Kuo didesnė krūtinė, tuo didesnė vėžio vystymosi rizika

Amerikos privačios kompanijos „23andMe“ specialistai genetikai išanalizavę 16 tūkst. moterų atliktų testų rezultatus, padarė išvadą, kad tarp turinčių didelę krūtinę moterų dažniau aptinkamos genetinės mutacijos, didinančios krūties vėžio vystymosi riziką. Tyrimo rezultatai buvo išspausdinti leidinyje „BMC Medical Genetics“.

Kuo didesnė krūtinė, tuo didesnė vėžio vystymosi rizika.<br>V. Balkūnas
Kuo didesnė krūtinė, tuo didesnė vėžio vystymosi rizika.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 9, 2012, 10:24 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 7:22 AM

Specialistai pabrėžė, kad jau anksčiau buvo nustatytas ryšys tarp krūtinės riebalinio audinio sluoksnio) ir vėžio rizikos, tačiau iki šiol tai nebuvo siejama su krūtinės dydžiu.

Kompanijos „23andMe“ specialistai paprašė moterų, atlikusių DNR testą, taip pat nurodyti ir krūtinės dydį pagal dešimties balų sistemą. Genetikai aptiko milijonus nedidelių mutacijų moterų organizmo genomuose, tačiau septynios tarp jų buvo neatsiejamos nuo didelės krūtinės, o trys – tiesiogiai susijusios su krūties vėžio vystymosi rizika. Pavyzdžiui, viena iš trijų aptiktų mutacijų, reguliuojančių hormono estrogeno aktyvumą, galintis sukelti tiek krūtinės augimą, tiek ir išprovokuoti auglio vystymąsi.

Dr. Nicole‘as Ericssonas komentuodamas tyrimo rezultatus pažymėjo, kad pirmą kartą buvo aptiktas akivaizdus ryšys tarp krūtinės dydžio ir vėžio vystymosi rizikos, tačiau jis pabrėžė, kad reikia ir toliau atlikti tyrimus, prieš pateikiant galutines išvadas.

Anot genetiko, onkologinių ligų vystymasis didėja su moters amžiumi. Be šios rizikos veiksnio, įtaką daro ir paveldėjimas, vėlyvas nėštumas, antsvoris ir piktnaudžiavimas alkoholiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.