A. Zuokienė: „Užleistas krūties vėžys – nemeilės sau ženklas“

„Nedelsk – pasitikrink! Laiku diagnozavus krūties vėžį, 90 procentų moterų pasveiksta!” – su šiuo šūkiu jau dešimtą kartą per Lietuvą rieda „Rožinio kaspino” autobusėlis.

A.Zuokienės sumanytas projektas „Nedelsk!”, raginantis moteris tikrintis dėl krūties vėžio, įrašytas į Nacionalinių vertybių sąrašą.<br>V. Balkūnas
A.Zuokienės sumanytas projektas „Nedelsk!”, raginantis moteris tikrintis dėl krūties vėžio, įrašytas į Nacionalinių vertybių sąrašą.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 30, 2012, 5:30 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:37 PM

Judėjimo „Nedelsk!” iniciatorė vilnietė Agnė Zuokienė džiaugiasi, kad projektas pakeitė ne tik daugelio moterų požiūrį į sveikatą, bet ir ją pačią.

– Kas pasikeitė per tą dešimtmetį?

– Šis judėjimas lėmė didžiulius mūsų požiūrio į sveikatą pokyčius. Moterims nebereikia aiškinti, kodėl svarbu laiku pastebėti vėžį. Kalbėti apie vėžį nebėra gėda. Tai nebereiškia mirties nuosprendžio.

Mirtingumo kreivė ne tik sustojo, bet ir pradėjo sparčiai leistis žemyn. Prieš 10 metų tik kas trečia moteris Lietuvoje po operacijos išsaugodavo krūtį. Dabar krūtį tausojančios operacijos atliekamos dviem pacientėms iš trijų.

– Ar moterys noriai tikrinasi?

– Taip. Per visą projekto „Nedelsk!” laikotarpį nėra buvę taip, kad su onkologų ir savanorių komanda nuvyktume į kokį nors miestelį, o mūsų ten niekas nelauktų.

Dažniausiai susirenka tiek moterų, kad neįmanoma spėti visų patikrinti.

Bendravau jau su tūkstančiais. Lietuvės – labai atsakingos, darbščios. Tačiau mane glumina jų baimė ir nepasitikėjimas savo jėgomis.

Dažna moteris pasirūpina artimaisiais, šeimos nariais, tačiau laiko sau, savo poilsiui, sveikatai neranda. Užleistas krūties vėžys – tai nemeilės sau ženklas.

– Kaip kilo iniciatyva imtis šio projekto? Ar jūsų šeimoje kas nors sirgo krūties vėžiu?

– Ne. Šį projektą pradėjau po vieno labdaros renginio, kurio tikslas buvo surinkti pinigų barokiniam pano atkurti Šv.Jono gatvėje.

Buvo paaukota daugiau pinigų, nei tikėjomės.

Tuomet kilo idėja „Rožinio kaspino” autobusėliu apvažiuoti Lietuvą ir pasakyti moterims, kaip svarbu tikrintis dėl krūties vėžio. Krūties vėžys – dažniausia moterų onkologinė liga pasaulyje.

Apskaičiuota, kad suserga kas devinta pasaulio moteris. Nė viena neturi laimingojo bilieto ir negali pasakyti: „Aš tikrai nesusirgsiu.” Negalime suvaldyti sergamumo, nes susirgimo priežastys dažniausiai nėra žinomos.

Tačiau kuo ankstyvesnės stadijos vėžys nustatomas, tuo geresni gydymo rezultatai.

Kuo sudėtingesnė vėžio stadija, tuo sunkesnis gydymas moteriai. Jis brangesnis ir valstybei.

Krūties vėžys gali žaisti slėpynių ne vienus metus. Ilgai neišryškėja jokie ženklai, o skausmo, kuris dažniausiai būna ligų indikatorius, išvis nejuntama.

Štai kodėl taip svarbu tikrintis net nejaučiant jokio skausmo.

Kad ir kiek būtų padaryta dėl visų Lietuvos moterų, visada galima padaryti dar daugiau. Visada galima aplankyti dar vieną miestelį, patikrinti dar vieną moterį, dovanoti viltį dar vienai šeimai.

– Kaip jus pačią pakeitė šis projektas?

– „Nedelsk!” – mano gyvenimo misija. Esu laiminga darydama tai, kas suvienija žmones.

Su šiuo projektu keičiausi ir aš. Jam paaukojau ne tik savo žinias, laiką, pinigus, gebėjimus. Kova su moterų ligomis, ypač krūties vėžiu, pakeitė mano filosofiją.

Augimas dėl augimo, dėl galybės ir įtakos – tai vėžio ląstelės filosofija. Vėžys, kaip ir žmonija, nori augti, plėstis, didėti. Todėl reikia išmokti pasakyti: „Gana, džiaukis šia diena – ji nuostabi.”

Norėdamas vienyti žmones, nebūtinai turi būti svarbus.

Jei darai konkrečius, tebūnie ir nedidelius, darbus, aplink tave nuolat bus daugybė žmonių.

Įvertinta ir už gimtinės ribų

•Sveikatinimo projekto „Nedelsk!” iniciatorė A.Zuokienė už savo veiklą 2008 metų Europos metų moters rinkimuose laimėjo 3-iąją vietą.

•Prevencinis projektas prieš krūties vėžį, skatinantis moteris labiau rūpintis sveikata, reguliariai tikrintis krūtis, Europos Parlamente buvo apdovanotas kaip „Mažo biudžeto, bet didelio poveikio” projektas.

•2008 metais projektas „Nedelsk!” įrašytas į Nacionalinių vertybių sąrašą.

•2009 metais A.Zuokienė apdovanota Santarvės fondo ženkleliu.

•Praėjusiais metais „Nedelsk!” projektas neliko nepastebėtas tarptautinio nepriklausomo žurnalo ir interneto portalo „Diplomatic Courier”.

•Kasmet sudaromame labiausiai pasaulį keičiančių moterų sąraše už savo humanitarinę veiklą į „Top Global Women” sąrašą buvo įtraukta ir A.Zuokienė.

•Panašūs į „Nedelsk!” projektai jau vyksta Kazachstane, Ukrainoje. Artimiausiuose planuose – Pakistanas, Gvatemala ir kitos šalys.

„Nedelsk!” dešimtmečio darbai skaičiais

•86 tūkst. moterų buvo patikrinta dėl krūties vėžio.

•660 miestų ir miestelių aplankė „Rožinio kaspino” autobusėlis.

•750 moterų nustatytas vėžys. Kas penktai – gerybinė liga. Daugumai jų tai – išgelbėta gyvybė ar pailgintas gyvenimas.

•200 savanorių visoje Lietuvoje prisideda prie „Nedelsk!” projekto.

•68 kartus surengtas bėgimo solidarumo maratonas.

•17 tūkst. žmonių bėgo už tuos, kurie ligas nugalėjo, ir dėl atminimo tų, kuriuos liga išsivedė.

•130 tūkst. „Nedelsk!” laiškų su prašymu pasitikrinti sveikatą moksleiviai parašė mamoms.

•60 tūkst. simbolinių rožinių kaspinėlių moterims įteikė jų vaikai.

•6200 knygų „Rožinės lentynos” akcijos metu padovanota ligoninėms ir bibliotekoms.

•2700 žydinčių gėlių lovelių padovanota miestams ir bibliotekoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.