Vėžio baimė skatina amerikietes ryžtis abiejų krūtų pašalinimui

Jungtinių Valstijų medikai nuogąstauja, kad šalyje atliekama pernelyg

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-03-19 08:41, atnaujinta 2018-03-09 18:05

Prieš dešimt mėnesių amerikietė Vanessa vienoje krūtyje apčiuopė gumbelį. „Tą akimirką supratau - tai vėžys“, - pasakojo moteris.

Nuojautą patvirtino ir tyrimai. Ir nors chirurgas tikino, kad pradinės stadijos auglys tėra tiktai dešinėje krūtyje, o Vanessos giminėje dar nebuvo vieno krūties vėžio atvejo, moteris paprašė, kad būtų pašalintos abi krūtys. „Man tai buvo svarbu - žinojau, kad jeigu paliksiu kitą krūtį, mane nuolat persekios baimė, kad joje taip pat gali įsitaisyti vėžys“, - pasakojo Vanessa.

JAV daugėja moterų, kurios, išgirdusios pradinės stadijos krūties vėžio diagnozę, ryžtasi abiejų krūtų pašalinimui.

2010 metais Hjustono vėžio centre sprendimą profilaktikos tikslais pašalinti ir sveiką krūtį priėmė 8 proc. pacienčių, kitais metais jos sudarė 12,6 proc., o pernai - 14 proc. Kai kuriuose kituose vėžio centruose abi krūtys pašalinamos netgi ketvirtadaliui pacienčių.

Tačiau JAV gydytojai jau pradeda nerimauti, kad tokios operacijos atliekamos per dažnai. Jų teigimu, kartais moterų baimė yra nepamatuota - tokios operacijos būtinos ne visoms, o tik toms, kurių šeimoje krūties vėžiu sirgo ne viena moteris, taip pat toms, kurios turi genų BRCA1 ar BRCA2 mutaciją - ji siejama su padidėjusia rizika sirgti krūties ir kiaušidžių vėžiu.

Tai, kad dvigubos krūtų pašalinimo operacijos dažnėja, siejama su geresne informacijos sklaida - apie tokią galimybę žino dauguma pacienčių. Taip pat jas skatina pagerėjusios galimybės atkurti krūtis. „Kitiems gali atrodyti, kad sprendimą pašalinti abu krūtis priėmiau isteriškai - aš neturiu nei BCRA1, nei BCRA2 genų, tačiau turiu dvi dukteris ir noriu jas užauginti“, - savo sprendimą pagrindė Vanessa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.