Odontologė įvardijo alternatyvą dantų plombavimui: sveikiau, gražiau ir patogiau

Dantų būklė ir estetika, graži šypsena – tai, ką suprantame kaip savo įvaizdžio dalį. Dažnai tai yra ženklas ir apie mūsų burnos sveikatą. Galime pasidžiaugti – šiuolaikinės technologijos siūlo įvairių galimybių atkurti problemiškus dantis. Deja, siekiant greitesnio rezultato, kartais per mažai skiriame dėmesio, kaip pasirinkimas paveiks mūsų dantų sveikatą arba kasdienę rutiną. Viena iš galimybių – dantų atkūrimas laminatėmis – vis dar ne toks populiarus sprendimas, tačiau kaip tik jis galėtų būti sveikiausias dantims ir patogiausias, vėliau rūpinantis dantų higiena bei jų priežiūra.

Odontologija<br>123rf nuotr.
Odontologija<br>123rf nuotr.
Odontologija<br>T.Bauro nuotr.
Odontologija<br>T.Bauro nuotr.
Odontologija<br>123rf nuotr.
Odontologija<br>123rf nuotr.
gydytoja odontologė Judita Karužienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
gydytoja odontologė Judita Karužienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-01-25 12:33

Ne tik gražiau, bet ir sveikiau

„Laminatės pirmiausia suprantamos kaip pasirinkimas, kuriuo siekiama geresnio estetinio vaizdo, arba grožio. Vis dėlto ne visada tai turėtų būti pagrindinis motyvas. Iš esmės laminatės yra realus, o neretai ir optimaliausias sveikatos sprendimas. Kitaip sakant, mikroprotezavimas laminate dančiui – sveikiau, nei jį estetiškai plombuoti“, – sako grožio ir odontologijos klinikos GOK gydytoja odontologė Judita Karužienė.

Pasak gydytojos, būtų gana sudėtinga lygiavertiškai įvertinti danties laminatės ir jo estetinio plombavimo privalumus, nes visi sveikatos ir estetikos pranašumai yra laminatės pusėje. Vienintelis šio pažangaus dantų atstatymo būdo apribojimas, kad šią technologiją galima pritaikyti ne visiems dantims, o tik 6–10 priekinių viršutinių ir tiek pat apatinių dantų. Kita vertus, būtent jie ir yra svarbiausi estetiškai šypsenai atkurti ir ją puoselėti.

„Pirmiausia, laminatė yra gaminama iš porceliano. Ši medžiaga nekeičia spalvos, nesitraukia, netrupa, ji ilgiau nekelia jokių didesnių bėdų, ją lengviau prižiūrėti. Jau nekalbant apie tai, kad laminatė nepraranda blizgesio ir yra žymiai estetiškesnė nei plomba.

Be to, laminatė labiau tausoja dantį, nes ši technologija nereikalauja didelio danties šlifavimo. Svarbu, žinoma, nepamiršti, kad laminatės fizinės savybės labai panašios į danties, tad ji nėra visiškai atspari fiziniam poveikiui: traumuojama gali aptrupėti, įskilti“, – pasakoja gydytoja odontologė.

Pacientų norai ne visada palankūs dantų sveikatai

Odontologai kartais susiduria su įvairiais pacientų pageidavimais, kurie ne visada atitinka pačius geriausius dantų gydymo planus ar išeitis. Pasak J. Karužienės, tenka išgirsti ir labai keistų norų. Pavyzdžiui, prašoma išrauti visus dantis ir vietoje jų sudėti implantus.

„Dažniausiai pacientai galvoja apie greitą estetinį efektą, o ne apie sveikatą, kurią palaikyti galima įvairiais alternatyviais bei kompleksiniais būdais. Neretai žmonės puoselėja iliuziją, kad estetinį rezultatą, arba vadinamąją holivudinę šypseną, jiems padės pasiekti dantų balinimas.

