Gydytojas atsakė veganams: karo neskelbiu, jį paminėjote pirmi

Paskelbtas klinikinis atvejis apie nusilpusį veganės motinos kūdikį, gydomą intensyviosios terapijos skyriuje, sulaukė didelio pasipriešinimo vegetarų ir veganų bendruomenėse. Susisiekus su Vaikų ligoninės atstove viešiesiems ryšiams Jolanta Normantiene buvo patvirtinta, kad kūdikio mama nei ligoninės personalo, nei medikų nebuvo užsipulta. Moteriai buvo suteikta geriausia informacija, duoti patarimai, kaip reikėtų rūpintis kūdikiu bei savimi, kad būtų užtikrinta gera vaikelio sveikata.

 Nusilpęs kūdikis užvirė tikras aistras.<br> 123rf.com nuotr.
 Nusilpęs kūdikis užvirė tikras aistras.<br> 123rf.com nuotr.
Doc. dr. Vaidotas Urbonas.<br>V.Balkūno nuotr.
Doc. dr. Vaidotas Urbonas.<br>V.Balkūno nuotr.
 Nusilpęs kūdikis užvirė tikras aistras.<br> 123rf.com nuotr.
 Nusilpęs kūdikis užvirė tikras aistras.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-01-02 14:38, atnaujinta 2018-01-02 16:25

J.Normantienė atkreipė dėmesį į tai, kad sunku nepastebėti, jog gynybinė pozicija vietoj diskusijos skatinimo savotiškai perėjo į faktų neigimą. Neįmanoma sakyti, kad taip nebuvo, jeigu diagnozė aiškiai nurodo, dėl kokių priežasčių suprastėjo kūdikio sveikata.

Visų pirma žinia apie nusilpusį kūdikį yra klinikinis atvejis. Jį paskelbusi ligoninė prisiima visišką atsakomybę ir užtikrina, kad toks atvejis tikrai buvo. Paskelbtos istorijos tikslas buvo informuoti visuomenę, kad tokie susirgimai yra galimi, o ne užpulti visą bendruomenę ir paneigti tai, jog veganizmas ir vegetarizmas suaugusiam asmeniui leidžia gyventi visavertį gyvenimą.

Nesinorėtų leistis į tokius primityvius pavyzdžius, bet tai, kad kaimynas nusižengė įstatymui ir apie tai buvo pranešta visuomenei, nereiškia, kad visi kaimynai taip elgiasi. Lygiai taip pat ir šiuo atveju – tai, kad vienos mamos vaikas nusilpo, nereiškia, kad taip nutiks visiems, tačiau tiek ligoninės, tiek naujienų portalo pareiga yra pranešti apie atvejį ir perspėti visuomenę, kad taip gali būti.

Mediko atsakymas

Antra, kalbama tik apie vaikų ir kūdikių mitybą ir sveikatą. Doc. dr. Vaidotas Urbonas yra vaikų gastroenterologas, o ne suaugusiųjų gydytojas. Svarbu suprasti, kad augančio ir suaugusio organizmo poreikiai skiriasi gana drastiškai.

Toliau pateikiame biomedicinos mokslų daktaro, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto docento, gydytojo vaikų gastroenterologo Vaidoto Urbono atsakymą KTU profesoriui, Semiotikos instituto direktoriui Dario Martinelli, kuris pats yra veganas, auginantis sūnų vegetarą. Jis gydytojui uždavė septynis klausimus (juos galite veganai-sukilo-pries-gydytoja-4052898/?utm_source=lrExtraLinks&utm_campaign=Copy&utm_medium=Copy"="">veganai-sukilo-pries-gydytoja-4052898/?utm_source=lrExtraLinks&utm_campaign=Copy&utm_medium=Copy"" target="_blank">perskaityti čia):

Tikrai nenorėjau sukelti supriešinimo tarp vegetarų ir visavalgių, visi žmonės yra puikūs. Vegetarinė dieta turi daug privalumų, bet reikia neužmiršti, kad ji gali turėti ir trūkumų, apie kuriuos žmonės turi žinoti. Mes paskelbėme informaciją apie neįprastą vaiko ligą, į kurią kai kas labai neadekvačiai reagavo. 

