Imuniteto draugai ir priešai

Imunitetas - jūsų organizmo sargybinis nuo ligų. Ar jis bus tvirtas ir patikimas, nemaža dalimi priklauso ir nuo jūsų pačių. Ką galite padaryti savo imuniteto labui?

Nuolatinė mankšta padeda numalšinti stresą - vieną didžiausių imuniteto priešų.<br>123rf
Nuolatinė mankšta padeda numalšinti stresą - vieną didžiausių imuniteto priešų.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 2, 2013, 5:01 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 6:19 PM

Sumažinkite streso kiekį. Šiek tiek streso yra naudinga - jis parengia kūną iššūkiams, pavyzdžiui, varžyboms ar viešam pasisakymui. Tačiau tyrimai rodo, jog ilgalaikis stresas gali pakenkti imuninei sistemai - kūno gebėjimui atsispirti ligoms ir gebėjimui kovoti su jomis. Venkite to, kas sukelia stresą. Skirkite laiko poilsiui ir mėgstamai veiklai.

Įsigykite augintinį. Mokslininkai atskleidė, kad šunį auginančius žmones rečiau kamuoja aukštas kraujospūdis, didelis cholesterolio kiekis, širdies veiklos sutrikimai.

Tapkite optimistu. Vienas tyrimas atskleidė, kad tie studentai, kurie jautėsi esą optimistai, džiaugėsi geresne sveikata ir tvirtesne imunine sistema nei paniurėliai.

Judėkite! Paprastas būdas sustiprinti imunitetą - judėti. Nuolatinė mankšta padeda numalšinti stresą ir sumažina osteoporozės, širdies, netgi kai kurių onkologinių ligų riziką. Daugiausia naudos teikia vidutinio aktyvumo mankšta keletą kartų per savaitę. Naudingas bet koks judėjimas - važiavimas dviračiu, vaikščiojimas, joga, plaukimas.

Gerai išsimiegokite. Kai nepakanka miego, imuninė sistema tampa nebeatspari ligoms. Daugeliui reikia septynių-devynių valandų miego per naktį. Kad gerai išsimiegotumėte, laikykitės režimo, nuolat sportuokite, venkite alkoholio ir kofeino prieš miegą, vėdinkite miegamąjį.

Mylėkitės! Įrodyta, kad lytinis gyvenimas gali sustiprinti sveikatą. Vieno tyrimo metu buvo aiškinamasi, koks yra ryšys tarp lytinio aktyvumo ir vidutinio amžiaus žmonių sveikatos. Tie, kurie mylėjosi dažniau, buvo sveikesni už tuos, kuriems lovoje trūksta intymumo.

Valgykite daug vaisių ir daržovių. Tai padės aprūpinti organizmą reikalingais antioksidantais - medžiagomis, kurios yra tikros imuninės sistemos padėjėjos. Jeigu jūsų mityboje per mažai vitaminų ir mineralų, vartokite papildus. Imuninei sistemai itin svarbūs yra vitaminai A, C, D, E, cinkas, selenas, magnis.

Alkoholis ir nikotinas - priešai. Pernelyg didelis alkoholio kiekis gali pakirsti imuninę sistemą. Taip pat veikia ir nikotinas.

Plaukite rankas. Tai vienas iš lengviausių būdų, padedančių išvengti užkrečiamųjų ligų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.