Dėl oralinio sekso – gydytojų įspėjimas: didina riziką susirgti vėžiu

JAV ir Jungtinėje Karalystėje (JK) daugėja susirgimų gerklės vėžiu, o medikai sako, kad to priežastis – oralinis seksas.

Oralinis seksas<br>123rf nuotr.
Oralinis seksas<br>123rf nuotr.
Gerklės vėžys<br>123rf nuotr.
Gerklės vėžys<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 27, 2023, 10:58 PM

70 proc. gerklės vėžio atvejų sukelia žmogaus papilomos virusas (ŽPV). Lytiniu būdu plintanti infekcija paprastai yra nekenksminga, bet siejama su įvairių vėžio formų išsivystymu, paaiškino dr. Hishamas Mehanna iš Birmingemo universiteto (JK).

Jo teigimu, žmonėms, turintiems kelis oralinio sekso partnerius, gerklės vėžio rizika padidėja iki devynių kartų.

Yra vakcina nuo ŽPV, tačiau ja pasiskiepijo tik 54 proc. amerikiečių, tikslas – bent 80 proc.

Šią savaitę sveikatos apsaugos ministerijos spaudos konferencijoje pristatyta ir Lietuvos statistika. Mūsų šalyje 2022 m. nuo ŽPV paskiepytos buvo tik 59,37 proc. mergaičių iki 11 metų.

Blogiau už rūkymą ir alkoholį

„Per pastaruosius du dešimtmečius Vakarų šalyse sparčiai daugėjo gerklės vėžio atvejų, kai kas tai pavadino epidemija“, – pastebėjo gydytojas H.Mehanna.

Pasak jo, nemalonią tendenciją iš esmės nulėmė tai, kad padaugėjo vieno gerklės vėžio tipo – orofaringinės srities vėžio – atvejų. Ši onkologinė liga vystosi tonzilėse ir gerklės užpakalinėje dalyje.

Gydytojai mano, kad ŽPV infekcija yra didžiausias orofaringinės srities vėžio išsivystymo rizikos veiksnys. Net rūkymas, alkoholio vartojimas ir nesveika mityba šiuo atžvilgiu nėra tokie kenksmingi.

Taip yra, nes ŽPV infekcija gali patekti į gerklės galinę dalį arba šalia tonzilių.

„ŽPV plinta lytiniu keliu. Pagrindinis burnos ir ryklės vėžio rizikos veiksnys yra lytinių partnerių, ypač oralinio sekso, skaičius“, – teigė H.Mehanna.

Šešis ar daugiau oralinio sekso partnerių turintys asmenys turi 8,5 karto didesnę tikimybę susirgti burnos ertmės vėžiu nei tie, kurie nepraktikuoja oralinio sekso.

Kasmet JAV diagnozuojama daugiau kaip 50 tūkst. burnos vėžio atvejų, nuo kurių kasmet miršta daugiau kaip 10 tūkst. žmonių.

Tačiau, Amerikos vėžio draugijos duomenimis, susirgimų skaičius kasmet didėja – iki 1,3 proc. tarp moterų ir 2,8 proc. tarp vyrų.

Jungtinėje Karalystėje galvos srities ir kaklo vėžio kartu sudėjus kasmet suserga daugiau kaip 12 tūkst. ir miršta apie 4 tūkst. žmonių.

ŽPV ir vėžio ryšys – daugeliui nežinomas

Nuo ŽPV pavojaus apsaugo vakcina, kuri ypač veiksminga ir daugelyje išsivysčiusių šalių gyventojams yra nemokama.

Dviejų dozių skiepijimo kursas skirtas 11–12 metų amžiaus vaikams. Vakcinacija atliekama 12 mėnesių intervalu.

Jei proga pasiskiepyti nebuvo pasinaudota, vėliau galima atlikti trijų dozių skiepijimo kursą, skirtą asmenims nuo 15 iki 26 metų.

JAV iki 2020 m. skiepytis galėjo tik moterys. Dabar skiepijimo galimybė išplėsta ir vyrams.

Lietuvoje berniukai nuo ŽPV pradėti skiepyti šių metų vasarį.

JAV neseniai atlikta apklausa atskleidė, kad vis mažiau amerikiečių žino, jog ŽPV gali sukelti gimdos kaklelio vėžį.

„Daugiau kaip 90 proc. su ŽPV susijusių vėžinių susirgimų būtų galima išvengti pasiskiepijus ŽPV vakcina, tačiau šia galimybe pasinaudoja nepakankamai žmonių“, – sakė tyrimui vadovavęs Henrio Fordo sveikatos centro (Detroitas, JAV) mokslinis asistentas daktaras Ericas Boakye.

Pasak jo, svarbu didinti gyventojų supratimą apie tai, kad ŽPV gali prisidėti prie vėžio atsiradimo. Tuomet ir skiepijimo rezultatai bus geresni.

Parengta pagal dailymail.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.