VASAROK SU

žiniomis ir žvaigždėmis

Vasarą prenumeruok Lrytas
PREMIUM vos už 12,99 Eur metams
ir gauk bilietą į pasirinktą koncertą
Taujėnų dvare dovanų

Tyrimas: lietuvių mėgstamas pieno produktas gerina atminti ir saugo nuo Alzheimerio ligos

2025 m. kovo 25 d. 07:16
Lrytas.lt
Kefyras gali sušvelninti Alzheimerio ligos simptomus, skelbia Brazilijoje atliktas tyrimas.
Daugiau nuotraukų (4)
Daug žadančios išvados
Alzheimerio liga yra labiausiai paplitusi demencijos forma, o kadangi vaistų beveik nėra, mokslininkai nuolat ieško naujų būdų, kaip užkirsti kelią šiai ligai ir su ja kovoti.
Kadangi probiotikai palaiko žarnyno sveikatą, o tai, manoma, daro teigiamą poveikį smegenų veiklai, mokslininkai nusprendė ištirti kefyro poveikį. Šis fermentuotas pieno produktas pasižymi unikalia mikroorganizmų sudėtimi.
Nors tyrime buvo nagrinėtas ribotas skaičius ankstesnių studijų, gauti rezultatai atrodo daug žadantys. Vienas tyrimas su žmonėmis parodė, kad kefyras pagerino kognityvinę funkciją ir atmintį.
Probiotikai yra svarbūs žarnyno sveikatai ir gali padidinti gerųjų bakterijų kiekį, kas naudinga imuninei sistemai, širdžiai ir kitoms organizmo sistemoms. Jų galima rasti tokiuose maisto produktuose kaip jogurtas ar rauginti kopūstai, o taip pat ir kefyre.
Pasak apžvalgos autorių, kefyras išsiskiria tuo, kad jo sudėtyje yra ir bakterijų, ir mielių, kurios palaiko simbiotinius ryšius, galinčius turėti teigiamos Įtakos smegenims.
Mokslininkai, ieškodami tyrimų apie kefyrą ir neurodegeneracines ligas, peržiūrėjo daugybę duomenų bazių. Atrinkus tinkamus tyrimus, buvo analizuoti septyni iš jų.
Tyrėjus domino, kaip kefyras gali paveikti kognityvines funkcijas, neurouždegimą ir oksidacinį stresą, kuris gali prisidėti prie demencijos vystymosi.
Apžvalgos autoriai padarė išvadą, kad kefyras galėtų būti papildoma priemonė Alzheimerio ligos gydymui, ir savo išvadas paskelbė mokslo žurnale „Brain, Behavior, and Immunity Integrative“.
Kodėl kefyras naudingas?
Vienas tyrimas su žmonėmis truko 90 dienų, jame dalyvavo 13 Alzheimerio liga sergančių asmenų. Dalyviai kasdien vartojo kefyro po 2 ml vienam kilogramui savo kūno svorio.
Po trijų mėnesių kefyro vartojimo dalyvių atminties testų rezultatai pagerėjo 66 proc. Be to, buvo pastebėtas teigiamas poveikis uždegiminiams ir oksidacinio streso biožymenims.
Nors šie rezultatai atrodo daug žadantys, tyrimo autoriai pabrėžė, kad reikia daugiau plataus masto tyrimų su žmonėmis.
„Kefyras gali būti naudingas smegenų sveikatai, nes padeda atkurti subalansuotą žarnyno mikrobiomą, mažina sisteminį uždegimą ir stiprina žarnyno barjerą, kuris gali apriboti neurouždegimą“, – aiškino Floridoje ( JAV) įsikūrusio Marcuso Neuromokslų instituto direktorius Peteris Gliebusas.
Tačiau jis pabrėžė, kad reikia papildomų tyrimų, norint suprasti ryšį tarp probiotikų ir Alzheimerio ligos.
„Nors biologinis pagrindimas yra tvirtas, prieš rekomenduojant kefyrą kaip kasdienės Alzheimerio ligos terapijos dalį, būtina atlikti didesnę klinikinę analizę“, – teigė P. Gliebusas.
„Kefyras gali padėti palaikyti smegenų sveikatą ir bendrą organizmo gerovę“, – pridėjo neurologas Joelis Salinas.
Anot jo, holistinis požiūris, apimantis subalansuotą mitybą, fizinį aktyvumą, kognityvinę stimuliaciją ir socialinį aktyvumą, gali būti naudingiausias asmenims, kuriems gresia Alzheimerio liga arba jau yra nustatyta ankstyva jos stadija.
Parengta pagal „Medical News Today“ inf.
kefyrasAlzheimerio ligademencija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.