Studentai mokė moteris atpažinti krūties vėžį

Spalis – tarptautinis kovos su krūties vėžiu mėnuo. Spalio 30 dieną Vilniaus prekybos ir pramogų centre „Akropolis“ bei Kauno prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“ vyko krūties vėžio prevencijos akcija, kurią organizavo Lietuvos medicinos studentų asociacija (LiMSA).

Rodydami specialius muliažus studentai moterims aiškino, į kokius krūtų pokyčius reikėtų atkreipti dėmesį.<br>Lietuvos medicinos studentų asocijacijos nuotr.
Rodydami specialius muliažus studentai moterims aiškino, į kokius krūtų pokyčius reikėtų atkreipti dėmesį.<br>Lietuvos medicinos studentų asocijacijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 2, 2014, 11:28 AM, atnaujinta Jan 23, 2018, 5:46 PM

Krūties vėžys – dažniausia moterų onkologinė liga ir pirmauja tarp moterų mirčių nuo vėžio. Lietuvoje kasmet nustatoma apie 1300 naujų ligos atvejų. Akcijos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į krūties vėžio problemą ir skatinti moteris reguliariai atlikti krūtų savityrą namuose, siekiant laiku pastebėti pakitimus krūtyse. Vyresnio amžiaus moterys buvo raginamos aktyviai dalyvauti Lietuvoje vykstančioje atrankinėje mamografinėje patikros programoje, kurios metu 50-69 metų moterys yra nemokamai tikrinamos specialiu rentgeniniu aparatu, galinčiu aptikti pirmuosius ir dar išoriškai nematomus vėžio požymius.

Akcijos metu LiMSA nariai prekybos centrų lankytojams pasakojo apie krūties vėžio išsivystymo rizikos veiksnius, pirmuosius simptomus bei atsakinėjo į iškilusius klausimus. Rodydami specialius muliažus studentai moterims aiškino, į kokius krūtų pokyčius reikėtų atkreipti dėmesį, mokė atlikti krūtų ištyrimą: teisingai čiuopiant galima aptikti ankstyvus pakitimus ir laiku kreiptis į gydytoją. Akcijos dalyviai galėjo išreikšti solidarumą įsisegdami rausvus kaspinėlius – kovos su krūties vėžiu simbolį.

Tai ne vienintelė medicinos studentų iniciatyva šį mėnesį. LiMSA nariai džiaugiasi, jog krūties vežiui neliko abejingi ir Lietuvos Respublikos Seimo nariai. Būtent čia studentai vyko bendrauti su valdžios atstovais šia tema, dalino kaspinėlius bei kitus akcijos simbolius. Taip pat, spalio mėnesį apatinių drabužių parduotuvių persirengimo kabinose akcijos organizatoriai klijavo lipdukus, kuriuose nurodyti žingsniai, kaip teisingai atlikti krūtų savityrą. Ateinančiu metu tokie lipdukai atsiras drabužių parduotuvėse, sporto klubuose bei šokių studijose Vilniuje ir Kaune – visos šios vietos sukurią aplinką, kur moterys galėtų skirti laiko savityrai.

Aktyvi moterų savityra – žingsnis į ankstyvą diagnostiką, kuri gali išsaugoti daugelio moterų gyvybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?