Ką valgyti peršalus: 9 maisto produktai, padėsiantys įveikti ligą

Netikėtai atslinko metų laikas, kuomet visi – bendradarbiai, šeimos nariai, bendraklasiai – ėmė kosėti, skųstis gerklės skausmu bei kitais peršalimo simptomais. Daugelis nuo bakterijų ir virusų apsisaugoti nesuspėjo. Visgi, tie, kurie vis dar stengiasi išvengti ligos, gali pasidžiaugti. Tinklalapyje dailymail.co.uk buvo pateiktas profesionalios Londono šefės Sophie Michell sudarytas 9 patiekalų bei produktų sąrašas, padėsiantis palaikyti gerą imuninės sistemos veiklą.

Kai kurie maisto produktai padeda palaikyti gerą imuninės sistemos veiklą.<br>123rf nuotr.
Kai kurie maisto produktai padeda palaikyti gerą imuninės sistemos veiklą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 15, 2016, 8:20 AM, atnaujinta May 10, 2017, 8:46 PM

1. Šviežias česnakas

Nors česnakas visuomet sukelia nemalonų burnos kvapą, Sophie tikino, kad šioje daržovėje gausu sveikatai naudingų savybių. Pasak jos, česnaką geriausia valgyti šviežią, tačiau ne visiems tai padaryti yra paprasta.

Jeigu norėtumėte į savo racioną įtraukti šią daržovę, tačiau nenorite jos valgyti žalios, pabandykite ją šiek tiek patroškinti. Tai sumažins aitrumą bei suminkštins pačias skilteles.

2. Mėlynės

Mėlynės yra vienas iš „super“ produktų. Jose gausu sveikatai naudingų medžiagų. Sophie tikino, kad mėlynėse yra labai daug antioksidantų, todėl šios uogos puikiai tinka ir kaip užkandis, ir kaip priedas į vaisių ir daržovių kokteilius, ir kaip įvairių košių, dribsnių pagardinimas.

3. Namuose pagaminta vištienos sriuba

Ne veltui sakoma, jog bent kartą per dieną derėtų suvalgyti dubenėlį sriubos. Profesionali restorano šefė tam pritarė. Jos įsitikinimu, geriausias maistas pajutus pirmuosius peršalimo simptomus – vištienos sriuba. Ji ne tik pakankamai lengvai virškinama, bet ir aprūpins kūną reikalingais baltymais.

4. Saldžiosios bulvės (batatai)

Ši daržovė yra prisotinta beta karotino, kuris virškinimo metu yra paverčiamas vitaminu A. Žinoma, kad vitaminas A paskatina virškinamojo trakto veiklą bei neleidžią į organizmą patekti kenksmingoms bakterijoms. Tačiau Sophie pabrėžė, jog batatus reikia valgyti prieš susergant, kadangi jie nuo ligos geriau apsaugo, nei gydo.

5. Migdolai

Daugelis sveikatos ekspertų tikina, kad į savo racioną reikia įtraukti bent saujelę riešutų per dieną. Vieni naudingiausių riešutų yra migdolai. Jų odelėse yra cheminių medžiagų, kurios padeda kovoti su infekcija. Be to, jie ne tik naudingi, bet ir gardūs.

6. Nuvirtų kaulų sultinys

Panaudodami nuo vištienos ar kitos ruoštos mėsos likusius kaulus ne tik neišeikvosite maisto produktų, bet ir gausite naudos sveikatai. Tai puikus pagrindas sultiniui, į kurį įdėjus įvairių daržovių yra pagaminama skani bei sveikatai naudinga sriuba. Nuvirtų kaulų sultinys turi daug gydomųjų savybių, jis padeda kovoti su organizme kylančiomis infekcijomis.

7. Jogurtas

Natūraliame jogurte yra gausu gerųjų bakterijų, kurios padeda palaikyti gerą žarnyno veiklą. Jos padeda kovoti su blogomis, infekcijas sukeliančiomis bakterijomis. Tačiau, Sophie pataria atkreipti dėmesį, ar jogurte, kurį perkate yra gyvų ir aktyvių bakterijų kultūrų, nes tik tokiu būdu patirsite jo naudą organizmui.

8. Kalafiorai

Pasak maisto specialistės, kalafiorai yra pernelyg dažnai pamirštami. Visgi, tai vienas iš maisto produktų, kurie gali padėti išvengti ligų. Juose gausu antioksidantų, be to, juos paprasta paruošti. Kalafiorus galima dėti tiek į sriubą, tiek į troškinius, ar netgi salotas.

9. Vanduo

Nors gali pasirodyti akivaizdu, labai svarbu gerti kiek įmanoma daugiau vandens. Jis ne tik palaiko geras gyvybines funkcijas, bet ir yra „nemokamas“ – vandens įsipilti galima tiesiog iš krano. Geriant vandenį yra užtikrinamas ir pastovus toksinų pašalinimas iš organizmo, o tai ypač svarbu kiekvieno asmens sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.