Italas virtuvės šefas atskleidė, kas padeda pasveikti nuo vėžio

Pastaruoju metu daug kalbama apie vėžį, ieškoma būdų jo išvengti. Specialistai teigia, kad vienintelis vaistas nuo daugelio ligų – sveika gyvensena ir subalansuota mityba. Nors ne vienerius metus yra kalbama apie daug skaidulų turinčių produktų naudą sveikatai, lietuviai jo vis dar vartoja per mažai.

Profesionalus italas šefas Gian Luca Demarco tikino, kad sveikatos pagrindas – sveika mityba.<br>lrytas.lt nuotr.
Profesionalus italas šefas Gian Luca Demarco tikino, kad sveikatos pagrindas – sveika mityba.<br>lrytas.lt nuotr.
Profesionalus italas šefas Gian Luca Demarco tikino, kad sveikatos pagrindas – sveika mityba.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Profesionalus italas šefas Gian Luca Demarco tikino, kad sveikatos pagrindas – sveika mityba.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Elzė Laužikaitė

Sep 16, 2016, 2:26 PM, atnaujinta May 12, 2017, 9:30 PM

Nepakankamai suvalgo ir vaisių bei daržovių, kurie ne tik praturtina mūsų racioną vitaminais, bet jose esantys antioksidantai padeda užkirsti kelią įvairių ligų atsiradimui, tarp jų ir vėžio. „Pagrindinė daugelio ligų priežastis – netinkama mityba. Kai pradėjau dirbti dietologe, mano pagrindinis tikslas buvo padėti nepakankamai valgantiems žmonėms. Šiandien situacija kitokia – padedu asmenims, kurie valgo per daug. Deja, turiu pabrėžti, kad kartu su suvalgomo maisto kiekiu, pasirenkamų produktų maisto kokybė suprastėjo. Lietuviai valgo per mažai skaidulų (dienos norma apie 30 g), nevartoja pakankamai vaisių ir daržovių, kurių atitinkamai reikėtų suvalgyti 500 ir 300 gramų per dieną“, – teigė Vilniaus universiteto Santariškių klinikų gydytoja dietologė Edita Gavelienė.

Valgymo įpročius skatino keisti nuo vaikystės

Profesionalus italas šefas Gian Luca Demarco tikino, kad sveikatos pagrindas – sveika mityba. Pasak jo, tai įrodo ne tik palyginti sveika italų tauta, bet ir asmeninė jo šeimos patirtis.

„Sveika mityba yra be galo svarbi. Tai, ką valgome daro didelę įtaką ne tik, tam, kaip jaučiamės, bet ir mūsų sveikatai.

Italijoje gana nuosekliai sekame mitybos piramide, kuri juk ne veltui tiek metų egzistuoja. Tai reikėtų daryti ir lietuviams. Visgi, ne ir pasirinkus sekti piramide, reikėtų gebėti priimti sprendimus, kurie turėtų teigiamą įtaką sveikatai. Kol kas Lietuvoje yra vartojama pernelyg daug mėsos produktų, kurie, ne paslaptis, turi įtakos įvairių lėtinių ligų, tarp jų ir vėžio, atsiradimui. Norintys subalansuoti savo mitybą turėtų nepiktnaudžiauti raudona mėsa ir ją pakeisti paukštiena bei žuvimi. Taip mitybos planą patobulinome ir dabar ligos remisiją pasiekusiems šeimos nariams, kai jie sužinojo, jog serga vėžiu. Žinoma, jiems buvo skirtas ir gydymas vaistais, tačiau mityba smarkiai prisidėjo prie jų sveikimo, kadangi suvalgomas maistas – degalai, varantys žmogų į priekį“, – tikino šefas.

Šefas Gian Luca Demarco tikino, kad sveikos mitybos įpročius derėtų ugdyti nuo vaikystės. Mąstymas, kad gyvenimas ilgas ir vėliau bus laiko jai suderinti, yra klaidingas.

„Jau nuo vaikystės derėtų skatinti sveiką mitybą. Deja, vaikų darželiuose situacija neatitinka šios realybės. Vaikams yra duodami produktai, kuriuose gausu cukraus. Tuo pačiu metu jie negeria pakankamų skysčių kiekio“, – aiškino Gian Luca. Jam pritarė ir gydytoja dietologė E. Gavelienė. Pasak specialistės, derėtų rūpintis ne tik maisto produktais, bet ir vandens gėrimu, kurio dienos norma svyruoja. „JAV tikinama, kad per dieną reikia suvartoti apie 3 litrus vandens. Laimei, tai nėra visiška tiesa. Šiuo metu Europoje yra priimta maždaug 2 litrų per dieną norma žmogui. Na, o norintys tiksliai suskaičiuoti, kiek skysčių turėtų išgerti, gali pritaikyti paprastą formulę – 1 ūgio centimetras atitinka su 10 ml vandens“, – siūlė medikė.

Vis dėlto, nesvarbu, kaip gerai būtų suderinta mityba, geriausias būdas užkirsti kelią ligos vystymuisi yra reguliari sveikatos patikra. 50 metų ribą peržengusiems vyrams derėtų bent kartą per metus lankytis tiek šeimos gydytojo, tiek urologo kabinetuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.