Netikėtai užklupusi liga gali baigtis taip. Kaip jos išvengti?

Šlapimo rūgštis mūsų organizmui itin svarbi, nes ji apsaugo daug deguonies vartojančius organus, tokius kaip širdis ar smegenys, nuo pažeidimų laisvaisiais radikalais. Esant padidintai šlapimo rūgšties koncentracijai, susidaro natrio druskų kristalai, kurie lyg aštrių adatų pavidalu kaupiasi kremzliniame ir pluoštiniame audiniuose. Čia jie gali būti metų metus, nesukeldami problemų, tačiau ateina laikas ir liga pasireiškia.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė

May 13, 2016, 7:00 PM, atnaujinta May 25, 2017, 4:38 PM

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Namų daktaras“ Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Vidaus ligų centro vadovas Virginijus Šapoka pasakojo apie medžiagų apykaitos sutrikimą sukeliančią, kojų spąstų liga vadinamą podagrą.

- Kas yra podagra?

– Podagra yra seniai žinoma, tačiau labai klastinga liga. Ji pasireiškia gana netikėtai, kai kurie žmonės net neįtaria, kad prasideda pirmieji ligos požymiai, mat jie kliniškai nepasireiškia. Podagra yra medžiagų apykaitos liga, susiejama su purinų apykaitos sutrikimais.

Purinai yra baltymų medžiagos, kurios metabolizuojasi. Per tą procesą dalis medžiagų tampa pusiau tirpiomis ir pasišalina iš organizmo. Bėda ta, kad per evoliuciją žmogus prarado galimybę susintezuoti purinines medžiagas iki tokio lygmens, kad jos galėtų labai lengvai pasišalinti su šlapimu.

Europos šalyse apie 20-40 proc. populiacijos kraujyje turi padidintą šlapimo rūgšties koncentraciją. Laimė, kad ne visada ta koncentracija sukelia podagros priepuolį. Visgi, jei šlapimo rūgštis kraujyje netiriama, niekas negali žinoti, ar yra tiksinti bomba, ar ne.

- Kas labiausiai rizikuoja susirgti podagra?

– Yra kelios rizikos grupės: moterys menopauzėje, nes iki tol jas saugojo hormonai, vyrai, kurie yra nutukę, mėgsta mėsos buljoną, ir tie, kurie valgo daug mėsos, žuvies ar jūros gėrybių.

Daliai šių žmonių šlapimo rūgštis padidėja. Tas padidėjimas gali tęstis keliolika metų, kartais net 20, iki tol, kol nepasireiškia pirmas podagros priepuolis.

- Kaip atpažinti, kad įvyko podagros priepuolis?

Kai turime padidintos šlapimo rūgšties koncentracijos periodą, staiga, kelių valandų bėgyje, išsivysto ūmus artritas – sąnario uždegimas. Sąnarys parausta, patinsta, kartais gali padidėti temperatūra.

– Kaip taisyklė, pažeidžiamas vienas sąnarys, tačiau gali būti išimčių. Tipiškai pažeidžiamas vienas sąnarys – nykštys. Kojos, pėdos ir nykštys dažniausiai patinsta, tačiau tai gali būti čiurnos, kelio ar riešo sąnarys, kartais net alkūnės.

Įrodyta, kad kojos temperatūra dažniausiai būna žemesnė, o šlapimo rūgštis žemesnėje temperatūroje greičiau iškrenta į netirpius kristalus, kurie yra labai aštrūs, ploni kaip adatos.

Priepuolis tęsiasi 2-3 dienas, kartais savaitę. Praktiškai įrodyta, kad ar gydant, ar negydant, rezultatai yra panašūs. Tačiau greitai pradėjus gydymą kančios ekvivalentas sumažėja ir pacientas greičiau pasijaučia geriau.

Žmonės kartais sako, kad liga nėra baisi, tačiau pastebėta, kad šlapimo rūgšties koncentracija labai siejasi su kitomis ligomis – cukriniu diabetu, rezistensiškumu insulinui, metaboliniu sindromu.

Geriausiai žmonės mato podagrinį artritą, mat jis yra labai ūmus, skausmingas, žmonės net galvoja, kad įvyko trauma. Nematomi dalykai yra tie, kurie formuojasi labai lėtai: šlapime atsiranda uratinių kristalų, kurie rodo, kad medžiagų apykaita nėra tvarkinga. Anksčiau ar vėliau gali susidaryti šlapimo rūgšties kristalai, kurie sudarys akmenis inkstuose. Kristalai gali sukelti ir ūmius ar lėtinius inkstų pažeidimus – padidėja kraujospūdis, sutrinka inkstų funkcija.

- Kam organizme reikalinga šlapimo rūgštis?

– Šlapimo rūgštis veikia kaip antioksidantas – gebėjimas priešintis visoms blogoms medžiagoms, kurios patenka į mūsų organizmą. Ji naikina prielaidas vystytis aterosklerozei, vėžiui ir kitoms ligoms. Bėda ta, kad mes nesintezuojame vitamino C, kuris taip pat yra svarbus antioksidantas. Įrodyta, kad jei norime, kad šlapimo rūgšties būtų mažiau ir turėtume mažesnį žalingą poveikį, reiktų papildomai vartoti vitaminą C.

- Kaip diagnozuoti podagrą?

– Reikia atkreipti dėmesį, kad pacientai ir gydytojai kartais elgiasi neteisingai. Kai atsiranda priepuolis, panašus į podagros – nykščio sąnario pažeidimas, dažniausiai atliekamas šlapimo rūgšties koncentracijos tyrimas. Niekuomet tuo metu negalima atlikti tyrimo, nes būtent priepuolio metu šlapimo rūgšties koncentracija kraujyje tampa normali. Tyrimą reikia daryti po dviejų savaičių nuo priepuolio ar net vėliau.

- Kaip maitintis sergant podagra?

– Įrodyta, kad mitybos pagrindas turėtų būti pilno grūdo maistas – ruginė duona, ryžiai, makaronai. Labai gerai yra pieno produktai, o žuvis – tik nedideliais kiekiais. Jokiu būdu nevalgyti jūros gėrybių, ypatingai kiautinių, nes nuo jų šlapimo rūgštis labai greitai didėja.

Neabejotina, kad pats blogiausias pasirinkimas podagrai yra alus, o antroje vietoje – likeris. Blogai taip pat yra ir stiprūs gėrimai. Tie, kurie nori pasilinksminti, turėtų rinktis ne alų ar likerį, o truputį vyno.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.