Populiari aktorė pralaimėjo kovą: ką būtina žinoti apie krūties vėžį

Vienas garsiausių Holivudo aktorių Johnas Travolta gedi savo žmonos, žinomos aktorės Kelly Preston (57 m.). Dėkodamas draugams už psichologinę paramą aktorius neslėpė, kad jo gražioji Kelly pralaimėjo dvejus metus trukusią kovą su krūties vėžiu.

J.Travoltos ir K.Preston santuoka truko 28 metus.<br> 123rf nuotr.
J.Travoltos ir K.Preston santuoka truko 28 metus.<br> 123rf nuotr.
 V.Ostapenka.
 V.Ostapenka.
J.Travoltos ir K.Preston santuoka truko 28 metus.<br> 123rf nuotr.
J.Travoltos ir K.Preston santuoka truko 28 metus.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 21, 2020, 6:00 AM

Populiari amerikiečių aktorė K.Preston narsiai kovojo, buvo mylima ir palaikoma daugelio žmonių, bet vėžys buvo galingesnis.

Holivudo garsenybių santuoka truko 28 metus.

K.Preston per ilgą karjerą kine ir televizijoje kartais filmuodavosi kartu su sutuoktiniu.

Juodu susilaukė trijų vaikų – dukters Ellos, sūnų Benjamino ir Jetto, kuris buvo neįgalus ir mirė 2009-aisiais būdamas šešiolikos metų.

Nacionalinio vėžio instituto Krūties ligų ir onkologijos skyriaus vedėjas profesorius Valerijus Ostapenka jau 37 metus operuoja moteris.

Vilnietis gydytojas viešėjo vienoje ligoninėje – MD Andersono centre Teksase, kuriame buvo gydoma K.Preston. Tai yra vienas geriausių vėžio centrų Jungtinėse Amerikos Valstijose ir pasaulyje.

Aktorė K.Preston mirė nesulaukusi nė šešiasdešimties, o tokio amžiaus moterims Jungtinėse Valstijose taikoma ankstyvosios diagnostikos krūties vėžio patikros programa.

Krūties vėžio gydymo rezultatai JAV – vieni geriausių pasaulyje.Manau, kad aktorei buvo suteikta įvairiapusė pagalba.

Todėl žinia apie amerikiečių aktorės mirtį buvo kaip bombos sprogimas.

J.Travolta apie žmonos ligą stengėsi kalbėti kuo mažiau. Tai galėjo paskatinti ne tik nerimas dėl jos sveikatos, bet ir prieš daug metų patirtas panašus sukrėtimas.

Jaunystėje aktorius J.Travolta, kai jam buvo 22-eji, draugavo su aktore Diana Hyland (1936–1977), kuri buvo už jį gerokai vyresnė.

Jie susipažino 1976 metais, o po metų J.Travoltos mylimajai buvo nustatytas krūties vėžys.

Iki Dianos mirties jie buvo kartu. Todėl krūties vėžys nebuvo ta tema, dėl kurios aktorius J.Travolta leistųsi į kalbas.

Kita vertus, pats našlys pasėjo įtarimų, kad jo žmonos liga galėjo būti išplitusi.

Po jos mirties J.Travolta savo laiške, kurį įkėlė į internetą, dėkojo MD Andersono centro Teksase, taip pat kitų ligoninių medicinos personalui.

Jei aktorei K.Preston vėžys nebūtų išplitęs, ko gero, ji būtų gydyta vienoje ligoninėje, o ne keliose.

Jei krūties vėžys diagnozuojamas ankstyvos stadijos, dažniausiai atliekama tausojanti operacija, taikomas medikamentinis ir spindulinis gydymas.

Ankstyvo krūties vėžio gydymo rezultatai būna geri.

– Kuo išskirtinis krūties vėžys? – paklausiau profesoriaus V.Ostapenkos.

– Daugelis onkologinių ligų – ypač krūties vėžys, kai yra ankstyvos stadijos, gali būti nečiuopiamas ir nejaučiamas, todėl būtini tikslūs diagnostiniai metodai, padedantys aptikti šią ligą.

