Tyrimas nustatė požymį, kuris Parkinsono ligą išduoda anksčiau nei rankų drebėjimas

Žarnyno problemos, įskaitant vidurių užkietėjimą, apsunkusį rijimo ir dirgliosios žarnos sindromą, gali būti ankstyvas Parkinsono ligos požymis, teigia naujas tyrimas.

Parkinsono liga<br>123rf nuotr.
Parkinsono liga<br>123rf nuotr.
Pilvo skausmas<br>123rf nuotr.
Pilvo skausmas<br>123rf nuotr.
Žarnynas<br>123rf iliustr.
Žarnynas<br>123rf iliustr.
Goda Sadauskaitė<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Goda Sadauskaitė<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 1, 2023, 7:25 AM

Žurnale „Gut“ paskelbti tyrimo rezultatai patvirtina, kad smegenų ir žarnyno sveikata yra glaudžiai susijusios.

Mokslininkai teigia, kad supratus, kodėl kyla žarnyno problemos, būtų galima anksčiau pradėti gydyti Parkinsono ligą.

Šia liga sergančių žmonių smegenyse nepakanka cheminės medžiagos dopamino, nes kai kurios jį gaminančios nervinės ląstelės yra pažeistos.

Todėl atsiranda nevalingas drebulys arba virpėjimas, judesiai tampa lėti, o raumenys atrodo sustingę.

Nors Parkinsono ligos išgydyti neįmanoma, yra gydymo būdų, padedančių sumažinti pagrindinius simptomus ir kuo ilgiau išlaikyti gyvenimo kokybę.

Jei ligą pavyktų pastebėti dar anksčiau, kol smegenų ląstelės dar nepažeistos ir nepasireiškė neurologiniai simptomai, būtų galima išlošti daug brangaus laiko.

Ką sužinojo turėjai?

Atlikdami tyrimą mokslininkai analizavo 24 624 Parkinsono liga sergančių JAV gyventojų medicininius įrašus, lygindami juos su:

– 19 046 Alzheimerio liga sergančiais žmonėmis;

– 23 942 žmonėmis, kuriems pasireiškė kraujavimas į smegenis arba krešuliai (cerebrovaskulinė liga);

– 24 624 žmonėmis, turinčiais sveikas smegenis

Tyrėjai norėjo išsiaiškinti:

– Ar Parkinsono liga sergantys žmonės per šešerius metus iki ligos diagnozės, dažniau nei kiti, turėjo žarnyno problemų?

– Ar žmonės, turintys žarnyno problemų, turėjo didesnę tikimybę susirgti Parkinsono liga?

Atsakymas į abu klausimus – teigiamas, rodo tyrimo metu surintkti duomenys.

Keturios žarnyno ligos – vidurių užkietėjimas, rijimo sutrikimai, gastroparezė (būklė, dėl kurios sulėtėja maisto judėjimas į plonąsias žarnas) ir dirgliosios žarnos sindromas – buvo susijusios su didesne Parkinsono ligos rizika.

Taip pat pat pastebėta, kad apendikso pašalinimas sumažina Parkinsono ligos pavojų. Tai jau anksčiau buvo pastebėję ir kiti mokslininkai.

Tyrėjai pabrėžia, kad ne visi, turintys virškinamojo trakto problemų, susirgs Parkinsono liga, tačiau atrodo, kad egzistuoja tam tikras ryšys tarp žarnyno ir smegenų sveikatos.

Apie žarnyno ir įvairių organizmų sistemų sveikatos santykį „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ yra kalbėjusi Vilniaus Santaros klinikų gydytoja doc. Goda Sadauskaitė.

„Atsiranda vis daugiau įrodymų, kad jei virškinamasis traktas nebus sveikas, tada ir kiti mūsų organai, įskaitant širdies ir kraujagyslių sistemą, nebus sveiki. Todėl dauguma lėtinių ligų vienu ar kitu kampu siejamos su virškinamojo trakto sveikata“, – teigė G.Sadauskaitė.

Daugiau gydytojos įžvalgų rasite čia.

Smegenų ir žarnyno ašis

Virškinimo trakte yra milijonai nervinių ląstelių, kurios palaiko ryšį su smegenimis. Ekspertai teigimu, gali būti, jog terapija, padedanti vienai oranizmo sistemai, padės ir kitai arba kad vienos srities liga paveiks kitą.

Jungtinės Karalystės Parkinsono ligoninės atstovė Klerė Beil teigė, kad rezultatai „dar labiau sustiprina“ hipotezę, jog žarnyno problemos gali būti ankstyvasis ligos požymis.

Profesorė Kim Barrett iš Kalifornijos Daviso universiteto sakė, kad reikia atlikti daugiau tyrimų, norint suprasti, ar šį ryšį gydytojai galėtų panaudoti teikdami pagalbą pacientams.

„Išlieka galimybė, kad tiek virškinimo trakto sutrikimai, tiek Parkinsono liga yra nepriklausomai susiję su kol kas nežinomu trečiuoju rizikos veiksniu – pateiktame darbe negalima įrodyti priežastinio ryšio. Nepaisant to, tyrimo išvados gali turėti klinikinės reikšmės“, – sakė K.Barrett.

Medikai pabrėžia, kad gebėjimas anksčiau numatyti Parkinsono ligą būtų „labai vertingas ankstyvesniam, taigi ir veiksmingesniam, gydymui ir vaistų taikymui“.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.