3 didžiausi sveikos širdies priešai: tai didina kraujospūdį ir skatina svorio augimą

Norite jaustis gerai ir gyventi ilgai? Tam būtina sveika ir stipri širdis. Jos ligas neretai lemia kasdieniai įpročiai: prastas miego režimas, stresas, rūkymas, netvarkinga mityba. Ekspertai išskyrė 3 populiarius maisto produktus, kurie gali rimtai pakenkti širdžiai.

Ekspertai išskyrė 3 populiarius maisto produktus, kurie gali rimtai pakenkti širdžiai.<br>lrytas.lt koliažas
Ekspertai išskyrė 3 populiarius maisto produktus, kurie gali rimtai pakenkti širdžiai.<br>lrytas.lt koliažas
Gruzdintos bulvytės<br>Pexels nuotr.
Gruzdintos bulvytės<br>Pexels nuotr.
Širdies sveikata<br>123rf iliustr.
Širdies sveikata<br>123rf iliustr.
šoninė<br>Pexels nuotr.
šoninė<br>Pexels nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2024-02-17 07:35

Šoninė

Yra ne viena priežastis, kodėl nėra sveika valgyti šoninę. Pirmiausia, dėl didelio natrio kiekio gali ženkliai padidėti kraujospūdis.

„Šoninės sūdymo procesas su natrio nitritu ir didelis natrio kiekis gali padidinti kraujospūdį, o kepimo metu susidarantys junginiai, prisideda prie uždegimo ir kraujagyslių pažeidimo, kartu didindami širdies ligų riziką“, – sakė profilaktinės kardiologijos dietologė ir mitybos specialistė Michelle Routhenstein.

Balta duona

Pasak specialistų, balta duona sukelia staigius cukraus kiekio kraujyje šuolius.

Michelle Routhenstein paaiškino, kad baltos duonos glikeminis indeksas yra aukštas, be to, palyginti su pilno grūdo duonos alternatyvomis, joje trūksta maistingųjų medžiagų ir skaidulų.

„Tai gali sukelti greitą cukraus kiekio kraujyje padidėjimą, atsparumą insulinui ir svorio augimą, o visa tai didina širdies ligų ir su jomis susijusių komplikacijų riziką“, – sakė mitybos specialistė.

Į ką atkreipti dėmesį perkant duoną? Prekės sudedamųjų dalių sąraše pirmas pagal eiliškumą ingredientas turėtų būti neskaldyti javai. Idealiu atveju, ingredientų turi būti kuo mažiau, jie pirkėjui atpažįstami ir suprantami.

Gruzdintos bulvytės

Ekspertai rekomenduoja visai atsisakyti gruzdintų bulvyčių.

Aliejuje keptų maisto produktų savybės pasikeičia. Gruzdintų bulvyčių kepimui naudojamas aliejus dažnai didina cholesterolio kiekį kraujyje. Be to, bulvytės gardinamos dideliais druskos kiekiais, o tai turi neigiamos įtakos kraujospūdžiui.

Dažnas kepto maisto valgymas yra susijęs su koronarine širdies liga, aukštu kraujospūdžiu ir nutukimu.

Jei to maža, neseniai atliktas tyrimas parodė, kad dažnas gruzdintų bulvyčių vartojimas buvo susijęs su 12 proc. didesne nerimo sutrikimų rizika ir 7 proc. didesne depresijos rizika.

Ką dėti į lėkštę?

Specialistai pataria valgyti daugiau ankštinių daržovių, pavyzdžiui, lęšių, avinžirnių ir pupelių.

Ankštinės daržovės turi daug sveikų skaidulinių medžiagų, o tai padeda pasijauti sočiam, taip pat reguliuoja žarnyno veiklą ir maitina gerąsias žarnyno bakterijas.

Dar vienas privalumas – ankštinės daržovės lengvai pagaminamos dideliais kiekiais, todėl jos puikiai tinka ruošti darbo dienomis.

„Kvinoja ir viso grūdo duona yra sveikatai palankūs pasirinkimai Šiuose produktuose gausu maistinių medžiagų, įskaitant ląstelieną, fosforą, cinką, augalinės kilmės baltymus ir antioksidantus, kurie kartu mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį ir širdies ligų riziką“, – sakė M.Routhenstein.

Ji pridūrė, kad skaidulų gausa padeda palaikyti stabilų gliukozės kiekį kraujyje ir sveiką žarnyną, o tai turi teigiamos įtakos širdies sveikatai.

Pagal Express.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.