Drankoreksija: galbūt neįtardami sergate labai pavojinga liga

Šis žodis neišgalvotas. Tai rimtas mitybos sutrikimas, kuris kamuoja nemažai moterų ir vyrų visame pasaulyje. Deja, apie jį kaip sutrikimą dar ne daug kas žino.

Drankoreksija sergantys žmonės alkoholį pradeda vartoti dideliais kiekiais, kol jis beveik visiškai pakeičia maistą. Turintieji šį sutrikimą teigia, jog tuomet, kai geria alkoholį, jiems visai nesinori valgyti.<br>123rf nuotr.
Drankoreksija sergantys žmonės alkoholį pradeda vartoti dideliais kiekiais, kol jis beveik visiškai pakeičia maistą. Turintieji šį sutrikimą teigia, jog tuomet, kai geria alkoholį, jiems visai nesinori valgyti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 15, 2016, 6:57 PM, atnaujinta May 18, 2017, 7:00 PM

Kitaip tariant, tai reiškia, kad sulieknėti norinčios moterys ar vyrai maistą pakeičia alkoholiu. Kadangi pastarasis turi daug kalorijų, dar blogiau tai, kad geriama tuščiu skrandžiu, rašo hellogiggles.com.

Neseniai Hiustono universiteto mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu apklausė 1200 studentų. Paaiškėjo, kad iš 8 iš dešimties maistą paskutinį savaitgalį iškeitė į alkoholį.

„Mūsų duomenys rodo, kad studentai yra labiau linkę įsitraukti į tokį save žalojantį procesą kaip drankoreksija“ – mokslinių tyrimų asistentė dr. Dipali V. Rinker.

Kitų tyrimų duomenimis, 30 proc. 18-23 metų merginų verčiau atsisako valgyti nei vartoti alkoholį, tad drankoreksija ypač dažna tarp jaunų dailiosios lyties atstovių.

Drankoreksija sergantys žmonės alkoholį pradeda vartoti dideliais kiekiais, kol jis beveik visiškai pakeičia maistą. Turintieji šį sutrikimą teigia, jog tuomet, kai geria alkoholį, jiems visai nesinori valgyti.

Galų gale atsiranda ne tik mitybos problemų, bet ir stipri priklausomybė alkoholiui.

Iš maistų gaunamų kalorijų pakeitimas gaunamomis iš alkoholio kalorijomis pirmiausia pavojingas tuo, kad organizmas nebegauna jam būtinų maisto medžiagų.

Dėl to sutrinka medžiagų apykaita, nusilpsta imunitetas, greičiau susergama virusinėmis ligomis.

Būklei sunkėjant žmogus praranda savikontrolę, kyla vis daugiau psichologinių problemų.

Skaičiuojamam kad 36 proc. nuo alkoholizmo besigydančių moterų turi polinkį ir į anoreksiją, o nuo alkoholio yra priklausomos trečdalis bulimija sergančių pacienčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.