Smegenų ląstelės žūva akimirksniu: nemiga praneša apie baisią ligą

Jeigu vakarais ilgai vartotės lovoje, žiovulys kitą rytą, ko gero, nėra didžiausia problema. Pasirodo, kad prastas miegas gali nulemti rimtas sveikatos bėdas – nemigos sutrikimai didina insulto riziką, skelbia naujas tyrimas.

Nemiga<br>123rf nuotr.
Nemiga<br>123rf nuotr.
Kai ištinka insultas, kiekviena minutė svarbi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kai ištinka insultas, kiekviena minutė svarbi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Miego trūkumas<br>Pexels nuotr.
Miego trūkumas<br>Pexels nuotr.
Nemiga.<br>123rf.com nuotr.
Nemiga.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 18, 2023, 8:31 PM, atnaujinta Jun 18, 2023, 8:34 PM

Insultas yra smegenų kraujotakos sutrikimas, kai dalis smegenų nebėra aprūpinima krauju, tuo pačiu ir deguonimi. Tos smegenų dalies ląstelės miršta, o jos kontroliuojama kūno dalis nustoja veikti.

JAV mokslininkai nustatė, kad žmonėms, kuriems pasireiškia vienas ar daugiau nemigos simptomų, rizika susirgti šia sunkia liga yra 16 proc. didesnė nei tiems, kurie neturi jokių nusiskundimų dėl miego.

Tyrime nurodoma, kad minimas ryšys itin ryškus tarp jaunesnių nei 50 metų amžiaus dalyvių. Dėl miego sutrikimių rizika susirgti insultu gali išaugti beveik keturis kartus.

2023 m. birželį žurnale „Neurology“ paskelbto tyrimo išvadose nurodoma, kad miego kokybės gerinimas taikant terapiją galėtų padėti sumažinti insulto riziką.

„Yra įvairių terapijų, kurios gali pagerinti miego kokybę, tad nustačius, kurios miego problemos lemia didesnę insulto riziką, būtų galima anksčiau pradėti gydyti ar taikyti elgesio terapiją žmonėms, kurie turi miego problemų, ir galbūt sumažinti insulto riziką vėlesniame amžiuje“, – sakė tyrimo autorius dr. Wendemi Sawadogo iš Virdžinijos Sandraugos universiteto Ričmonde (JAV).

Sutrikęs miegas – didesnė rizika

Tyrimas įtraukė daugiau kaip 31 tūkst. paciento sveikatos duomenis. Jų vidutinis amžius buvo 61 metai ir tyrimo pradžioje jie nebuvo patyrę insulto, o jų sveikatos būklė buvo sekama vidutiniškai 9-erius metus.

Dalyvių buvo klausiama: kaip dažnai jiems sunku užmigti? Ar jie reguliariai prabunda naktį? Ar turi problemų dėl to, kad pabunda per anksti ir negali vėl užmigti? Kaip dažnai ryte jautiesi pailsėjęs?

Galimas rezultatas svyravo nuo nulio iki aštuonių balų: kuo didesnis skaičius tuo miego sutrikimo simptomai labiau išreikšti.

Tyrėjai teigė, kad jie atsižvelgė į kitus veiksnius, galinčius turėti įtakos insulto rizikai, pavyzdžiui, alkoholio vartojimą, rūkymą ir fizinio aktyvumo lygį.

Per beveik 10 metų buvo užregistruotas 2101 insulto atvejis: 1 300 atvejų, kai miego problemos buvo įvertintos nuo vieno iki keturių balų, 436 – nuo penkių iki aštuonių, o 365 insultą patyrę asmenys neturėjo jokių skundų dėl miego.

Tyrėjai priėjo išvados, kad žmonėms, kurių nemigos problemos įvertintos nuo penkių iki aštuonių balų, insulto rizika padidėjo 51 proc.

Dar stipresnis ryšys pastebėtas tarp jaunų žmonių. Jei tyrimo dalyvis nebuvo sulaukęs 50 metų ir jo miego sutrikimai įvertinti nuo penkių iki aštuonių balų, insulto rizika buvo beveik keturis kartus didesnė, palyginti su žmonėmis, kuriems nebuvo jokių simptomų.

Jeigu asmuo buvo vyresnis nei 50 metų ir turėjo aiškiai išreikštus sutrikusio miego simptomus, insulto rizika padidėjo 38 proc., palyginti su tais, kurie miegojo be problemų.

Insulto pavojų dar labiau išryškino diabetas, aukštas kraujospūdis, širdies ligos ir depresija, teigė tyrėjai.

W.Sawadogo paaiškino, kad amžiaus grupių skirtumus galima paaiškinti tuo, kad vyresni žmonės insultu serga dažniau.

„Insulto rizikos veiksnių, tokių kaip aukštas kraujospūdis ir diabetas, sąrašas senstant gali ilgėti, todėl nemigos sutrikimai tampa tik vienu iš daugelio galimų veiksnių“, – paaiškino tyrimo autorius.

Pasak jo, tai įrodo, kad nemigos valdymas jaunesniame amžiuje gali būti veiksminga insulto prevencijos priemonė.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.