Deja, yra tam tikra riba, iki kurios galima balinti dantis, daugelio dantys nėra vienodos spalvos, ne visų emalis pasiduoda balinimui, todėl norimo efekto sulaukti nepavyksta. Tenka rinktis estetinį plombavimą arba laminates“, – aiškina specialistė.

Gydytojos odontologės patirtis rodo, kad labai daug žmonių žino apie estetinį plombavimą, tačiau kur kas mažiau žino apie laminates ir dėl to jie tikrai nemažai praranda. Kartais laikomasi klaidingo įsitikinimo, kad dėl laminatės danties neteks tiek pat daug, kaip ir protezavimo atveju. Tačiau tiesa ta, kad pasirinkus danties atstatymą laminate, šlifuoti dantį, reikia labai minimaliai, o kai kada išvis neprireikia.

Pavėlavus galimybės gerokai pablogėja

Laminačių technologijos subtilybes J. Karužienė savo pacientams stengiasi išaiškinti laiku, nes kitu atveju tai gali būti pavėluotas ir nebe toks efektyvus sprendimas.

„Pacientai labai dažnai prašo estetiškai plombuotą dantį atstatyti laminate. Deja, tokiais atvejais susiduriama su negrįžtamu praradimu. Kai laminatė pritaikoma estetiniu plombavimu neatstatinėtam dančiui, tai jis atkuriamas vadinamąja tikrąja laminate – plona, estetiška, išsaugant daug danties. Jei pacientas ateina po estetinio plombavimo, praktiškai to padaryti nebeišeina. Kartais dantis po plomba būna net ir pagedęs, ko praktiškai nepasitaiko po laminate. Tenka valyti išgedusią vietą, danties dar labiau sumažėja, ir tada daromas dalinis vainikėlis“, – pasakoja gydytoja odontologė.

Viena priežasčių, kodėl žmonės staiga tampa nebepatenkinti estetiniu plombavimu ir užsinori laminačių – sudėtinga dantų priežiūra. Tokias plombas reikia poliruoti, koreguoti, dažnai atlikti profesionalias burnos higienos procedūras.

Žmogus, turintis estetiškai plombuotų dantų, netenka dalies laisvių. Kartais pacientas netgi atsisako dažančių maisto produktų, pavyzdžiui, ima vengti kavos, raudonojo vyno ar kietesnio maisto, kad plomba nelūžtų. Kai pacientai linkę griežti dantimis, jų dantų plombos irgi trupa. Be to, estetinės plombos dažniai suformuojamos storesnės nei pacientų dantys, todėl dantys vizualiai išplatinami ir labiau išstumiami į priekį. Kartais tai net trukdo užsičiaupti, nepatogu lūpai.

Prižiūrėti nėra sudėtinga

J. Karužienė įvardija dar vieną didelį laminačių privalumą – jomis atkurti dantys dėvisi kaip ir nuosavi, tad negadina kitų dantų. Neprireikia bijoti kietesnio ar turinčio dažančių medžiagų maisto. Papildomas pliusas – ant labai slidaus laminatės paviršiaus nesikaupia apnašos.

Skirtingai nei estetiškai plombuotų dantų atveju – apnašos ant jų kaupiasi labiau nei aplink tikrus dantis. Be to, plomba – minkšta medžiaga, todėl greičiau dyla ir praranda savo paviršiaus reljefą, atsiranda įtrūkimų – dėl jų dantys gali pradėti gesti.

„Laminatės, kaip dantų atstatymo technologija, naudojamos seniai. Kita vertus, danties atstatymas laminate apie 2–3 kartus brangesnis nei taikant estetinį plombavimą. Procesas irgi ilgesnis, nes jame dalyvauja dantų technikas, prireikia laboratorijos paslaugų. Sprendimą galėtų lemti žvilgsnis į ilgalaikę perspektyvą“, – pastebi gydytoja odontologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.