Pagal savo biologiją navikas turi keturis variantus: tai luminalinis A, luminalinis B, „Her 2“ teigiamas ir trigubai neigiamas („triple-negative“) krūties vėžys.

Luminalinis A, luminalinis B, „Her 2“ yra teigiamas vėžys, dažniausiai pasiduoda gydymui, todėl teikia vilčių, ir onkologai gali prognozuoti gerą ligos eigą.

Tačiau vadinamasis trigubai neigiamas krūties vėžys yra kur kas agresyvesnis. Pasaulio onkologų duomenimis, šio krūties vėžio biologinio varianto gydymo rezultatai nėra optimalūs.

Krūties vėžys gali būti ilgai nepastebėtas, nes ankstyvoje stadijoje nesukelia jokių simptomų. Todėl norint kuo anksčiau nustatyti naviką, vienintelis patarimas moterims – dalyvauti patikros programoje: kas dvejus metus atlikti mamografijos tyrimą.

– Kiek ilgai gali formuotis navikas?

– Kiekvienas žmogaus audinys gali turėti savo naviką. Bet vėžys vystosi pamažu, tai gali trukti net dešimt metų.

Kai navikas tampa piktybinis (invazinis), jo ląstelės neklauso organizmo nurodymų ir pradeda nenormaliai daugintis, pasidaro tarsi nemirtingos.

Invazinės ląstelės pradeda valdyti kraujagyslių augimą, sugeba pačios pasirūpinti maisto medžiagomis, skverbiasi (migruoja) į kitas ląsteles, į gretutinius organus, kitaip sakant, piktybinės ląstelės kolonizuoja organizmą.

Dar viena piktybinių ląstelių savybė – jos pasidaro atsparios vaistams, todėl keičiamos gydymo schemos, tenka taikyti įvairius gydymo metodus.

– Ką specialistai labiausiai stengiasi priminti moterims?

– Lietuvos moterims labai praverstų įprotis kiekvieną mėnesį tą pačią dieną po mėnesinių apsičiuopti krūtis.

Pasikeitusi krūties forma, neaiškūs odos, spenelio, pažasties pokyčiai, pablogėjusi savijauta – visi šie ženklai gali liudyti onkologinės ligos pradžią. Pastebėjus šiuos pokyčius būtina kuo skubiau kreiptis į gydytoją.

Krūties vėžys prasideda be skausmo. Dažniausiai krūties vėžiu moterys suserga nuo 50 iki 69 metų, todėl ankstyvoji krūties vėžio diagnostikos programa skiriama būtent šiai grupei.

– Kokių naujovių yra krūties vėžio diagnostikoje?

– Lietuvoje prieinami visi šiuolaikinės diagnostikos metodai. Įtarus krūties vėžį pirmiausia būtina atlikti radiologinius tyrimus mamografu ir ultragarso aparatu.

Atliekant onkogenetinius tyrimus kai kurioms moterims nustatoma BRCA geno mutacija. Tai paveldimas genas, lemiantis didesnę riziką sirgti krūties ir kiaušidžių vėžiu.

Jei šeimoje kas nors yra sirgęs krūties vėžiu, moteris turėtų dažniau tikrintis sveikatą. Tokią moterį taip pat turi konsultuoti gydytojas genetikas, kuris įvertina, ar būtini genetiniai tyrimai ir profilaktinis magnetinio rezonanso tyrimas.

– Kada yra taikomos vakuuminės biopsijos adatos?

– Dar vienas žingsnis, padedantis kuo anksčiau nustatyti krūties vėžį, yra biopsija.

Tai – audinių paėmimas histologiniam tyrimui.

Biopsija taikoma tada, kai gydytojas radiologas įtaria krūties vėžį, nesvarbu, ar jis apčiuopiamas, ar ne. Jei navikas aptinkamas tik skiriant papildomai magnetinį rezonansą, gali būti naudojamos vakuuminės biopsijos adatos.

Vakuuminė krūties biopsija dėl informatyvumo beveik prilygsta chirurginei biopsijai.

Kartais krūtyje susidaro kalcinatų, kurie būna vienintelis ankstyvo krūties vėžio požymis.

