Grumtynėms su naviku Lietuvos gydytojai pasitelkia ir vakuumą

Krūties vėžys. Tokią diagnozę Lietuvoje kasmet išgirsta apie pusantro tūkstančio moterų. Tai dažniausiai moteris užklumpanti onkologinė liga, kurią sunku pastebėti ankstyvos stadijos. Laimė, Nacionaliniame vėžio institute jau ne vienus metus taikomi pažangiausi būdai, padedantys laiku ir tiksliai nustatyti ir gydyti navikus. Vienas jų – krūties vakuuminė aspiracinė biopsija (VAB).

 „123rf.com“ nuotr.
 „123rf.com“ nuotr.
 Gydytojas intervencinis radiologas M.Trakymas patikino, kad vakuuminė biopsija – tai aukščiausias lygis iš visų biopsijų.
 Gydytojas intervencinis radiologas M.Trakymas patikino, kad vakuuminė biopsija – tai aukščiausias lygis iš visų biopsijų.
Daugiau nuotraukų (2)

LR korespondentė

Feb 6, 2018, 8:00 AM, atnaujinta Feb 6, 2018, 8:27 AM

Vakuuminė biopsija – tai aukščiausias lygis iš visų biopsijų. Tuo įsitikino Nacionalinio vėžio instituto gydytojas intervencinis radiologas medicinos mokslų daktaras Mantas Trakymas.

Ne vieną privalumą turinti VAB atliekama prie vakuuminės pompos prijungta tuščiavidure biopsine adata, kurioje yra skalpelio ašmenys. Adata duriama į pažeisto audinio vietą, o vakuumas padeda iš įtartinos vietos paimti audinius ištirti. 

Visa tai padaroma neištraukiant adatos, todėl gerokai sumažėja komplikacijų ir infekcijų tikimybė. Paklaustas, kuo ypatinga VAB, M.Trakymas aiškino, kad tokia biopsija yra išsamesnė už kitas.

„Pati paprasčiausia biopsija, kai ląstelės paimamos citologiniam tyrimui, ne visada gali parodyti smulkesnius dalykus: kaip navikas elgsis, kokia jo struktūra“, – pažymėjo gydytojas.

Paprastai taikoma storos adatos biopsija gali nesuteikti informacijos apie ankstyvą vėžio stadiją, kai naviko dar neįmanoma užčiuopti, nes jis neperaugęs bazinės membranos ir matyti tik mikrokalcinatai. Tuo metu vakuuminė biopsija, atlikus vos vieną dūrį, leidžia paimti kur kas daugiau pažeistų audinių ir juos ištyrus gauti tikslesnį atsakymą.

Be to, VAB yra atliekama kontroliuojant magnetinio rezonanso tyrimu, kai įtartini pakitimai krūtyje matomi tik šiuo tyrimu. Aptiktą nepiktybinį darinį, tarkime, fibroadenomą, vakuumine biopsine adata galima ir panaikinti. Priklausomai nuo krūties dydžio ir gydytojo patirties, taip galima pašalinti net 3–4 centimetrų auglį.

Vakuuminė biopsija yra santykinai trumpa procedūra. Be to, ji yra mažai invazyvi. Biopsijos adata įvedama per mažą – vos 2–3 milimetrų – pjūvį odoje, kurio po to nebūtina siūti.

VAB atliekama ambulatoriškai, o po procedūros galima iškart grįžti namo. Anot M.Trakymo, jau kitą dieną po VAB žmogus gali būti darbingas.

„Aišku, dar kokią savaitę jaus, kad kažkas buvo daryta. Apie savaitę nebus galima sportuoti, bet jau kitą dieną galima eiti į darbą“, – patikino medikas.

Vos po kelių savaičių pjūvio vietoje gali matytis tik strazdanos dydžio randelis, ilgainiui jis dažniausiai visiškai išnyksta. Pasidomėjus, ar vakuuminė biopsija – skausminga procedūra, M.Trakymas nuramino, kad ne. VAB atliekama taikant vietinę nejautrą. Nemalonesnė gali būti tik pati nuskausminimo procedūra.

Kadangi vakuuminė biopsija atliekama taikant vietinį nuskausminimą, ją saugu daryti ir toms pacientėms, kurioms pavojinga taikyti bendrinę nejautrą, pavyzdžiui, dėl širdies ar plaučių ligų. Procedūra netaikoma tik tada, jeigu tuo metu pacientė vartoja kraujo krešumą mažinančius vaistus arba dėl kitų priežasčių yra sutrikęs kraujo krešumas.

Nors vakuuminė biopsija turi neabejotinai daug privalumų, palyginti su kitomis biopsijomis, Lietuvoje ji netaikoma kasdien, nes tai brangi procedūra ir kol kas ligonių kasos jos nefinansuoja. VAB reikalingas specialias biopsines adatas Nacionalinis vėžio institutas kol kas gauna tik rėmėjų dėka, todėl kol kas ji atliekama tik toms pacientėms, kurioms įprastinės biopsijos nepakanka.

Dėl didelių sąnaudų kol kas vakuumine biopsija Lietuvoje nešalinami ir gerybiniai augliai. Taikant vakuuminę biopsiją nepiktybiniai dariniai būtų šalinami nebent tada, jei pacientė pati nusipirktų specialią biopsinę adatą, kurią gali įsigyti sveikatos produktais prekiaujančioje specializuotoje elektroninėje parduotuvėje hifamed.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.