Įrankis kovoje su klastinga moterų liga – ankstyva diagnostika

Krūties vėžys – diagnozė, kurią Lietuvoje kasmet išgirsta daugiau nei 1,5 tūkst. moterų. Nors ši liga dėl sparčiai modernėjančių diagnostinių priemonių vis dažniau aptinkama ankstyvoje stadijoje, ji išlieka dažniausiu moterų onkologiniu susirgimu šalyje.

Pastebima, kad kiekvienais metais ankstyvoje stadijoje nustatomų onkologinių krūties ligų vis daugėja.<br>123rf nuotr.
Pastebima, kad kiekvienais metais ankstyvoje stadijoje nustatomų onkologinių krūties ligų vis daugėja.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 5, 2019, 8:20 PM

Medikai pastebi, kad dėl intensyvaus gyvenimo tempo ir itin klastingo ligos pobūdžio, pirmuosius krūties vėžio simptomus pastebėti yra itin sudėtinga. Dėl šios priežasties profilaktinė diagnostika vieningai įvardijama kaip svarbiausias ginklas kovojant su šiuo klastingu susirgimu.

Ligą reikia aptikti kuo anksčiau

Pastebima, kad kiekvienais metais ankstyvoje stadijoje nustatomų onkologinių krūties ligų vis daugėja. Spėliojama, ar tai vyksta dėl modernėjančių diagnostinių tyrimų, ar moterys tampa sąmoningesnės ir dažniau tikrinasi savo sveikatą. Krūtų ligų diagnostikoje besispecializuojanti „Affidea Lietuva“ gydytoja radiologė dr. Rūta Briedienė patikina, kad itin svarbu ligą aptikti kuo anksčiau.

„Pacientams visada sakome, kad ankstyva ligų diagnostika – geriausias būdas užkirsti bet kokių ligų progresavimą. Profilaktiškai turėtų tirtis visos moterys, taip užbėgdamos ligai už akių“, – sako R. Briedienė.

Medikė aiškina, kad ankstyvojoje stadijoje ligą geriausiai nustato specialūs tyrimai. Pačia paprasčiausia susirgimo diagnostika tampa apsilankymas pas šeimos gydytoją ar ginekologą, mat kai kuriuos pokyčius galima įvertinti jau apžiūros metu. Tobulėjant diagnostinėms priemonėms, moterys gali rinktis iš keturių tyrimų rūšių: mamografijos, ultragarso, magnetinio rezonanso tomografijos bei automatinės krūtų ultragarso sistemos – ABUS tyrimo.

Tyrimų pasirinkimas – gana platus

Pasak dr. R. Briedienės, moterims, turinčioms gausų krūties liaukinį audinį, reikėtų itin atidžiai vertinti diagnostines galimybes. Tokį audinį turi dauguma moterų, dar nesulaukusių 40-ies bei dalis vyresnių moterų. Dr. R. Briedienė pasakoja, kad esant tankiam liaukiniam audiniui, kas antrai moteriai plačiai paplitusio mamografijos tyrimo metu krūties patologija nėra aptinkama, todėl būtina atlikti ir kitus tyrimus, tokius kaip ultragarsas ar automatinės krūtų ultragarso sistemos ABUS tyrimas.

Lietuvoje neseniai atsiradusio modernaus ultragarso principu pagrįsto ABUS tyrimo didžiausias privalumas yra automatizacija, kurios metu krūties audiniai apžiūrimi standartizuotai, nepraleidžiant atskirų krūties audinio sričių, kas gali nutikti įprasto tyrimo metu.

„ABUS tyrimas turi standartines tyrimo projekcijas, paspaudimą, tyrimas gali būti lengvai sulyginamas su ankstesniu, vertinant pokyčių dinamiką, o visi tyrimo vaizdai yra išsaugomi duomenų bazėje. Tiek ABUS, tiek paprastas ultragarsinis tyrimas dažniausiai papildo mamografinį krūties ištyrimą, tačiau gali būti naudojami kaip savarankiški tyrimai“, – pasakoja dr. R. Briedienė.

Specialistė pabrėžia, kad naujas ABUS tyrimas pasižymi itin gera vaizdų raiška bei aukštu vėžio nustatymo dažniu. Visgi, nustačius onkologinę ligą, visada reikalingas ir įprastas ultragarsinis tyrimas, skirtas įvertinti limfmazgius pažasties srityje, mat ABUS tyrimo metu ta vieta neskenuojama.

Pirmuosius simptomus pastebėti sudėtinga

Nors diagnostinės medicinos teikiama nauda abejoti neverta, ne visos moterys dėl užimtos dienotvarkės randa laiko apsilankyti pas specialistus profilaktiniams tyrimams. Pastebima, kad moterys vis dar yra linkusios kreiptis į medikus, pajutusios aiškius negalavimus. „Affidea Lietuva“ gydytoja radiologė pažymi, kad jaučiamas skausmas dažnu atveju yra pažengusios ligos požymis, o norint užčiuopti ligą ankstyvoje stadijoje, svarbu atidžiai stebėti savo kūną ir profilaktiškai lankytis pas gydytoją specialistą.

„Krūties vėžys ankstyvojoje stadijoje dažnu atveju nesukelia skausmo ir neturi jokių aiškių negalavimo požymių, tad ypač svarbi ankstyva šios ligos diagnostika. Jau pažengusi liga gali turėti daug simptomų, o dažniausiai pasitaiko krūties dydžio, formos, odos spalvos ar reljefo pokyčiai, taip pat spenelio pokyčiai ar išskyros, padidėję pažastų limfmazgiai bei guzelių ar sukietėjimų atsiradimas krūtyje“, – aiškina gydytoja.

Specialistė pastebi, jog diagnostiniams tyrimams specialaus pasiruošimo nereikia – didžioji dalis jų yra neskausmingi ir trunka vos keletą minučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.