Jų neįmanoma apčiuopti, o išsiaiškinti, kokie tai pakitimai, įmanoma tik taikant šiuolaikinius diagnostinius metodus – toje vietoje, kurioje nustatyti pakitimai, galima atlikti stereotaksinę krūties biopsiją.

– Kaip apibūdintumėte krūties vėžio gydymą?

– Kalbant apie chemoterapiją ir biologinę terapiją, turime Lietuvoje tokių inovatyvių vaistų, kurių turi geriausios Europos Sąjungos klinikos.

Pasikeitė ir chirurginių operacijų pobūdis. Anksčiau dažniausiai atlikdavome radikalias krūties vėžio operacijas, o šiuo metu tausojančios operacijos sudaro apie 70 procentų.

Taip pat daugiau atliekame onkoplastinių operacijų, kai ne vien šaliname naviką, bet ir iš pacientės audinių atkuriame krūtį.

Pastaruoju metu atliekame dar vieną naują operaciją – šalindami pieno liauką paliekame krūties odą su speneliu ir aureole.

Tokiu atveju lengviau būna atkurti krūtį taikant sintetinius implantus ar vadinamąjį lopo metodą, kai naudojami pacientės audiniai.

Nacionalinio vėžio instituto radioterapeutai planuoja taikyti dar vieną naujovę – tam tikrai pacienčių grupei skirti vadinamąjį intraoperacinį spindulinį gydymą.

Šis metodas pasižymi tuo, kad operuojant krūtį taip pat švitinama ta vieta, kurioje buvo navikas. Tai padeda išvengti pooperacinio spindulinio gydymo.

Gydymo metodų yra daug, mūsų tikslas – gydyti krūties vėžį ne abstrakčiai, o paskirti individualizuotą gydymo būdą, kuris geriausiai tinka pacientei.

Aktoriai įsimylėjo filmuodamiesi

Aktoriai K.Preston ir J.Travolta susipažino 1988 metais kuriant filmą „Ekspertai“. Jie susituokė 1991 metais per naktį Paryžiuje surengtą ceremoniją.

Vėliausiu jųdviejų bendru kino projektu tapo 2018 metų filmas „Gotis“. Jame J.Travolta suvaidino Niujorko nusikalstamo pasaulio bosą Johną Gotti, o K.Preston – jo žmoną Victorią.

1962 metų spalio 13-ąją Havajuose gimusi K.Preston studijavo dramą ir teatro meną Pietų Kalifornijos universitete. Ji išgarsėjo nusifilmavusi 1988 metų komedijoje „Dvyniai“ su kino žvaigždėmis Arnoldu Schwarzeneggeriu ir Danny DeVito. Vėliau ji pasirodė dešimtyse kitų kino ir televizijos filmų.

Faktai ir skaičiai

Iš visų onkologinių ligų krūties vėžys pasaulyje yra dažniausia priežastis, dėl kurios miršta moterys. Panaši tendencija yra ir Lietuvoje.

2019 metais JAV krūties vėžiu susirgo apie 268 tūkstančius moterų, o mirė apie 42 tūkstančius. 2018 metais Europos Sąjungoje susirgo apie 405 tūkstančius moterų, tačiau mirčių skaičius – 98 tūkstančiai 735 – buvo beveik 2,5 karto didesnis nei JAV.

Tai rodo, kad JAV yra ta šalis, kurioje puikiai veikia įvairios krūties vėžio ankstyvosios diagnostikos programos – tai lemia gydymo rezultatus.

Lietuvoje kasmet nustatoma apie 1,5 tūkstančio naujų krūties vėžio atvejų. Nacionaliniame vėžio institute kasmet nustatoma apie 750–800 naujų krūties vėžio atvejų. Šalies gydymo rezultatai atitinka pasaulinius reikalavimus.

Paskelbus karantiną dėl koronaviruso, kuris truko tris mėnesius, Nacionaliniame vėžio institute chirurgiškai gydyta daugiau nei du šimtai moterų. Tai yra didžiausias krūties vėžio operacijų skaičius Baltijos šalyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.