Krūties vėžys: svarbu neprarasti budrumo

- Kaip nustatomas krūtų ligos?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-03-18 17:25, atnaujinta 2018-03-09 18:46

- Ar pagydoma ši liga?

- Taip, krūties vėžys yra pagydomas, tik svarbiausias gero rezultato veiksnys - ankstyvas krūties vėžio nustatymas. Prognozė labai priklauso nuo to, kaip anksti nustatyta diagnozė.

Kuo anksčiau diagnozuota liga, tuo geresnė gyvenimo trukmės prognozė ir moters gyvenimo kokybė. Kai liga diagnozuojama ir pradedama gydyti anksti, kai kurių gydymo metodų net neprireikia. Tokiais atvejais gydymo metodai yra mažiau kenksmingi ir jie ženkliai ekonomiškesni. Mūsų - onkologų - viltys dedamos į ankstyvąją diagnostiką.

- Kaip nustatomas krūtų ligos?

- Patyrusiam mamologui - krūtų ligų specialistui - daug informacijos suteikia pacientės apklausa ir apžiūra.

Kartais krūtys pabrinksta, pakinta jų forma, dydis tampa nevienodas, kartais iš spenelio gali skirtis žalsvos, gelsvos ar rausvos spalvos išskyros, krūties oda gali pasidaryti panaši į citrinos žievelę.

Kartais gali atsirasti raukšlių, gali įtraukti spenelį, čiuopiant gali būti jaučiami vienas ar keli sukietėjimai.

Kartais reikia atlikti įtartino darinio punkciją - gavus medžiagą, atlikti histologinį tyrimą.

Pastebėjus pokyčius krūtyse geriausia iš karto pasirodyti gydytojui.

Nereikėtų pernelyg nuogąstauti, jei krūtys padidėjo ar pakito dėl menstruacijų, nėštumo, hormonų vartojimo ar menopauzės. Iš visų moterų, kurios į onkologus kreipiasi dėl krūtų pakitimų, piktybiniai navikai nustatomi maždaug tik kas šeštai. Likusioms nustatoma mastopatija arba gerybiniai augliai, cistos.

- Kaip dažnai turi moteris pasitikrinti savo krūtis?

- Nuo 20 metų kas mėnesį po menstruacijų moteris turi atlikti savityrą: stovint prieš veidrodį, atsigulus ant vieno šono, po to ant kito reikia apčiuopos būdu pasitikrinti krūtis.

- Kaip dažnai reikia pasirodyti specialistui?

- Rizika susirgti didėja nuo 40 metų. Šio amžiaus sulaukusių moterų krūties vėžio susirgimų diagnostikos kreive kyla jau daug metų.

Vyresnėms nei 40 metų moterims rekomenduojama kas metus ar dvejus atlikti mamogramą - krūtų rentgenologinį tyrimą. Nemažai informacijos suteikia ir krūtų tyrimas ultragarsu.

- Ar kiekvienas rastas gumbelis krūtyje reiškia būsimą operaciją?

- Kiekvienas gumbelis dar nereiškia, kad tai - vėžys. Krūtis, kaip ir visi organai, gali sirgti daugybe ligų. Nereikėtų manyti, kad kiekvienas mazgelis krūtyje operuojamas. Dažnai užtenka sureguliuoti hormonų apykaitą tam tikrais vaistais, ir krūtys vėl taps lygios, neskausmingos.

- Ar įtarimų sukelti turi tik tie gumbeliai, kurie yra didesni, skausmingi, ir tik dėl jų kreiptis į specialistą?

- Skausmas nėra gąsdinantis simptomas. Piktybinis krūtų gumbelis labai retai skauda, todėl skausmas nėra svarbus simptomas onkologams.

- Ką rekomenduosite Lietuvos moterims?

- Jeigu visos moterys, sulaukusios 20 metų, pripras atlikti savityrą, tai mums, onkologams, labai palengvins ankstyvąją diagnostiką. Kitas svarbus dalykas - laiku kreiptis į mamologą.

Niekada negalima prarasti budrumo, nes piktybinių ligų kol kas nemažėja, tačiau šiuolaikiniai medicinos laimėjimai padeda jas lengviau ir sėkmingiau nugalėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.