Dešimt priežasčių, kodėl šaldytuve verta turėti imbiero

Siaučiant permainingiems pavasariniams orams ir peršalimo ligoms verta prisiminti auksinį augalą – imbierą. Tikra vaistinėle vadinamas prieskoninis augalas nuo senų laikų žinomas kaip puikus priešnuodis nuo peršalimo ir gripo. Patikėkite - tai ne močiučių pramanai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-18 15:46, atnaujinta 2018-02-15 07:58

Iš pietų Azijos kilęs gumbuotas šakniastiebis dažnai vadinamas stebuklingu augalu ir dėl savo virškinimą gerinančių savybių. Štai todėl ant milijono stalų Indijoje jūs galite pamatyti švelniai rausvas šviežio imbiero juosteles.

Kodėl tokia keista spalva? Nes prieš patiekdami į stalą indai imbiero juosteles išmirko citrinos sulčių ir druskos tirpale. Imbierą indai kasdien kramsnoja prie įvairių patiekalų. Indai puikiai žino šio šakniastiebio stebuklingąsias savybes. Jei negalite valgyti imbiero taip, kaip indai, bent pasidarykite imbierinės arbatos.

Taigi, kokios tos priežastys, dėl kurių verta kasdien savo šaldytuve turėti imbiero šaknies?

1. Skauda gerklę? Užsikimšo nosis? Pasiruoškite imbiero arbatos. Pagardinkite arbatą šaukšteliu medaus ir griežinėliu citrinos. Skani arbata neabejotinai pagerins savijautą ir sušildys.

2. Dingo apetitas? Prieš pietus ar vakarienę pakramsnokite šviežio imbiero. Jis sužadins apetitą ir paskatins virškinimo sulčių išskyrimą.

3. Imbieras pagerina maistinių medžiagų įsisavinimą.

4. Imbieras išvalo mikrocirkuliacijos kanalus, taip pat ir sinusus, kuriuose kartkartėmis susikaupia gleivių.

5. Skrendant lėktuvu pykina ir jaučiate blogumą? Pakramtykite imbiero. Geriausia pamirkyto meduje.

6. Pučia pilvą? Turime gerą žinią – imbieras mažina dujų susikaupimą žarnyne.

7. Urzgia pilvas? Pakramtykite imbiero.

8. Susuko sąnarių skausmai? Priešuždegiminių savybių turintis imbieras palengvins jūsų būklę. Įlašinkite imbiero aliejaus lašų į vonią ir pasilepinkite joje. Raumenų ir sąnarių skausmą galėsite pamiršti.

9. Ką tik po operacijos? Kramtydami imbierą galite išvengti pooperaciniu periodu pasireiškiančio pykinimo ar vėmimo.

10. Miegamajame trūksta karščio ir aistros? Paaštrinkite savo gaminamą sriubą gabalėliu imbiero. Šis nepatrauklus šakniavaisis turi stulbinančių afrodiziakiškų savybių.

Jei trūksta idėjų, kur galite panaudoti imbierą, išbandykite šiuos receptus.

Ryžiai su imbieru ir prieskoninėmis žolelėmis

Išvirkite 'basmati' ryžius. Į keptuvę suberkite smulkiai supjaustytų česnakų, imbiero, žaliųjų aitriųjų pipirų ir šviežios kalendros lapelių. Kelias minutes pakepkite ir sumaišykite su ryžiais. Skonis ir kvapas sužadins ne tik apetitą.

Sultys sveikiems pusryčiams

Sutarkuokite gabalėlį imbiero šaknies. Gautą masę suberkite į sulčiaspaudę kartu su apelsinais, obuoliais, morkomis ir šiek tiek citrinos sulčių. Labai skanu ir sveika.

Imbierinio skonio desertas

Net ir nedidelis žiupsnelis tarkuoto imbiero ant vanilinio panakotos deserto ar braškių šerbeto pagyvins įprastų desertų skonį.

Prisiminkite:

Specialistai nerekomenduoja per dieną suvartoti daugiau nei keturių gramų imbiero. Vaikams iki dviejų metų imbieras taip pat nerekomenduojamas.

Parengė Ernesta Vinevičiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.