Dažnas šio produkto vartojimas gali didinti riziką susirgti krūties vėžiu

Didelio kiekio sūrio valgymas gali net 50 proc. padidinti riziką susirgti krūties vėžiu. Manoma, kad šiame produkte gausu augimą skatinančio hormono IGF-1. Teigiama, kad būtent dėl šio hormono vyksta gerųjų ląstelių mutacija, rašė dailymail.co.uk.

Daug sūrio valgančios moterys patiria net 50 proc. didesnę riziką susirgti krūties vėžiu.<br>123rf.com
Daug sūrio valgančios moterys patiria net 50 proc. didesnę riziką susirgti krūties vėžiu.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2017, 8:18 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 2:00 PM

Šis hormonas taip pat buvo siejamas ir su nutukimu, kuris daro įtaką net 13 skirtingų vėžių atsiradimui.

Niujorke esančiame Rozvelo parko Vėžio institute buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 3,000 moterų. 1,941 iš jų per pastaruosiu 11 metų sirgo krūties vėžiu. Tyrimo metu buvo aiškinamasi, kiek pieno produktų vidutiniškai suvartodavo kiekviena moteris.

Palyginus gautus duomenis paaiškėjo, kad dažnas pieno gaminių vartojimas riziką susirgti krūties vėžiu didina net 53 proc. Didžiausią įtaką vėžinių ląstelių atsiradimui, panašu, kad turėjo čederio kietasis sūris bei tepamas sūrelis. Tuo tarpu natūralus jogurtas šią riziką sumažino net 30 proc.

„Pieno produktai yra sudėtingas mineralinių ir nemineralinių medžiagų mišinys, kuris gali tiek neigiamai, tiek teigiamai paveikti krūties vėžį, todėl vienareikšmiškai jų vertinti negalima. Pieno produktuose yra daug naudingų medžiagų, tačiau labai svarbu valgyti gerai subalansuotą maistą“, – kalbėjo tyrimui vadovavusi onkologijos profesorė gydytoja Susan McCann.

Medikė taip pat teigė, jog reikės atlikti daugiau tyrimų, jog būtų galima patvirtinti arba paneigti jogurto, kaip prevencinės vėžio priemonės, veiksmingumą.

„Nepaisant šio ir daugelio kitų tyrimų, atliktų siekiant išsiaiškinti, ar tam tikri maisto produktai turi įtakos vėžio atsiradimui, ši sąsaja vis dar neaiški. Kol kas žinome, kad subalansuota mityba palaiko pastovų, sveiką svorį, kuris mažina riziką susirgti šia liga. Tačiau sunku atskirti ar tai specifinių maisto produktų ir gyvenimo būdo poveikis“, – sakė labdaros organizacijos Breast Cancer Now Jungtinėje Karalystėje narys Manveet Basra.

Taigi, nors ir yra atrasta sąsaja tarp pieno produktus mėgstančių moterų bei didesnės rizikos susirgti krūties vėžiu, reikia tolimesnių tyrimų, kurie tai galėtų patvirtinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą