Vitamino trūkumas ypač paplitęs tarp vyresnio amžiaus žmonių. Tačiau jis labai dažnas ir tarp jaunesnių.
Reikėtų pažymėti, kad vitamino B12 yra gyvulinės kilmės produktuose. Geri pavyzdžiai – mėsa, jūrų gėrybės ir varškė.
Deja, augaliniuose maisto produktuose B12 nėra, nebent jie būtų specialiai juo praturtinti. Todėl vegetarams sunku gauti pakankamai šio vitamino.
B12 trūkumo požymiai:
– Anemija;
– nuolatinis nuovargis arba silpnumas;
– blyški oda;
– apetito praradimas;
– svorio kritimas;
– sąmonės sumišimas.
Vitamino B12 nauda:
– apsaugo nuo anemijos, nes kobalaminas didina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą;
– kartu su kitais B grupės vitaminais (B6, B9) gerina širdies sveikatą padeda organizmui gaminti mieliną, kuris apsaugo smegenų neuronus nuo uždegimo;
– mažina vaikščiojimo sunkumus, kojų dilgčiojimą;
– apsaugo regos nervą nuo uždegimo ir pažeidimų, galinčių sukelti geltonosios dėmės degeneraciją ir aklumą;
– mažina demencijos išsivystymo riziką;
– užtikrina žarnyno veiklą.