūgį ir kūno masę.

„Kad ir koks būtų jūsų idealus svoris, stenkitės jį pasiekti arba kuo labiau priartėti prie jo“, – patarė M.Alo.

Britų širdies fondas (angl. British Heart Foundation) teigia, kad žmonėms, turintiems antsvorio ar nutukusiems, padidėja koronarinės širdies ligos, aukšto kraujospūdžio, padidėjusio cholesterolio kiekio kraujyje, 2 tipo diabeto, kai kurių vėžinių susirgimų, širdies ir kraujagyslių ligų, tokių kaip infarktas, insultas ir demencija, rizika.

4. Meskite rūkyti

„Jei rūkote, meskite bet kokią šio žalingo įpročio formą. Nesvarbu, tai būtų tradicinis tabakas, elektroninės cigaretės ar kaljanas, meskite rūkyti“, – patarė gydytojas kardiologas.

Pasak 2014 m. Jungtinėje Karalystėje paskelbtos ataskaitos, rūkymas yra pagrindinė širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL) priežastis, sukelianti maždaug vieną iš keturių mirčių nuo ŠKL.

5. Gerai išsimiegokite

Gydytoju teigimu, žmonės, kurie miega 7–8 valandas per parą, ilgalaikėje perspektyvoje jaučiasi geriau nei tie, kurie miega mažiau.

Miego trūkumas yra susijęs su daugeliu lėtinių sveikatos problemų, įskaitant širdies ir inkstų ligas, aukštą kraujospūdį, diabetą, insultą, nutukimą ir depresiją.

6. Sumažinkite stresą

„Pasistenkite sumažinti visų formų stresą savo gyvenime“, – patarė M.Alo.

Tyrimai rodo, kad dėl ilgalaikio streso padidėjęs kortizolio kiekis gali padidinti cholesterolio bei cukraus kiekį kraujyje ir prisidėti prie padidėjusio kraujospūdžio.

Fizinis aktyvumas, subalansuota mityba ir rūpinimasis savimi, pavyzdžiui, ramus pasivaikščiojimas lauke – tai tik keli būdai, kaip galite sumažinti stresą.

Jei jums sunku savarankiškai susidoroti su stresu, kreipkitės į savo šeimos gydytoją.

Parengta pagal Express.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.