Sunku diskutuoti su neprofesionalais, bet pabandžiau atsakyti į klausimus paprastai, suprantamai, tiems, kurie domisi mityba, galbūt bus įdomu paskaityti.

1. Apie vaiko sveikatos būklę jau yra per daug viešinama, laikraštis – ne vieta tokiai informacijai.

2. Jūsų informacija pasenusi, Europos vaikų maitinimo rekomendacijas žr. Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nurt. 2017; 64(1):119-132. 

3. Klaidingas jūsų teiginys. Geležies, vit. B12 stoka pasireiškia ne nuo pirmų gyvenimo dienų, bet praėjus kuriam laikui priklausomai nuo to, kiek vaisius paskutiniais nėštumo mėnesiais gavo maisto medžiagų iš motinos, pvz., geležies atsargų, gautų iš sveikos mamos užtenka iki 6 mėn., vit. B12 – keletui metų. 

Lietuvoje, kaip ir daugelyje pasaulio šalių, kūdikiams ir vaikams įprastai geležies, vit B12, cinko, albumino kraujo tyrimai neatliekami, tik ligos atveju ar įtariant galimybę ligai atsirasti. Kodėl pati mama nesitikrino dėl minėtų medžiagų galimo trūkumo (prisilaikantys vegetariškos dietos žmonės apie tai turi patys žinoti), gali atsakyti tik pati mama.

Klaidinga jūsų turima informacija: vitaminą D rekomenduojama naudoti ne tik Šiaurės šalyse, bet ir pietinėse, ypač šiais laikais, kai dauguma vartoja apsauginius UV kremus.

4. Kūdikis sirgo konkrečia ūmine žarnyno infekcija, dėl kurios neišsivysto vit. B12 stoka, tad teigti, kad nėra įrodymų, kad dėl vegetarinės dietos atsirado šis susirgimas, labai jau neprofesionalu.

5. Lietuva yra Europoje, todėl, manau, logiška, kad mums verta prisilaikyti Europos rekomendacijų.

Dėl mano vartojamo žodžio „nepriimtinas“:  

Jei (cituojant, ką jūs išvertėte)  „Reikalinga ypatinga priežiūra, kad primaitinant būtų užtikrintas adekvatus maistinių medžiagų kiekis vegetariškos ar veganiškos mitybos atveju, o maistinių medžiagų stygius gali išaugti labiau apribojant mitybą. Veganiška mityba turėtų būti praktikuojama tik esant tinkamai medicininei ar dietistinei priežiūrai, užtikrinant, kad kūdikis gauna patikimą vitamino B12, vitamino D, geležies, cinko, folio, ilgos n-3 polinesočiųjų riebiųjų rūgščių grandinės, baltymų ir kalcio, ir kad ta mityba yra pakankamo maistingumo ir energijos tankio.“ 

Jei  „reikalinga ypatinga priežiūra", ar tai normos variantas? Taip pat teigėte, kad nėra žinių apie tai, kad „veganės motinos pienas lemtų vaiko mitybos nepakankamumą“. Čia šiek tiek informacijos: *šaltiniai nurodyti apačioje (red. past.).

6. „būtų įdomu sužinoti, su kiek vaiko išsekimo ir nepakankamos mitybos atvejų Jums teko susidurti ir kiek iš tų atvejų buvo susiję – vienaip ar kitaip – su veganizmu“. Keletą atvejų. 

Dėl skurdo dažniau. Mes apie juos rašome ir 20 metų kalbame Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugijos organizuojamose konferencijose, kurios prieinamos visiems norintiems jose dalyvauti.

7. Aš karo, kaip kad jūs savo rašinyje įvardijote, neskelbiu, šiuo atvejų jūs tai padarėte pirmas, parašydamas šiuos žodžius, todėl dėl jūsų parašymo „Septintas ir paskutinis punktas: norėčiau apeliuoti į Jūsų pilietinės atsakomybės jausmą“, lygiai to paties norėčiau jūsų paklausti: kodėl veganai ir vegetarai tokie agresyvūs, nes pagal paskutinį straipsnį vegetarai labiau linkę į depresiją (žr. Journal of Affective Disorders Volume 225, 1 January 2018, Pages 13-17. Research paper. Vegetarian diets and depressive symptoms among men. Kate Northstone, Jonathan Evans, Jean Golding.)

Sėkmės ir būkite sveikas. 

