Sudie klubų sąnarių protezams? Kaulus ataugins injekcija

Naujas gydymo – kamieninių ląstelių – metodas gali leisti išvengti klubų sąnarių protezų operacijų. Dėl šio gydymo pažeistas kaulas atauga pats. Penkios Didžiosios Britanijos ligoninės išbandys kamieninių ląstelių injekcijas. Gydytojai teigia, jog pažeisto audinio atstatymui užtenka vienos injekcijos.

150 tūkst. Europos ir JAV gyventojų kasmet dėl avaskulinės nekrozės gauna klubo sąnario protezą.<br>123rf nuotr.
150 tūkst. Europos ir JAV gyventojų kasmet dėl avaskulinės nekrozės gauna klubo sąnario protezą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-02-10 07:30, atnaujinta 2018-01-13 16:20

Vienas iš specialistų teigia, jog tai – potencialus išsigelbėjimas sergantiems avaskuline nekroze, kaulų liga. Pacientai paprastai turi metų metus kęsti skausmą prieš gaudami klubo sąnario protezą.

„Gydymas, kuris nereikalauja operacijos daug ką pakeistų,“ – teigė chirurgas Zameeras Shahas iš Londono Šv. Tomo ligoninės.

Avaskulinė nekrozė – liga, dėl kurios kaulo audinys žūva ir suyra, nes negauna pakankamai kraujo.

Ligos priežastis nežinoma, bet ją paskatina sužeidimai ir reumatoidinis artritas. Ji taip pat gali būti tokių gydymo metodų kaip steroidai, chemoterapija ar radioterapija šalutinis poveikis.

Klubų liga labai dažna. 150 tūkst. Europos ir JAV gyventojų kasmet dėl avaskulinės nekrozės gauna klubo sąnario protezą.

Nauji gydymo metodai bus išbandomi iki 2017-ųjų pabaigos. Jų metu bus išbandomas kaulus formuojančios priemonės efektyvumas. Bandymai vykdomi 37 Europos ligoninėse.

Procedūros metu iš paciento paimama jo kaulų čiulpų. Iš jų gaunama kamieninių ląstelių, kurios turi unikalią savybę virsti kito tipo ląstelėmis. Kamieninės ląstelės apdorojamos laboratorijoje ir paverčiamos kalus formuojančiomis ląstelėmis, kurios vėliau per paciento odą suleidžiamos į nesveiką kaulo audinį.

Ligoniams suteikia vilties

Z.Shahas mano, jog šis metodas galėtų visiškai pakeisti avaskulinės nekrozės gydymą.

Šia liga sergantys žmonės neretai turi naudoti ramentus, kad pažeistas sąnarys neturėtų laikyti viso kūno svorio, ir nuolat mankštintis, kad sąnarys išliktų judrus. Visgi daugumai reikia operacijos, kuri pašalina dalį kaulo, kad sumažėtų spaudimas ir galėtų formuotis naujos kraujagyslės. Dar viena alternatyva – persodinti sveiko kaulo iš kitos kūno dalies.

Yra naudojančių ir sąnarių protezus, tačiau jie ne visada rekomenduojami – avaskulinė nekrozė paprastai diagnozuojama žmonėms nuo 30 iki 50 metų amžiaus, todėl protezą gali reikėti keisti kelis kartus paciento gyvenime. Protezo ilgaamžiškumas bei operacijos sėkmės tikimybė kaskart sumažėja.

Leilai Hamrang iš Mančesterio avaskulinė nekrozė klubuose diagnozuota tada, kai merginai buvo 19. Ji teigia, jog ligą sukėlė leukemijos gydymas – chemoterapija, radioterapija ir steroidai.

L.Hamrang dabar 26-eri. Ji kartais juda naudodamasi ramentais. Moteris dėl žemo kraujo spaudimo negali naudotis daugeliu nuskausminamųjų, todėl ji norėdama numalšinti skausmą naudoja butelius su karštu vandeniu ir muziką. L.Hamrang tikisi, jog naujasis gydymo metodas bus sėkmingas ir ji galės gyventi be skausmo.

„Vienintelis mano pasirinkimas – sąnario protezas, bet jį dėl savo amžiaus galėčiau gauti tik negreit, – sakė ji. – Bijau komplikacijų bei to, kad protezą gali reikėti pakeisti kelis kartus. Norėčiau kuo mažiau operacijų.“

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.