Moteriškų spenelių tabu apeitas! Sužinokite, kaip tai pavyko

Viena iš aštuonių moterų nukenčia nuo krūties vėžio. Deja, pati pirmutinė ir geriausia ankstyvojo krūties vėžio prevencija – krūties apčiuopa – kai kurių socialinių tinklų uždrausta. Kodėl? Moters krūties spenelis yra vis dar neperžengiamas tabu. Tačiau reklamos agentūra „David“ Buenos Airėse, Pietų Amerikoje, „Manboobs4boobs“ kampanijai rado išeitį – socialinės reklamos klipe nufilmuotas... vyras!

Vaizdo siužeto stop kadras.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Vaizdo siužeto stop kadras.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2016, 8:34 AM, atnaujinta May 28, 2017, 1:59 AM

Idėjos sumanytojai Joaquinas Cubria ir Ignacio Feriolis sakė, kad 25 metų moterį sunku priversti pasitikrinti dėl krūties vėžio, tačiau jos visuomet randa laiko pasitikrinti socialinių tinklų naujienas mobiliajame telefone kas penkias minutes. Todėl ir nuspręsta sukurti šį filmuką, kuris pasieks moteris tose socialinėse erdvėse ir galbūt privers imtis veiksmų.

Krūties vėžys – tai dažniausia onkologinė moterų liga Lietuvoje ir daugelyje išsivysčiusių pasaulio šalių. Kasmet Lietuvoje nustatoma apie 1300 naujų krūties vėžio atvejų. Tiesa, nors ir retai, krūties vėžio atvejų pasitaiko ir vyrams.

Nemažai moterų pas gydytoją ateina tuomet, kai krūties vėžys jau būna gerokai užleistas. Daugelis jų, paklaustos, kodėl tiek ilgai delsė, teigia, kad iš baimės. Deja, užleistą ligą gydyti sunkiau nei pastebėtą pirminėse stadijose.

Dažniausiai krūties vėžiu suserga vyresnės nei 50 metų moterys. Jaunos moterys serga rečiau, tačiau pastebėta, kad šios grupės pacienčių rizika susirgti vis didėja.

Kai mazgelis krūtyje labai nedidelis, jo neįmanoma apčiuopti pirštais. Tokius nedidelius, neapčiuopiamus darinius galima aptikti tik atlikus tyrimus: mamogramą, krūtų echoskopiją. Kai navikas paauga, mamologas ar pati pacientė gali apčiuopti sustandėjimą krūtyje.

Atsižvelgiant į naviko lokaciją, dydį, krūties ypatumus, krūties auglys gali lemti krūties formos ir dydžio pakitimus, sukietėjimus, darinius krūtyje ar pažastyje.

Krūties oda gali pakisti, priminti citrinos žievelę, virš naviko – įdubti ar iškilti. Speneliai gali įdubti, kraujuoti. Krūtis, pasitaiko, išberia.

Sergant krūties vėžiu, skausmas jaučiamas labai retai, nebent liga yra išplitusi. Sveikų moterų krūtys gali būti skausmingos ir kiek gruoblėtos prieš menstruacijas.

Tiesa, kilus įtarimams, visuomet būtina kreiptis į gydytoją ir atlikti reikalingus diagnostinius tyrimus. Kadangi ankstyvoje krūties vėžio stadijoje jokių simptomų paprastai nepasireiškia, norint nustatyti ligą anksti, reikia tikrintis reguliariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.