Vaidotas Urbonas

 

Mediko nurodyti šaltiniai originalo kalba (5 punktas):

Reference: Bravo J P, Ibarra C J, Paredes M M. [Hematological and neurological compromise due to vitamin B12 deficit in infant of a vegetarian mother: case report]. Rev Chil Pediatr. 2014 Jun;85(3):337-43.

2014, Turkey, 12 months old
Breastfed infant of vegetarian mother was healthy until six months at which point growth and activity slowed. He was diagnosed with B12 deficiency and treated until age 18 months during which he made a full recovery.
Reference: Kocaoglu C, Akin F, Caksen H, Böke SB, Arslan S, Aygün S.

Cerebral atrophy in a vitamin B12-deficient infant of a vegetarian mother. J Health Popul Nutr. 2014 Jun;32(2):367-71.

2012, Italy, 5 months old. serum B12: 57 pg/ml
Exclusively breast fed by vegan mother until admission. Mother had taken a multivitamin with 2.5 µg of B12 during the 2nd and 3rd trimester, but ceased after the baby was born. Infant had iron deficiency as well as highly elevated uMMA. Seven months of treatment resulted in drastic improvement but not full recovery. Reference: Guez S, Chiarelli G, Menni F, Salera S, Principi N, Esposito S. Severe vitamin B12 deficiency in an exclusively breastfed 5-month-old Italian infant born to a mother receiving multivitamin supplementation during pregnancy. BMC Pediatr. 2012 Jun 24;12(1):85.

2009, Israel, 7 months old. serum B12: deficient
Exclusively breast fed by strict vegetarian until admission. By the age of 1 year, she demonstrated normal social interaction, but delayed milestone achievements and hypotonia with normal tendon reflexes. Reference: Abu-Kishk I, Rachmiel M, Hoffmann C, Lahat E, Eshel G. Infantile encephalopathy due to vitamin deficiency in industrial countries. Childs Nerv Syst. 2009 Jul 8. [Epub ahead of print] PubMed PMID: 19585126.

2008, France, 6 months old. serum B12: 10 pM
Exclusively breast fed by strict vegetarian until admission. At age of 2 years, his neurological development was normal. Reference: Chalouhi C, Faesch S, Anthoine-Milhomme MC, Fulla Y, Dulac O, Cheron G. Neurological consequences of vitamin B12 deficiency and its treatment. Pediatr Emerg Care. 2008 Aug;24(8):538-41. PubMed PMID: 18708898.

2007, France, Two Infants, 11 and 13 months old serum B12: deficient
Infants were breast fed by strict vegetarians. Results/Notes: Outcome not clear from abstract (article is in French). Reference: Mathey C, Di Marco JN, Poujol A, Cournelle MA, Brevaut V, Livet MO, Chabrol B, Michel G. [Failure to thrive and psychomotor regression revealing vitamin B12 deficiency in 3 infants] Arch Pediatr. 2007 May;14(5):467-71. Epub 2007 Apr 6. French.

2005, France, Girl, 9.5 months old
serum B12: deficient. Infant was exclusively breast fed by a vegan mother who was also B12 deficient. Results/Notes: No outcome details given in abstract (article is in French). Reference: Wagnon J, Cagnard B, Bridoux-Henno L, Tourtelier Y, Grall JY, Dabadie A. [Breastfeeding and vegan diet] J Gynecol Obstet Biol Reprod (Paris). 2005 Oct;34(6):610-2. French.

2005, Italy, Boy, 10 months old
serum B12: 30 pg/ml , uMMA: 851 (normal is < 2). Infant was breast fed by a mother who had been vegan for ten years. Additional symptoms: Labored breathing, brain atrophy. Treatment: 1000 mcg/day B12, 7.5 mg/day folate, 50 mg/day iron, and put on a mechanical ventilator. Results/Notes: Marked improvement 11 days afer admission. At age 4, important improvements achieved but still having psychomotor delay and involuntary movements when agitated. Reference: Codazzi D, Sala F, Parini R, Langer M. Coma and respiratory failure in a child with severe vitamin B(12) deficiency. Pediatr Crit Care Med. 2005 Jul;6(4):483-5.

Vegan-vegetarian diets in pregnancy: danger or panacea? A systematic narrative review.vaidot

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.